Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fanúšikovia si šesťkrát zvolili iného víťaza

Už len šesť dní zostáva do slávnostného vyhlásenia výsledkov 24. ročníka ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) o najlepšieho futbalistu roka 2016.

15.03.2017 16:00
Futbalista roka 2015 Foto: ,
Martin Škrtel (vpravo) a víťaz ankety Futbalista roka 2015 Marek Hamšík.
debata

O svojich favoritoch rozhodujú aj fanúšikovia. Vyberajú z desiatich nominovaných hráčov a jednu z cien si už najbližší utorok 21. marca prevezme na galavečere, ktorý odvysiela v priamom prenose TV JOJ Plus, aj víťaz ich ankety.

Futbaloví fanúšikovia sa nie vždy zhodnú s expertmi na tom, kto bol najlepším futbalistom roka. Šancu urobiť si svoje poradie dostali doteraz dvanásťkrát. Prvý raz v roku 1996. Od roku 2009 hlasujú pravidelne, teda už ôsmy raz po sebe. Z dvanástich doterajších ročníkov sa zhodli s odborníkmi na menách víťazov šesťkrát, v ostatných prípadoch bolo ich rozhodnutie iné. Pravda, názory oboch skupín sa príliš nerozchádzali, pretože víťaz oficiálnej ankety sa spravidla umiestnil vo fanúšikovskej na druhom mieste.

Na čele poradia, ktoré si odhlasovali fanúšikovia, figurujú aj štyria futbalisti, ktorí sa nikdy netešili z prvého miesta v oficiálnej ankete – Július Simon (1996), Stanislav Varga (2003), Ján Mucha (2009) a Juraj Kucka (2010). Najviac prvenstiev vybojoval Martin Škrtel. Tri razy za sebou ho hlasy fanúšikov posunuli na čelo rebríčka. Zaujímavosťou je, že rekordér Marek Hamšík, ktorý sa stal päťkrát futbalistom roka, vyhral Cenu fanúšikov prvý raz až vlani, to znamená, že v tomto roku obhajuje prvenstvo. Neskrýval, že si toto ocenenie mimoriadne váži.

Dlhoročný súboj dvoch najúspešnejších mužov ankety sa odvíja aj vo fanúšikovskom hlasovaní. Uplynulé tri roky obsadili prvé dve miesta, dva razy triumfoval Škrtel, raz Hamšík.

Držitelia Ceny fanúšikov

1996 Simon (Tittel)
1997 Tittel (Tittel)
1998 Tittel (Majoroš)
2003 Varga (Janočko)
2004 Mintál (Mintál)
2009 Mucha (Hamšík)
2010 Kucka (Hamšík)
2011 Karhan (Karhan)
2012 Škrtel (Škrtel)
2013 Škrtel (Škrtel)
2014 Škrtel (Hamšík)
2015 Hamšík (Hamšík)

Futbalová verejnosť už nemá veľa času ovplyvniť svoj aktuálny rebríček, hlasovať na sport.sk môže už len do piatka. Záujem je pomerne veľký, do tejto ankety sa zapojilo viac ako desaťtisíc ľudí. V priebežnom hlasovaní vedie Hamšík pred Škriniarom a Kuckom, jednému z favoritov Škrtelovi patrí zatiaľ šieste miesto. To všetko sa však môže v nasledujúcich dňoch ešte zmeniť. Tí, ktorí sa zapojili a ešte sa zapoja do hlasovania nielenže môžu ovplyvniť poradie, ale aj získať mnohé ceny.

Prvý z nich sa môže tešiť na mobilný telefón a reprezentačný dres s podpismi slovenských reprezentantov. Zároveň dostane dve vstupenky a zažije atmosféru galavečera 21. marca, na ktorom ocenia najlepších futbalistov roka. Rovnakú možnosť bude mať aj druhý v poradí a k tomu si prevezme futbalovú loptu s podpismi reprezentantov a tiež vstupenky na zápas Slovensko – Srbsko do 21 rokov. Podobné a ďalšie ceny čakajú na ďalších, dovedna až dvadsiatich vyžrebovaných fanúšikov.

Na Popluhárovi i Moravčíkovi sa zhodli

V roku 2000 sa rozhodovalo v ankete Pravdy o futbalistovi storočia a o dva roky o futbalistovi desaťročia v samostatnej slovenskej ére. V oboch týchto hlasovaniach sa odborníci i fanúšikovia vzácne zhodli. V ankete o futbalistu storočia v oboch častiach vyhral Ján Popluhár pred Jozefom Adamcom. Ešte jednoznačnejší výsledok bol v hlasovaní o futbalistovi desaťročia – nielenže zvíťazil Ľubomír Moravčík, ale aj poradie na prvých piatich miestach bolo navlas rovnaké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka 2016