Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Infantino už hovorí o 48 tímoch a play off na MS

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino opäť o niečo posunul hranice svojho uvažovania o rozširovaní počtu účastníkov majstrovstiev sveta.

04.10.2016 11:10
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Doteraz hovoril o 40 tímoch na záverečnom turnaji, po novom je to už 48. V súčasnosti má šampionát 32-členný formát. Podľa predstáv šéfa svetového futbalu by sa tretina mužstiev rozlúčila s podujatím už po prvom zápase kola play off. Šestnástka postupujúcich sa následne pridá k rovnakému počtu nasadených tímov, pokračovať budú v skupinách podľa doterajšieho modelu.

Infantinov zámer je jasný – dostať na MS viac krajín a regiónov z celého sveta. So svojou víziou sa podelil v kolumbijskej Bogote, kde vystúpil na akademickej pôde tunajšej univerzity. „Matematika so štyridsiatimi účastníkmi škrípe. Schodnejšia je možnosť odohrať turnaj, na ktorom 16 tímov postúpi do skupinovej fázy a rovnaký počet po play off odcestuje domov. Na šampionáte by sme tak mali 48 mužstiev,“ povedal Švajčiar s talianskym pasom. Systém nasadenia elitnej šestnástky by bol pravdepodobne naviazaný na rebríček krajín podľa FIFA.

Infantino tému rozširovania a cezhraničnej spolupráce pri organizovaní MS zaradil aj do svojej kampane pred februárovými voľbami lídra FIFA. Dostať by sa mala už do programu októbrového zasadnutia Rady FIFA v Zürichu (13. – 14. 10.). Nový formát je v hre v súvislosti s majstrovstvami sveta 2026, kandidačný proces by sa mal čoskoro rozbehnúť a očakáva sa, že do neho vstúpi trojkoalícia USA, Kanada, Mexiko. Región zastrešený Futbalovou konfederáciou Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti CONCACAF zatiaľ naposledy hostil najlepšie reprezentačné výbery planéty v roku 1994, v USA vtedy hralo o trofej 24 tímov a titul získala Brazília.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino