Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Trnave odstránili trávnik. Nový bude odolnejší

Na trnavskom Štadióne Antona Malatinského, ktorý otvorili len pred rokom a pol, už nie je pôvodný trávnik.

08.02.2017 11:00
spartak trnava, city aréa, štadión antona... Foto:
V Trnave už čoskoro položia nový trávnik.
debata

Najbližší zápas sa v najmodernejšej slovenskej futbalovej aréne uskutoční až o dva mesiace, 8. apríla, keď domáci Spartak privíta v 28. kole najvyššej súťaže lídra zo Žiliny. S týmto istým súperom Trnavčania v auguste 2015 otvárali nový štadión zápasom o ligové body.

Súťaž pokračuje už o desať dní a prvých šesť jarných stretnutí odohrá trnavský tím na ihriskách súperov. Výnimkou bude súboj 21. kola proti Senici (25. februára), ktorý sa uskutoční v Zlatých Moravciach, kde už v minulosti Trnavčania našli domáce prostredie.

Na trnavskom štadióne sa pustili minulý týždeň do výmeny trávnika. Pôvodný napadol chrobák, ktorý sa rýchlo premnožil. Odborníci ho nedokázali zničiť postrekmi ani inými prostriedkami. Nový povrch bude hybridný, čo znamená, že pôjde o kombináciu prírodného a umelého trávnika. Táto investícia sa vyšplhá do výšky pol milióna eur.

„Skúsili sme predtým, čo sa dalo, bol u nás v decembri aj expert na trávniky z Anglicka Alan Ferguson a ten odporučil toto radikálne riešenie,“ vysvetľuje hovorca trnavského klubu Marek Ondrejka. „V prvej fáze, ktorá sa práve skončila, odstránili z plochy zničený trávnik, povrch znížili o dvadsať centimetrov, vyviezli 1200 kubických metrov zeminy. Teraz budú ošetrovať plochu až do hĺbky osemdesiat centimetrov a cieľom bude zničiť škodcu. Až po troch týždňoch začnú pokladať nový koberec.“

Prírodnú trávu budú spevňovať zväzky umelých vlákien. Trávnik bude zasadený osemnásť centimetrov pod povrchom, nad neho budú vyčnievať steblá trávy vo výške dva centimetre. „Umelé vlákna budú tvoriť v trávniku tridsať percent. Ak by aj v budúcnosti napadol škodca korienky, trávnik bude podstatne odolnejší, umelé vlákna ho budú lepšie držať,“ doplnil Ondrejka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #City Arena - Štadión Antona Malatinského