Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Africký pohár národov vyhral Kamerun. Vo finále zdolal Egypt 2:1

Futbalisti Kamerunu si pod vedením belgického trénera Huga Broosa vybojovali celkové prvenstvo na 31. Africkom pohári národov 2017, ktoré je pre nich piate v histórii.

05.02.2017 22:16
Kamerun Foto: ,
Kamerunská radosť po záverečnom hvizde.
debata

Naposledy sa tešili z kontinentálneho titulu pred pätnástimi rokmi (okrem spomenutého roku 2002 uspeli aj v rokoch 2000, 1988 a 1984). Zároveň si Kamerunčania ako africkí šampióni zabezpečili účasť na letnom Pohári konfederácií FIFA v Rusku.

V nedeľňajšom zaujímavom finálovom dueli na Stade d'Angondjé v gabonskom hlavnom meste Libreville zdolali Egypt 2:1 (0:1). Hoci prehrávali, napokon sa tešili z cennej trofeje. O vedúci gól „faraónov“ sa postaral v 22. min hráč londýnskeho Arsenalu Mohamed Naser Elsayed Elneny, ktorý z uhla k bližšej žrdi prekonal Fabrica Ondou.

Po hodine hry Kamerunčania vyrovnali nepriaznivý stav: striedajúci obranca francúzskeho klubu Olympique Lyon Nicolas N'Koulou sa presadil prudkou hlavičkou.

Brankár egyptského tímu Essam El Hadary, ktorý vo veku 44 rokov a 21 dní posunul svoj rekordný zápis a je najstarší hráč v dejinách APN, nestihol zareagovať. Napokon sa nedočkal ani predĺženia, zostal smutný a nepridá piaty titul kontinentálneho šampióna.

V 88. min rozhodol o triumfe kamerunských „neskrotiteľných levov“ ďalší striedajúci hráč Vincent Aboubakar z tureckého Besiktasu Istanbul, ktorý prišiel na trávnik po zmene strán za útočníka Spartaka Trnava Roberta Ndipa Tambeho.

Z prestížneho primátu sa okrem neho teší aj ďalší futbalista zo slovenskej Fortuna ligy – obranca MŠK Žilina Ernest Mabouka, ktorý nezasiahol do finálového duelu. Egypt je napriek prehre so siedmimi prvenstvami naďalej najúspešnejšou krajinou v histórii APN, majstrovstvá „čierneho kontinentu“ ovládli jeho hráči v rokoch 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 a naposledy 2010.

Egypt – Kamerun 1:2 (1:0)
Góly: 22. Mohamed Elneny – 60. Nicolas N'Koulou, 89. Vincent Aboubakar

debata chyba
Viac na túto tému: #Africký pohár národov