Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bero: Dubovského cenu si zaslúži celý tím

Matúš Bero (21) sa po zranení pomaly vracia do futbalového kolotoča. Od minulého leta hráč tureckého Trabzonsporu je oporou úspešného výberu do 21 rokov a nechýba ani v aktuálnej nominácii áčka na kvalifikačný zápas s Maltou.

17.03.2017 08:00
Matúš Bero Foto: ,
Matúš Bero.
debata

Najbližší utorok sa zúčastní na vyhlásení výsledkov ankety Pravdy a SFZ o najlepšieho futbalistu roka. Obhajuje minuloročné víťazstvo v Cene Petra Dubovského, ktorá je určená najlepšiemu futbalistovi do 21 rokov.

Aj teraz ste medzi troma kandidátmi na zisk trofeje. Ako vidíte vaše šance?
Dvadsaťjednotka dosiahla vlani veľký úspech, vybojovala si účasť na tohtoročných majstrovstvách Európy. Cenu by si zaslúžil celý kolektív, každý hráč z neho. Aj preto si veľmi vážim, že som medzi najlepšími, kandidujem opäť na zisk trofeje.

Kto je váš favorit?
Vynikajúci rok mal Škrinka. Zahral si vo Francúzsku na majstrovstvách Európy, ukázal výbornú formu. A je to aj skvelý chalan.

V hlavnej ankete ste zostali tesne pred prvou desiatkou, obsadili ste 11. miesto. Vlani ste boli o tri miesta nižšie a mali o šesť bodov menej…
V porovnaní s minulým ročníkom som sa zlepšil, je to pre mňa fantastický výsledok. Viac ako pol roka som hrával v slovenskej lige a odtiaľ sa ťažko dostáva do prvej desiatky.

V Turecku ste od augusta minulého roku. Už ste si zvykli?
Už áno. Najťažšie obdobie som však zažil až nedávno, keď som bol zranený. Na začiatku decembra som si myslel, že sa dám dokopy, ale keď som v januári nastúpil do prípravy, ukázalo sa, že sa musím podrobiť operácii menisku. S tréningom som začal v úvode februára, vypadol som teda na dva mesiace. Ale už je to za mnou. Teraz sa pokúšam vrátiť do zostavy.

V tomto roku ste odohrali zatiaľ iba niekoľko minút, nastúpili ste z lavičky náhradníkov…
Trabzonspor je veľkoklub, hneď ako som sa zranil, kúpil náhradu z Besiktasu. Teraz je to ťažké, musím maximálne pracovať na tréningoch a čakať na šancu. A keď príde, tak ju využiť.

Nebol vám najmä v posledných týždňoch dlhý čas? Ako trávite voľné chvíle?
S priateľkou Klaudiou si podľa počasia vždy nájdeme program, prechádzame sa na pláži alebo ideme niekam na kávu. Občas príde návšteva, aj teraz tu mám na dva týždne rodičov.

Trabzonsporu aktuálne patrí piate miesto v tabuľke, ale na najväčších súperov už stráca dosť bodov. Aké sú ambície klubu?
Tento rok formujeme silný tím, aby sme boli dobre pripravení na budúcu sezónu. Klub bude oslavovať päťdesiate výročie, chceli by sme útočiť na titul.

Čo vám po príchode do Turecka robilo najviac starostí?
Bol tu aj Janči Ďurica, čo bola veľká pomoc i podpora. Keď je v klube ďalší Slovák, všetko ide ľahšie. Domorodci majú úplne inú mentalitu. Mal som trošku problém s tým, že keď niekto niečo povie, často to neplatí. Vysvetlili mi však, že takto to v Turecku jednoducho funguje a musím si zvyknúť. Každý sme nejaký.

Trávite s Ďuricom veľa času aj mimo ihriska?
Jasné, sme susedia, máme byty oproti sebe, neďaleko mora, pod našimi rezidenciami je pláž. More sme si ešte poriadne neužili, lebo kým sme si našli bývanie a nasťahovali sa, bola už jeseň. Najbližšie leto to už bude iné, už sa tu aj viac vyznáme.

Ani Ďurica po zranení ešte nehráva. Aký je jeho zdravotný stav?
Verím, že sa už skoro vráti na ihrisko, veľmi nám chýba. Do zranenia hrával stabilne, trúfam si povedať, že je to náš najlepší obranca.

Tréner Kozák vás nominoval na zápas s Maltou. Ste však aj oporou výberu do 21 rokov. V ktorom tíme sa cítite viac doma?
Pre mňa je cťou reprezentovať Slovensko a je jedno, v ktorom mužstve dostanem šancu. Vždy odvediem svoje maximum. Pritom si uvedomujem, že prioritou je áčko.

Už o tri mesiace sa začne finálový turnaj ME do 21 rokov. Dá sa zladiť účasť na ňom s povinnosťami v áčku, ktoré v júni odohrá kvalifikáciu v Litve?
Ešte sme sa o tom nebavili, ale určite sa to dá zladiť. Som presvedčený, že sa tréneri dohodnú a my hráči to budeme rešpektovať.

Zľava: Matúš Bero zo Slovenska a Karim Onisiwo... Foto: SITA, Marek Mrvis
slovensko, rakúsko, matúš bero, karim onisiwo Zľava: Matúš Bero zo Slovenska a Karim Onisiwo z Rakúska.

Už myslíte na ME v Poľsku? Uvažujete o tom, aké sú šance slovenského výberu?
Je to ešte dosť ďaleko, dovtedy nás čaká množstvo iných zápasov a aj príprava. Myslím si však, že máme silný tím s viacerými individualitami. Možno nás naši súperi vnímajú trochu ako outsidera, ale to by nám mohlo vyhovovať. Ak to zvládneme v hlavách, môžeme byť úspešní.

Kým prídete na zraz reprezentantov do Senca, váš tím ešte čaká veľký šláger. V sobotu hostíte Galatasaray…
Každý štart istanbulských veľkoklubov je veľmi sledovaný, ale aj naše zápasy vonku lákajú množstvo divákov. Náš nový štadión bude zajtra možno plný, jeho kapacita je 41-tisíc miest.

Objavíte sa na ihrisku?
Šanca je, ale uvidíme, ako sa bude zápas vyvíjať. Tréner ma využíva najmä na krídle, ak hrajú krídelníci dobre, nestrieda ich. V dvoch uplynulých zápasoch som si nezahral, možno mi to teraz vyjde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Bero #Futbalista roka 2016