Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý hetrik. Hamšík vyslal hviezdam Realu výstrahu

Stál pokojne, nepohol brvou. Ruky si dal vbok, uprene hľadel na rozvášnené tribúny. Akoby bok v tranze. Zatiaľ čo rozhlasoví i televízni komentátori kričali ako šialení. Neustále opakovali jeho meno. Zvyšné médiá ihneď výzývali najslávnejší klub planéty, aby sa mal pred majstrovstvom výnimočného futbalistu na pozore.

05.02.2017 11:10 , aktualizované: 14:38
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (2)

Najlepšia sezóna v kariére

Bol to nezvyčajný, no i očarujúci okamih. Marek Hamšík letel vzduchom – až do chvíle, kým sa jeho hlava nestretla v akrobatickej polohe s loptou. Výsledok? Jeden z najkrajších gólov uplynulého kola talianskej ligy.

Kapitán Neapola ním odštartoval veľké predstavenie – na jeho konci sa tešil z premiérového hetriku v Serii A. Vo svojej jedenástej sezóne.

„Som nesmierne šťastný. Budem si ho navždy pamätať. Aj vďaka zápasovej lopte, ktorú mi podpísali spoluhráči,“ hovoril Hamšík pre svoju oficiálnu stránku.

Najmä vďaka slovenskému reprezentantovi zvíťazili Neapolčania na ihrisku Bologne vysoko 7:1 (4:1). Okrem Hamšíka však oslavovali fanúšikovia SSC ďalších dvoch hrdinov – útočníka Driesa Mertensa, ktorý sa taktiež dočkal hetriku a brankára Pepeho Reinu. „Keď sme viedli o dva góly, výrazne nás podržal. Chytil jedenástku,“ poznamenal Hamšík.

Odchovanec Jupie Podlavice nezabudol na svojich spoluhráčov. Najväčšou hviezdou zápasu však bol on. Napokon, aj jeho zvyšné dva góly zdvíhali fanúšikov zo sedadiel. Domáceho brankára zakaždým parádne obstrelil.

Vďaka trom zábleskom geniality prežíva Hamšík zrejme najlepšiu sezónu v kariére. Počas nej už nastrieľal jedenásť gólov, jeho maximom je trinásť spred dvoch a šiestich rokov. Na ne však zakaždým potreboval takmer dvojnásobný počet zápasov v porovnaní s tým, koľko ich odohral dosiaľ.

Maradona je len jeden

Je preto veľmi pravdepodobné, že 29-ročná hviezda si v aktuálnej sezóne vytvorí osobné maximum. Prekonať by mohla aj rekord najlepšieho strelca v histórii klubu – Diega Maradonu. Argentínčan má pred Slovákom už len šesťgólový náskok. Mimochodom, ich spoločná koláž, na ktorej sa obaja tešia z gólov, sa objavila vo viacerých talianskych médiách.

„Maradona je len jeden, nikdy nebudem lepší futbalista ako on. Ale rád by som ho v počte gólov prekonal už v tejto sezóne. Ak mi to nevyjde, bude to môj cieľ pre budúci ročník,“ vravel Hamšík. V tabuľke najlepších strelcov Serie A sa už pretlačil do elitnej desiatky (prvé miesto patrí 16-gólovému Mertensovi). Zaujímavosťou však je, že všetci hráči, ktorí sú v poradí pred ním, majú status útočníka. Len Hamšík nie je spomedzi nich klasickým hrotom či krídelníkom.

Otec troch detí vyniká aj v inej individuálnej štatistike: so siedmimi gólovými prihrávkami sa delí medzi talianskou elitou o tretiu priečku. Na prvého v poradí – taktiež spoluhráča José Maríu Callejóna – stráca dve. „Samozrejme, z dobrých individuálnych výsledkov mám radosť. Sú odrazom tvrdej práce. Ale futbal je kolektívny šport, počítajú sa v ňom predovšetkým trofeje,“ hovoril Hamšík talianskym novinárom.

Neapolská ikona drží svoj klub medzi najlepšou trojicou Serie A, vytúžený titul nie je nedosiahnuteľný. Už na budúci týždeň však bude so spoluhráčmi čeliť aj ďalšej výzve. Taliansky klub vyzve v osemfinále Ligy majstrov slávny Real Madrid. „Sme silní. Môžeme zdolať kohokoľvek na svete. Báť sa nemusíme ani Realu,“ tvrdil Hamšík.

Jeho výkony si všimli aj španielske médiá, ktoré ihneď vyzvali Madridčanov k zvýšenej ostražitosti. Napokon, Hamšík poslal hviezdnej partii okolo Cristiana Ronalda dostatočne silný varovný signál…

Hamšíkove desaťgólové sezóny
Sezóna Góly (celkovo) Zápasy (celkovo) Góly (liga) Zápasy (liga)
2010/2011 13 49 11 37
2014/2015 13 54 7 35
2008/2009 12 33 9 32
2009/2010 12 39 12 37
2011/2012 12 50 9 37
2012/2013 11 44 11 38
2016/2017 11 27 9 21
2007/2008 10 40 9 37
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol