Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie som typ vodcu, tvrdí Hamšík. Nevie, či pozve Maradonu na oslavy

Je novým rekordérom ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu. Najlepším futbalistom roka sa stal štvrtý raz za sebou, čím prekonal Dušana Tittela s tromi titulmi v rade.

21.03.2017 23:24 , aktualizované: 22.03.2017 09:38
Futbalista roka 2016 Foto: ,
Marek Hamšík na vyhlásení ankety Futbalista roka 2016.
debata

V utorok si prevzal už šiesty pohár víťaza a uniká svojmu najväčšiemu súperovi Martinovi Škrtelovi, ktorý ich má o dva menej a štvrtý raz skončil za ním na druhom mieste. Marek Hamšík (29), kapitán SSC Neapol, verí, že v zbieraní trofejí ešte neskončil.

Bol rok 2016 najlepším vo vašej futbalovej kariére?
Asi áno, som spokojný. S príchodom trénera Sarriho do Neapolu sa moje výkony stabilizovali, futbalovo som sa ustálil. Čerešničkou minulého roka bola premiérová účasť na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Myslím si, že sme urobili slovenskému futbalu dobré meno.

Vylepšujete si neustále svoje štatistiky, lámete rekordy, dostávate ocenenia. Čo z toho, čo ste v poslednom období dosiahli, si najviac ceníte?
Sú to všetko pekné veci a neviem povedať, čo si cením viac a čo menej. Je to moja práca a prináša mi radosť. Nerobím ju pre ocenenia, ale potešia ma.

V Neapole sa strelecky doťahujete na legendárneho Maradonu. Čo to pre vás znamená? Sledujete tieto štatistiky?
Nemôžem ich nesledovať, pretože sa o nich často hovorí i píše. Vnímam, čo sa deje okolo mňa. Ešte strelím päť gólov a dostihnem Maradonu. Myslím si, že to bude veľká udalosť. Byť najlepším strelcom histórie v takom skvelom klube, akým je SSC Neapol, je niečo výnimočné.

Čo sa bude diať? Chystáte nejakú párty a pozvete aj božského Diega?
To ešte uvidím… (smiech) Nič nepripravujem, nechám tomu voľný priebeh, rozhodnem sa, ak túto métu dosiahnem.

Nedávno ste sa stretli s Maradonom. Registruje vás ako svojho nástupcu v neapolskom drese?
To neviem, osobne sme sa nebavili, na to nebol priestor. Diego nás navštívil, ale stretol sa s tímom, nie so mnou. Pozdravil a povzbudil nás. Bolo to od neho pekné gesto.

Čo víťazstvá v ankete o najlepšieho futbalistu roka? Čo pre vás znamenajú?
Byť najlepší na Slovensku je pre mňa veľká česť. Veľmi si tieto víťazstvá cením.

Keď ste rozbiehali svoju futbalovú kariéru, dávali ste si aj takýto cieľ?
Najlepší futbalista Slovenska? Takto som nikdy neuvažoval. Chcel som hrať v zahraničí v dobrej lige a v dobrom klube, to bola moja hlavná túžba.

Stali ste sa jasne víťazom ankety a podľa mnohých nik iný ju ani nemohol vyhrať…
To by som nikdy netvrdil, to považujem len za špekulácie v médiách. Máme dosť šikovných futbalistov a viacerí zažili výborný minulý rok. Byť prvý v tejto konkurencii nie je pre mňa samozrejmosť.

Anketu ste vyhrali šiesty raz. Akú motiváciu budete mať v budúcnosti?
Víťazstvá a úspechy sa neprejedia, nezunujú. Keď som vyhral šesťkrát, poteší ma, ak budem prvý aj siedmy raz. Ja však nehrám futbal preto, aby som víťazil v ankete. Mňa futbal stále nesmierne baví a chcem byť v ňom úspešný.

Len vlani ste sa prvý raz stali aj víťazom fanúšikovskej ankety a teraz ste túto pozíciu suverénne obhájili…
Znamená to pre mňa veľa. Futbal hráme pre ľudí. Situácia sa pozitívne otočila. Teším sa, že ich mám na svojej strane. Súvisí to asi aj s tým, že spočiatku sa mi v reprezentácii natoľko nedarilo, ale teším sa, že sa to zlomilo, začal som strieľať aj viac gólov. Samozrejme, zavážili tiež moje výkony v Neapole, v talianskej lige, Lige majstrov…

Zdá sa, že ľudia si zvykli aj na váš imidž a účes, ktorým ste mnohých provokovali…
Môj účes, moje vlasy ma sprevádzajú celou kariérou, je to už bezmála môj talizman. Zostanem taký, aký som. Patrí to ku mne. Kým budem hrať futbal, svoj účes nezmením.

A keď skončíte s kariérou, pôjdete sa na druhý deň ostrihať?
To ešte neviem, možno nijaká zmena nenastane. V každom prípade chcem hrať ešte niekoľko rokov, takže mám čas si to rozmyslieť… (smiech)

Neapol patrí už niekoľko sezón k talianskej špičke. Napriek viacerým úspechom nevie preskočiť Juventus a získať titul. Všetko nasvedčuje tomu, že sa mu to už nepodarí ani túto jar. Dožijete sa titulu s Neapolom?
Je to naozaj môj veľký sen. Stále verím, že sa mi splní, urobil by som v kariére veľký krok vpred. Ale súhlasím s tým, že už ani tento rok si to Juventus nenechá ujsť. Máme však stále o čo bojovať, v hre je druhé miesto a priamy postup do Ligy majstrov. To je tiež veľká vec.

V čom to je, že Juventus je stále krok pred vami? Čo vám chýba, aby ste ho zdolali?
To nie sú veľké veci, ale detaily, ktoré rozhodujú. Som presvedčný, že každý rok sa zlepšujeme a učíme sa. Chýba nám už iba máličko. Možno to vyjde na budúci rok. Tento tím má potenciál vyhrať ligu.

Pod Vezuvom ste už niekoľko rokov aj kapitánom mužstva. Čo to pre vás v praxi znamená?
Je to pocta. Nie som typ hráča, ktorý sa postaví na čelo ako vodca. Kapitánska páska mi pripadla za to, čo odvádzam v klube, aký je môj prístup v tréningoch a zápasoch. Myslím si, že tým som si získal rešpekt.

Futbalista roka 2016 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík.

Naozaj nezažívate chviľky, keď sa vám nechce ísť na tréning, cítite, že máte toho veľa alebo by ste rád robili čosi iné?
Také pocity som zatiaľ nemal. A dúfam, že ich ani nezažijem. Futbal si užívam, keď to takto pôjde ďalej, bude všetko v poriadku.

Po zápase Neapola s Realom Madrid sa objavila fotografia vašich dvoch synov s Ronaldom. Sú jeho fanúšikovia?
Nie sú fanúšikovia Realu a ani Ronalda. Ale využili príležitosť, aby mali pamiatku s najlepším futbalistom planéty. Počkali si na neho po zápase. Samozrejme, že fandia Neapolu, vedia, v ktorom mužstve hrá ich otec.

Nedávno, pred Vianocami, sa vám narodila dcéra Melissa. Ako sa vám žije už piatim?
Je nám ešte veselšie. Je to vôbec prvé dievča medzi deťmi v našej rodine, lebo sestra Miška má len synov. Melissa nám robí všetkým radosť.

Vy ste chceli vždy početnejšiu rodinu? Máte už tri deti a zdá sa, akoby ste túto kapitolu ešte neuzavreli…
Nie, nie, táto kapitola je už uzavretá. Tri deti stačia. Sme radi, že máme po dvoch chalanoch dievčatko a takto je to už dobré.

Novým prírastkom v rodine vám pribudli povinnosti? Alebo je starostlivosť na pleciach manželky?
Môžem potvrdiť, že platí, čo sa zavše vraví, že je rozdiel mať chlapca alebo dievča. Melissa je poslušná, v noci spí, nemáme s ňou nijaké problémy. Zlaté dieťa.

Slovenská reprezentácia vstupuje do nového roka. Kvalifikáciu na MS nerozohrala najlepšie. Ako vidíte vaše šance?
V úvode sme hrali dva zápasy s najsilnejšími súpermi v skupine – s Anglickom sme mohli minimálne remizovať, ale inkasovali sme v poslednej minúte. Nebol to náš optimálny zápas, nemali sme v ňom ani šťastie. Potrebujeme vyhrať dva jarné zápasy – na Malte a v Litve. Potom bude zasa všetko otvorené. Rozhodne jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista roka 2016