Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Škandalózny koniec po 67 dňoch. Allardyce už nie je trénerom Anglicka

Sam Allardyce už nie je trénerom anglickej futbalovej reprezentácie. Kormidelník, ktorý bol vo funkcii od júla (celkovo 67 dní), sa zdiskreditoval na stretnutí s domnelými podnikateľmi. V utorok večer ponúkol svoju rezignáciu a s anglickou FA sa dohodol na ukončení spolupráce.

27.09.2016 14:53 , aktualizované: 20:52
Sam Allardyce Foto: ,
Sam Allardyce.
debata (4)

Informuje o tom web FA s dôvetkom, že A-tímu sa dočasne ujme Gareth Southgate. Kouč anglického národného výberu do 21 rokov povedie Angličanov v ich zostávajúcich tohtoročných zápasoch „slovenskej“ F-skupiny kvalifikácie o postup na MS 2018 proti Malte, Slovinsku a Škótsku a aj v prípravnom dueli proti Španielsku. FA bude počas toho obdobia hľadať nového trénera pre A-mužstvo.

Allardyce naletel novinárom vydávajúcim sa za podnikateľov z Ázie. Na stretnutí s prestrojenými žurnalistami z denníka The Telegraph v jednom z londýnskych hotelov okrem iného nemal problém poradiť, ako sa dá obísť pravidlo o zákaze vlastníctva práv na hráča treťou stranou. Nerozpakoval sa ani očierniť svojho predchodcu Roya Hodgsona a jeho schopnosti motivovať mužstvo. Video nakrútené ukrytou kamerou aj s prepisom najzaujímavejších pasáži zverejnilo periodikum v pondelok večer pod veľavravným názvom Tréner Anglicka Sam Allardyce na predaj.

„FA potvrdzuje, že Sam Allardyce už nie je vo funkcii. Jeho správanie, ktoré bolo odhalené, bolo nevhodné pre trénera anglickej reprezentácie. Priznal, že sa dopustil závažných pochybení a ospravedlnil sa. Vzhľadom na závažnosť prehrešku sa však FA a Allardyce ústne dohodli na okamžitom ukončení vzájomnej spolupráce,“ uviedla FA prostredníctvom vyhlásenia na svojom webe.

Šesťdesiatjeden­ročný tréner vystriedal Hodgsona v júli tohto roka po nevydarenom európskom šampionáte vo Francúzsku, kde „Albión“ stroskotal v osemfinále na islandskom outsiderovi. Anglický výber viedol jediný raz: v Trnave v úvode kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018 proti Slovensku. Angličania vstúpili do bojov v F-skupine víťazstvom 1:0 zásluhou gólu v nadstavenom čase.

Allardyce sa stretol s novinármi v presvedčení, že ide o zástupcov ázijskej agentúry a že rokuje o obchode za 400-tisíc libier. „Vždy sa to dá nejako obísť. Mám na mysli situáciu, keď ide o veľa peňazí,“ povedal bývalý kormidelník Sunderlandu a West Hamu o zákaze pre tretiu stranu vlastniť práva na futbalistu. Túto prax nedovoľuje Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ani FA.

zväčšiť Už bývalý tréner Anglicka Sam Allardyce (vľavo)... Foto: SITA/AP, Nick Potts
Sam Allardyce, Wayne Rooney Už bývalý tréner Anglicka Sam Allardyce (vľavo) a Wayne Rooney počas tréningu pred zápasom proti Slovensku.

Allardyce svojho predchodcu pred domnelými podnikateľmi zosmiešňoval a napodobňoval jeho prejav v šatni. Podľa neho by nemal vôbec k hráčom hovoriť, pretože ako rečník svojich poslucháčov iba uspí. Zápas s Islandom na ME označil za Hodgsonovo zlyhanie. Jeho asistent Gary Neville mal vraj na Hodgsona zlý vplyv a mal radšej „sedieť na zadku a držať hubu“. Kritike podrobil aj príliš nízky vek nominovaných hráčov.

„Bolo pre mňa veľkou cťou ujať sa anglického národného tímu a som veľmi sklamaný z toho, čo sa stalo. Dnes popoludní som sa stretol s prezidentom FA Gregom Clarkom a výkonným riaditeľom Martinom Glennom a ponúkol som im úprimné ospravedlnenie za moje činy. Aj keď je z nahratých rozhovorov zrejmé, že pre všetky navrhované opatrenia by bolo potrebné schválenie FA, uznávam, že niektoré moje vyjadrenia mohli pôsobiť zmätočne. Ľutujem tiež svoje vyjadrenia v súvislosti s inými osobami,“ uviedol Allardyce vo vyhlásení, ktoré priniesla internetová stránka FA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #anglická futbalová reprezentácia #Sam Allardyce