Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Drzý Indiana Jones je lepší ako Ronaldo i Messi

Keď pred ôsmimi mesiacmi prichádzal Zlatan Ibrahimovič na Old Trafford, vítal ho legendárny Eric Cantona slovami: "V Manchestri je len jeden kráľ. Ty môžeš byť princ. Ak chceš."

28.02.2017 08:00
Zlatan Ibrahimovič Foto: ,
Zlatan Ibrahimovič.
debata

Odpoveď prišla okamžite. „Eric, rešpektujem ťa. Počul som, čo si povedal. Ja však nebudem kráľom Manchestru. Budem jeho bohom,“ vravel Zlatan Ibrahimovič s tradične veľkým sebavedomím.

Rozdielový hráč

Švédska futbalová hviezda je povestná silnými rečami, ale aj netradičnými činmi a zarážajúcou drzosťou. Nejeden fanúšik si spomenie na to, ako po zápase AC Miláno s AS Rím kopol do hlavy spoluhráča Antonia Cassana. Počas rozhovoru s novinárom. Len tak – zo žartu.

Zlatan Ibrahimovič kopol Antonia Cassana počas rozhovoru

Pozornosť na seba púta Ibrahimovič aj v aktuálnej sezóne. No na ihrisku – skvelými výkonmi. „Znovu bol rozdielovým hráčom,“ vravel v nedeľu večer José Mourinho. Tréner Manchestru United mal na chválu svojho zverenca jednoznačný dôvod. Ibrahimovič strelil vo finále anglického Ligového pohára dva góly a rozhodol o víťazstve nad Southamptonom 3:2 (2:1). O rozhodujúci okamih sa postaral tri minúty pred koncom.

„Víťazstvá ku mne akosi patria. Všade, kam prídem, zbieram trofeje. Som ako Indiana Jones,“ vyhlásil o sebe 35-ročný útočník. Napokon, je holandským, talianskym, španielskym i francúzskym šampiónom. V zbierke má už tri desiatky vzácnych trofejí.

Napriek tomu, že v jeho veku si už mnohí futbalisti užívajú športový dôchodok, Ibrahimovič je v topforme. S pätnástimi gólmi je piatym najlepším strelcom Premier League (na Harryho Kanea, Romelu Lukakua a Alexisa Sáncheza stráca len dva presné zásahy). Štatistici vypočítali, že počas ostatných dvoch sezón nestrelil žiadny hráč v európskych súťažiach viac gólov.

Ibrahimovič ich zaznamenal 76 – o dva viac ako barcelonský klenot Lionel Messi, o štyri viac ako najlepší futbalista planéty za minulý rok Cristiano Ronaldo.

Zlatan Ibrahimovič vo finále anglického Ligového pohára

„Zlatan môže hrať pokojne aj do štyridsiatky. Mám pocit, že v súčasnosti je ešte lepší, ako keď som s ním spolupracoval v Interi Miláno. Je stabilnejší, inteligentnejší, hre rozumie ako málokto. Už z neho nie je len zakončovateľ, góly vie spoluhráčom aj pripraviť,“ uviedol Mourinho.

Ferguson ho nechcel

Vek je pre Ibrahimoviča vskutku len číslo. V Premier League patrí k pätnástim najstarším hráčom. Nik však nie je v Anglicku taký vyťažený ako robustný Švéd. Vo všetkých súťažiach odohral v tejto sezóne 38 stretnutí.

Napriek tomu, že mnohí experti tvrdili, že na Old Trafforde nebude žiariť jeho hviezda naplno, stal sa Ibrahimovič kľúčovým mužom tímu. „Je fenomenálny. Verím, že u nás zostane aj v budúcej sezóne. Do ničoho ho však nemôžeme nútiť. Ak sa jedného dňa prebudí s tým, že chce skončiť, budeme jeho rozhodnutie rešpektovať,“ povedal Mourinho.

Zaujímavosťou je, že Ibrahimovič prešiel (s výnimkou nemeckej Bundesligy) všetkými európskymi topligami. Anglickú si nechal na záver. Dôvod? Žiadny z klubov Premier League neprejavil v minulosti o služby švédskeho superstrelca záujem.

„Môžem potvrdiť, že z Anglicka nikdy neprišla ponuka na prestup Zlatana. Dokonca ani moj skvelý priateľ Alex Ferguson sa o jeho služby nikdy neuchádzal,“ prezradil pre talksport.com Mino Raiola, jeden z najúspešnejších a najuznávanejších futbalových agentov planéty.

Mourinho však po rodákovi z Malmö siahol ihneď. Napokon, v Paríži St. Germain mu vypršala zmluva a mecenášov United nestál ani libru. Hoci za výkony, aké Ibrahimovič predvádza, by ho mohli vyvážiť zlatom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Zlatan Ibrahimovič