Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Infantino obraňuje zavedenie videotechnológie, Ronaldo ju kritizuje

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino sa zastal videotechnológie pre posudzovanie sporných situácií, ktorá je rozhodcom k dispozícii počas prebiehajúcich MS klubov v Japonsku.

17.12.2016 22:01
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

„Samozrejme, vieme o veciach, o ktorých ešte je potrebné uvažovať a diskutovať, ale výsledky sú veľmi pozitívne. Prečo? Lebo rozhodcovia mohli urobiť správne rozhodnutie a do hry sa vrátila spravodlivosť a transparentnosť,“ vyhlásil Infantino.

Prebiehajúce MS klubov sú prvým podujatím na tejto úrovni, na ktorých sa rozhodcovia môžu spoľahnúť na videozáznam. Systém videoasistencie (Video Assistant Referees – VAR) schválila Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) a momentálne je v dvojročnom testovacom režime.

VAR poskytuje hlavnému rozhodcovi informácie potrebné pre prípadnú korektúru chybných verdiktov alebo pre správne posúdenie situácií s ďalekosiahlym vplyvom na vývoj stretnutia – v prípade gólov, červených kariet, pokutových kopov či chybnej identifikácie hráčov.

Ako prvý využil videozáznam maďarský rozhodca Viktor Kassai v stredajšom súboji semifinále MS klubov medzi Atléticom Nacional Medellín a Kašimou Antlers (0:3), keď po zhliadnutí opakovaného záberu nariadil v prospech japonského účastníka pokutový kop. Druhýkrát sa video na tomto turnaji dostalo k slovu vo štvrtkovom dueli o postup do finále Club América – Real Madrid (0:2).

Paraguajský hlavný arbiter Enrique Cáceres si v nadstavení druhého polčasu overil, či zakončujúci Cristiano Ronaldo nedosiahol svoj zásah z postavenia mimo hry. Technológiu podrobili kritike napríklad hráči Realu Luka Modrič a Ronaldo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino #videotechnológia vo futbale