Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brexit a európske poháre. Messiho či Neymara nemusia vpustiť do Británie

Ak sa vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie stane realitou, tento politický krok by mohol mať veľký dopad aj na futbal na "starom kontinente".

01.03.2017 08:55
Lionel Messi, Neymar Foto: ,
Lionel Messi oslavuje gól s Neymarom.
debata (3)

Myslí si to slovinský prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin. Štyridsaťdeväťročný rodák z Ľubľany načrtol čierny scenár, ktorý by v prípade tzv. brexitu Veľkej Británie mohol poškodiť tejto krajine pri snahe o organizovanie veľkých futbalových podujatí.

Finále tohtosezónnej edície Ligy majstrov sa uskutoční vo waleskom Cardiffe a londýnsky štadión Wembley má byť dejiskom semifinále a finále ME 2020. „Ak dôjde k brexitu, všetko sa zmení,“ vyhlásil Čeferin pre New York Times. „Samozrejme, futbal sa hral aj predtým a bude sa aj v budúcnosti, ale v súčasnosti, keď je v Európskej únii voľný pohyb osôb, je to oveľa jednoduchšie. Bol som však veľmi sklamaný, keď Aurierovi z PSG pred pár mesiacmi nepovolili vstup do Anglicka,“ dodal Čeferin.

Narážal na fakt, že Paríž St. Germain musel odohrať novembrový duel skupinovej fázy Ligy majstrov na pôde Arsenalu bez Sergeho Auriera. Obrancu z Pobrežia Slonoviny britské úrady odmietli vpustiť do krajiny. Dôvodom boli zrušené víza pre tohto futbalistu na základe septembrového verdiktu parížskeho súdu, ktorý mu uložil trest na dva mesiace za mrežami za útok na príslušníka polície v máji minulého roka, Aurier sa prostredníctvom právnej zástupkyne odvolal, preto je stále na slobode.

„Brexit tieto veci iba zhorší a mohol by nám spôsobiť naozaj vážne problémy. Ak budeme vidieť, že Briti budú brániť vo vstupe do krajiny hráčom, ktorí majú nejaké opletačky so zákonom, potom sa zamyslime, či by sme na Britských ostrovoch mali hrať zápasy európskych pohárov,“ skonštatoval funkcionár, ktorý pôsobí vo funkcii šéfa UEFA od vlaňajšieho septembra. Vzápätí svoju myšlienku ešte viac rozvinul: „Tento rok sa finále LM odohrá vo waleskom Cardiffe. Lionela Messiho a Neymara vyšetrujú pre daňové úniky. Predstavte si, že by so svojím tímom napokon postúpili do finále a nemohli by vstúpiť na územie Veľkej Británie. Barcelona by musela hrať bez nich. Je to pre nás veľmi dôležitá otázka, keďže hráči z Anglicka môžu cestovať všade, ale hráči z ostatných krajín do Anglicka nie. Po brexite by to bol veľký problém aj pre fanúšikov. Budeme sa o tom zhovárať s britskou vládou a som si istý, že nám pomôže aj tamojšia Futbalová asociácia (FA)“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Lionel Messi