Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obhajcovia sú opäť v hre. Čakajú na víťazné repete

Bude to ďalší diel seriálu, v ktorom si podelia prvé dve miesta Marek Hamšík a Martin Škrtel? Alebo do ich súperenia zasiahne niekto tretí?

07.03.2017 11:14 , aktualizované: 17:50
Futbalista roka 2015 Foto: ,
Minuloročné prvenstvo obhajuje Marek Hamšík.
debata

Po utorku je jasné, že v prestížnej ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu sú známi desiati kandidáti na čestný titul najlepšieho slovenského futbalistu roka 2016. Zatiaľ len v abecednom poradí. Rovnako poznáme aj finálovú trojicu na Cenu Petra Dubovského, najlepšieho trénera i futbalistku roka 2016. Výsledky všetkých ankiet budú známe o necelé dva týždne 21. marca na veľkej futbalovej slávnosti. Pozoruhodný je fakt, že vo všetkých kategóriách kandidujú na najvyššie ocenenie aj poslední víťazi. Môže sa stať, že trofeje opäť získajú ich držitelia z predchádzajú­ceho roka.

V desiatke sú len legionári

O poradí v hlavnej ankete rozhodli hlasy 33 odborníkov, trénerov a predstaviteľov hlavných médií. Až tretina z nich uviedla na anketových lístkoch rovnaké mená hráčov, ktorí sa napokon dostali do finálovej desiatky. Tá je takmer totožná s minuloročnou. Nastala v nej len jediná zmena. Vypadol z nej Viktor Pečovský, ktorý sa zranil a takmer celú minuloročnú jeseň maródoval.

Jeho miesto zaujal objav roka Milan Škriniar. Bývalý hráč Žiliny, ktorý v januári 2016 prestúpil do talianskej Sampdorie Janov, získal vôbec prvé body v hlavnej ankete. Vlani si pripísal jediný medzi mladými hráčmi do 21 rokov.

Škriniarova účasť v desiatke znamená, že v nej už šiesty raz v histórii ankety zaujali miesta len legionári. Predtým bola čisto legionárska desiatka pred troma rokmi. V aktuálnom rebríčku sa z domácej súťaže umiestnil najvyššie Pečovský, patrí mu však až 15. priečka. Poradie za prvou desiatkou vedie jedenásty Matúš Bero, ale od vstupu do elitnej spoločnosti ho delilo až 68 bodov.

Dvaja favoriti sa striedajú na čele

Deväť rokov si prvé miesta delia dvaja muži. Prvenstvo obhajuje Hamšík, triumfoval v nej päťkrát. Štyri tituly má na konte Škrtel, ktorý sa môže vyrovnať kapitánovi SSC Neapol. Ak by cennú trofej získal Hamšík, tešil by sa zo štvrtého prvenstva za sebou, čo sa doteraz nepodarilo ani jednému slovenskému futbalistovi. Tri víťazstvá za sebou ešte v prvých ročníkoch ankety vybojoval Dušan Tittel.

Škrtel drží rekord v počte účastí v najlepšej desiatke bez prerušenia – je v nej dvanásty raz za sebou. Hamšík má v nej miesto desiatykrát, pričom nikdy neskončil horšie ako na druhom mieste. Obaja už prekonali Karhana, ktorý však bodoval v ankete najviac zo všetkých hráčov – sedemnásťkrát. Z toho mu trinásťkrát stačili body na umiestnenie v desiatke (v sérii bez prerušenia deväť ráz).

V uplynulom roku sa slovenskí reprezentanti predstavili premiérovo vo finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku a zaujali svojimi výkonmi v reprezentačnom drese i v klubových farbách. V 24. ročníku by sa na popredných miestach mohli objaviť najmä Juraj Kucka, Róbert Mak, Peter Pekarík či Ján Ďurica.

Na lístkoch len 21 mien

Na anketových lístkoch odborníkov sa objavilo len 21 mien. Je to najmenej v histórii, ale rovnaký počet hráčov bodoval aj v roku 2014. V predchád­zajúcom ročníku si rozdelilo body 29 futbalistov. Rekord padol v roku 1999, keď sa na lístkoch objavilo až 46 hráčov.

Svoj názor môžu prejaviť opäť aj fanúšikovia. Hlasovať o najlepšom futbalistovi roka môžu na www.sport.sk. Víťaz si prevezme Cenu fanúšikov.

Sedemnásty raz spoznáme aj držiteľa Ceny Petra Dubovského. Udeľuje sa od roku 2000, keď talentovaný futbalista a víťaz prvého ročníka tragicky zahynul na dovolenke v Thajsku. Obhajca Bero sa môže zaradiť k Makovi, Stochovi, Hamšíkovi a Vittekovi, ktorí získali Cenu dva razy. Spolu s ním kandidujú na prvé miesto aj Milan Škriniar a Nikolas Špalek.

Dobré výsledky reprezentácií – áčka i dvadsaťjednotky – sa prejavili aj v anketách. O titul tréner roka 2016 sa uchádzajú Ján Kozák a Pavel Hapal. Dopĺňa ich Adrián Guľa, na stupni víťazov nahradil Martina Ševelu, ktorému teraz patrí štvrtá priečka.

Hamšík v sukni má päť titulov

Medzi futbalistkami kraľuje Hamšík v sukni – Dominika Škorvánková. Hráčka nemeckého SC Sand triumfovala už päťkrát, rovnako ako v mužskej kategórii Hamšík. A aj ona môže pridať šieste víťazstvo v ankete.

Na slávnostnom vyhlásení – uskutoční sa v bratislavskej Rafinery Gallery aj v priamom prenose TV JOJ – otvoria opäť dvere Siene slávy slovenského futbalu. Po minuloročných 11 legendách do nej uvedú ďalších piatich laureátov, o ktorých rozhodla Čestná rada. „Je pre nás veľká česť, že môžeme uviesť do Siene slávy ďalšie veľké postavy našej futbalovej histórie,“ zdôraznil generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

Na druhý deň, 22. marca, predstavitelia Slovenského futbalového zväzu sprístupnia neďaleko svojho sídla na Trnavskej ceste aj reálne priestory Siene slávy. Prví hostia, medzi ktorými budú aj viaceré legendy i žijúci členovia Siene slávy, si budú môcť prezrieť expozície na dvoch poschodiach. Prvé patrí novodobej ére slovenského futbalu od roku 1994, druhé zachytáva najväčšie úspechy spoločného československého futbalu od prvopočiatkov až do roku 1993.

Medzi vzácnymi artefaktmi budú vystavené originálne dresy, lopty, kopačky a ďalšie cenné relikvie, vrátane repliky trofeje z ME 1976.

Anketa Pravdy a Slovenského futbalového zväzu

Kandidáti na titul Najlepší futbalista 2016

  • Ján Ďurica Trabzonspor/Lo­komotiv Moskva
  • Marek Hamšík SSC Neapol
  • Tomáš Hubočan Olympique Marseille/Dynamo Moskva
  • Matúš Kozáčik Viktoria Plzeň
  • Juraj Kucka AC Miláno
  • Róbert Mak Zenit Petrohrad/PAOK Solún
  • Peter Pekarík Hertha BSC Berlín
  • Milan Škriniar Sampdoria Janov
  • Martin Škrtel Fenerbahce/FC Liverpool
  • Vladimír Weiss Al-Gharafa

    Pozn. Hráči sú zoradení v abecednom poradí

    Ďalšie poradie: 11. Matúš Bero (Trabzonspor/AS Trenčín) 14, 12. Ondrej Duda (Hertha BSC Berlín/Legia Varšava) a Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) po 9, 14. Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland) 8, 15. Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Dynamo Bukurešť/Willem II Tilburg) a Viktor Pečovský (MŠK Žilina) po 5, 18. Kornel Saláta (Slovan Bratislava) 3, 19. Filip Hlohovský (MŠK Žilina) 2, 20. Ján Greguš (FC Kodaň/FK Jablonec) a František Kubík (Slovan Bratislava) po 1 bode.

Cena Petra Dubovského 2016

  • Matúš Bero AS Trenčín/Trabzonspor
  • Milan Škriniar Sampdoria Janov
  • Nikolas Špalek MŠK Žilina

    Ďalšie poradie: 4. Martin Chrien (MFK Ružomberok) a Samuel Kalu (AS Trenčín) po 1.

Najlepší tréner 2016

  • Pavel Hapal reprezentácia SR 21
  • Ján Kozák reprezentácia SR A
  • Adrián Guľa MŠK Žilina
  • Ďalšie poradie: 4. Martin Ševela (AS Trenčín) 21, 5. Vladimír Weiss (reprezentácia Gruzínska) 4, 6. Marek Fabuľa (ŽP Šport Podbrezová) 2, 7. Norbert Hrnčár (MFK Ružomberok) 1.

Najlepšia futbalistka 2016

  • Alexandra Bíroová SKN St. Pölten
  • Mária Mikolajová Partizán Bardejov
  • Dominika Škorvánková SC Sand
  • Ďalšie poradie: 4. Veronika Sluková (ŠKF VIX Žilina) 8, 5. Mária Korenčiová (FC Neunkirch) 7, 6. Diana Bartovičová (Slavia Praha) a Patrícia Chládeková (FC Neunkirch) po 5, 8. Patrícia Hmírová (FC Neunkirch), Martina Šurnovská (Slovan Bratislava) a Lucia Šušková (TS Mitech Zywiec) po 3. Celkovo bodovalo 14 hráčok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka 2016