Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Derby nížiny bez víťaza, Holanďania sa po 19 rokoch nedočkali

V stredajšom medzištátnom prípravnom stretnutí v Amsterdame medzi futbalistami Holandska a Belgicka sa zrodila remíza 1:1.

10.11.2016 09:22
debata
Belgičan Romelu Lukaku v súboji s Holanďanom... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Romelu Lukaku, Virgil van Dijk Belgičan Romelu Lukaku v súboji s Holanďanom Virgilom van Dijkom.

Bol to jubilejný 30. nerozhodný výsledok v 126. vzájomnom dueli týchto dvoch krajín, Holanďania naďalej vedú v počte triumfov 55:41, na víťazstvo nad odvekým rivalom však čakajú od roku 6. septembra 1997. Belgičanov nezdolali už sedem zápasov za sebou.

Prestížnu bitku o Benelux, ktorú zvyknú volať aj „derby nížiny“, začali lepšie „Oranjes“. Tí sa v 38. min ujali vedenia gólom Davyho Klaassena z pokutového kopu. Po zmene strán sa karta obrátila a trávnik patril viac „červeným diablom“ z Belgicka. Svedčí o tom aj pomer streleckých pokusov 12:1 pre hostí. Nerozhodné skóre napokon zariadil v 82. min tečovanou strelou spoza šestnástky Yannick Ferreira Carrasco. Krátko predtým nevyužil stopercentnú šancu na vyrovnanie Romelu Lukaku, keď zblízka prestrelil prázdnu bránku. Tesne pred koncom zaváhal v ďalšej gólovej šanci Eden Hazard.

„Je to dobrý výsledok, ale škoda, že sme nakoniec neudržali najtesnejšie vedenie. Som rád, že som skóroval. Streliť gól je vždy príjemné. Belgičania majú silný tím, vytvorili si proti nám naozaj veľa šancí. Mali prevahu, ale my sme dopredu vedeli, že to tak bude. Nebolo to zlé, akurát sme mohli byť trochu viac nebezpeční,“ vyhlásil Klaassen podľa portálu fcupdate.nl. Holandský kouč Danny Blind po stretnutí priznal, že bol s hrou svojho tímu spokojný. „Hrali sme veľmi disciplinovane, až na posledných desať minút. Vtedy si Belgičania vytvárali šancu za šancou. Hrali inak, ako sme predpokladali. Väčšinu zápasu sme museli hrať bez lopty, za čo by som chcel hráčom zložiť kompliment. V nedeľnom kvalifikačnom stretnutí v Luxembursku to bude iné, v práci s loptou musíme byť kreatívnejší,“ skonštatoval dlhoročný hráč Ajaxu Amsterdam (1986–1999).

„Predviedli sme veľa dobrých vecí, ale mohlo to byť aj lepšie. Po premenenej jedenástke domácich sme sa ocitli v nevýhode, s našou odpoveďou po prestávke som však bol spokojný. Nakoniec sme mali dostatok šancí aj na víťazstvo. Keď neskórujete ani zo šancí, akú mal trebárs Lukaku, nemôžete byť spokojný, ale radšej nech sa mu to stane teraz ako v nejakom súťažnom dueli,“ povedal španielsky kouč na lavičke Belgičanov Roberto Martínez.

Zápas poznačili početné zranenia hráčov. Všetko odštartoval večný smoliar Vincent Kompany. Stopér anglického Manchestru City figuroval v základnej zostave, no počas predzápasovej rozcvičky sa fyzicky necítil najlepšie a na ihrisku ho nahradil debutant Christian Kabasele. „Nie je zranený, ale nechceli sme riskovať. Počas rozcvičky mal nejaké problémy. Počkajme si na podrobné vyšetrenia. Dúfajme, že do súboja s Estónskom bude v poriadku,“ dodal Martínez. Na holandskej strane už v priebehu prvého polčasu museli nedobrovoľne skončiť Stijn Schaars a Vincent Janssen.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Belgicko