Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal nadovšetko. Ronalda nezlomil najsmutnejší deň

Bol predvečer kvalifikačného zápasu majstrovstiev sveta 2006 medzi Ruskom a Portugalskom. Sedel v izbe jedného z moskovských hotelov, pokojne pozeral televíziu, pripravoval sa na spánok.

13.12.2016 20:40
debata
zväčšiť Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo.

V tom ho tréner Luiz Felipe Scolari zavolal k sebe. Náhle, z ničoho nič. Keď prišiel do jeho izby, sedel v nej i kapitán Luis Figo. Obaja mu oznámili správu, ktorá ho zasiahla: tvoj otec zomrel.

Ako po prvý raz

Pre Cristiana Ronalda to bol najsmutnejší deň v živote. Za taký ho portugalský futbalista označuje v knihe Posadnutý dokonalosťou. „Otec bol číslom jeden v mojom živote. Navždy ho budem milovať a nosiť vo svojom srdci,“ hovoril.

Napriek veľkému žiaľu na zápas nastúpil. Trénera doslova prosil, aby mohol hrať. Spoluhráčom i fanúšikom tým chcel dať najavo jediné: som tvrdý profesionál. Svoju prácu zbožňujem, beriem ju naozaj vážne.

Pre Ronalda je futbal všetkým. Obetuje mu nesmierne veľa. Drie viac ako ostatní, nepodceňuje žiadnu maličkosť, je perfekcionista. Za oddanosť a tvrdú prácu sa mu mnohé vracia. Vo forme trofejí. Jednu z nich si prebral v pondelok večer.

Po štvrtý raz v kariére získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča planéty. V ankete magazínu France Football, do ktorej sa zapojili novinári z celého sveta, jednoznačne zdolal Argentínčana Lionela Messiho.

„Veľká vďaka. Som vskutku poctený. Prežívam rovnaké emócie, aké so mnou lomcovali, keď som získal toto ocenenie po prvý raz. Znovu sa mi splnil sen. Chcem sa poďakovať spoluhráčom z Realu Madrid, reprezentácie. Tí všetci mi pomohli získať túto trofej,“ odkázal Ronaldo médiám a fanúšikom.

Uplakaný kapitán

Na slávnostnom vyhlásení v Paríži sa nezúčastnil. S Realom je už v Japonsku na majstrovstvách sveta klubov. Je tak zrejmé, že Portugalčan vedel vopred, že mimoriadne prestížne ocenenie získa. Čo vlastne rozhodlo v tomto roku v prospech jedného z najlepších hráčov futbalových dejín? Klubový a reprezentačný úspech. Ronaldo sa nestal najlepším strelcom španielskej ligy, nezbieral individuálne trofeje. Realu však významne pomohol k triumfu v Lige majstrov (nastrieľal 16 gólov), Portugalsku zas k premiérovému titulu majstrov Európy.

Paradoxom však je, že ani v jednom finále nežiaril. V milánskom súboji s Atléticom Madrid bol takmer neviditeľný, trápil sa, často bezmocne a od hnevu rozhadzoval rukami. Keď však ležala na jeho pleciach ťarcha zodpovednosti, nezlyhal. V jedenástkovom rozstrele premenil rozhodujúci pokus a prihral Realu jedenástu trofej.

zväčšiť Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo.

Svoj deň nemal ani vo finále Eura. Z ihriska sa porúčal už po 25 minútach. Zranený, so slzami v očiach. Ani vtedy však neprepadol panike. Zo striedačky burcoval spoluhráčov, neraz zatlačil hlavného trénera Fernanda Santosa do úzadia a vložil sa do úlohy šéfa lavičky. Portugalčania dreli – aj za svojho kapitána – a domácich Francúzov napokon pretlačili.

Ako Federer a Djokovič

„Trofej je v správnych rukách. Talent, odvaha, odolnosť a najmä neskutočná pracovná morálka a túžba byť najlepší. To je Ronaldo. Nič podobné som predtým nevidel u iného futbalistu. Cristiano je dôkazom toho, že tvrdá práca môže zdolať aj najväčší talent,“ napísal na jednu zo sociálnych sietí Rio Ferdinand, Ronaldov niekdajší spoluhráč v Manchestri United.

Víťazstvo rodáka z Madeiry znamená dramatizáciu jeho vzájomného súboja s Messim. Argentínčan sa pýši piatimi Zlatými loptami.

„Žijeme v ére dvoch úžasných hráčov. Jeden má technickú kvalitu, druhý neuveriteľnú silu. Môžete mať skvelé telo, ale všetko sa začína vo vašej mysli. Messi je veľmi kreatívny, má výbornú techniku, je to talent. Mohli by sme povedať, že je ako Roger Federer. Cristiano je pre zmenu ako Novak Djokovič,“ prirovnal dvojicu futbalových géniov k tenisovým velikánom legendárny Rumun Gheorghe Hagi.

Mimochodom, tohtoročná anketa bola iná ako predošlé. France Football po šiestich rokoch ukončil spoluprácu s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA). Preto v nej už nehlasovali tréneri ani kapitáni reprezentačných tí­mov.

FIFA ocení najlepšieho futbalistu roka 9. januára na slávnostnom vyhlásení v Zürichu. Trofej si odnesie jeden z trojice Ronaldo, Messi, Griezmann. Favorit je znovu jednoznačný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo