Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čínske kluby vlani minuli za posily 451 miliónov dolárov

Čínske futbalové kluby investovali v minulom kalendárnom roku do nákupu hráčov zo zahraničia viac ako 450 miliónov amerických dolárov.

27.01.2017 10:42
Porto Hulk Foto: ,
Za Brazílčana Hulka zaplatil klub Šanghaj SIPG viac ako 60 miliónov USD.
debata

Podľa rebríčka, ktorý zostavila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), sa tým najvyššia čínska súťaž zaradila na piate miesto za anglickú Premier League, nemeckú I. bundesligu, španielsku La Ligu a taliansku Serie A.

Čínska Superliga zaznamenala významný medziročný nárast celkového účtu za prestupy. V porovnaní so 168,3 milióna z roku 2015 stúpla na 451,3 milióna USD. Skok zapríčinila vlna nákupov drahých hráčov z európskych klubov. Len za Brazílčana Hulka klub Šanghaj SIPG zaplatil Zenitu Petrohrad viac ako 60 miliónov USD.

Tempo rastu sa pravdepodobne spomalí, od tohto roka zaviedli v Číne limity na počet zahraničných hráčov. Každý klub ich stále môže mať na súpiske piatich, ale v súťažnom zápase môžu byť súčasne na ihrisku iba traja. Zato Angličania sa obmedzovať nemusia, ako lídri rebríčka vlani minuli na angažovanie futbalistov spoza hraníc 1,37 miliardy USD. Najväčší podiel na tomto čísle má prestup Paula Pogbu z Juventusu Turín do Manchestru United za rekordných 116 miliónov amerických dolárov.

Globálne trh s hráčmi rástol o 14 percent, dosiahol rekordných 4,79 miliardy USD. Do tejto sumy nie sú započítané prestupy v rámci krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Premier League #Serie A #la liga #Čínska Superliga