Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lippiho neriešiteľná misia, potom prídu ďalšie ciele

Marcello Lippi sa ujal funkcie trénera čínskej futbalovej reprezentácie s vedomím takmer neriešiteľnej úlohy postúpiť s tímom na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

28.10.2016 14:55
Marcello Lippi Foto: ,
Marcello Lippi.
debata

Jeho pohľad však smeruje ďalej. Čína sa nachádza na 84. mieste rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), podľa Taliana má na viac.

„Verím, že čínski hráči majú všetky potrebné schopnosti a nie sú o nič horší ako futbalisti z vyspelejších krajín. Nič im nebráni dosiahnuť rovnakú úroveň. Potrebujú len zodpovedný prístup, správne vedenie a vieru vo svoje sily,“ povedal kormidelník majstrov sveta z Nemecka 2006 na piatkovej prezentácii v Pekingu. Podľa čínskych médií mu zmluva na tri roky zabezpečuje ročný príjem 20 miliónov eur. To by z neho robilo najlepšie plateného reprezentačného trénera na svete. Skúsený 68-ročný Talian (nar. 12. apríla 1948) prichádza na post uvoľnený odstúpením Kao Chung-po. Čínsky kouč sa vzdal funkcie po prehre s Uzbekistanom 0:2 v ázijskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska.

„V kvalifikácii nie sú naše vyhliadky priaznivé, ale my sa v prvom rade potrebujeme všetci zomknúť. Aby celé mužstvo, národná asociácia, lekári aj logistika maximalizovali naše šance na úspech v tejto takmer nesplniteľnej misii. Potom môžeme spriadať plány o dlhodobých cieľoch,“ skonštatoval Lippi.

Rodák z Viareggia už má skúsenosti s čínskym futbalom. Marcello Romeo Lippi si v rokoch 2012 – 2014 vyskúšal pôsobenie v tamojšom klubovom futbale, bol hlavným trénerom Kuang-čou Evergrande. Získal s ním tri národné tituly a trofej v ázijskej Lige majstrov. Pozíciu opúšťal tvrdiac, že s trénovaním končí. Začiatkom tohto roka však zmenil názor, vraj prišiel na to, že mu futbal chýba. V trénerskej kariére Lippi viedol v minulosti na domácej klubovej úrovni napríklad Neapol, Juventus Turín či Inter Miláno.

Čínska reprezentácia sa na majstrovstvách sveta vo futbale predstavila jediný raz v roku 2002 v Kórejskej republike a Japonsku, odvtedy čaká na ďalšiu účasť na záverečnom turnaji.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcello Lippi #reprezentácie Číny