Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kosovo lanári hviezdy. Zatiaľ neúspešne

Ak sa v uplynulých rokoch objavil na futbalovej mape nový národný tím, išlo zväčša o "fackovacieho panáka“. Posledným bol Gibraltár, ktorý sa pred tromi rokmi bez väčšieho záujmu verejnosti zapojil do boja o európsky šampionát. Tentoraz však bude všetko inak, na scénu totiž prichádza "nový hráč“. Plný talentu, futbalového kumštu, ale aj mimoriadne kontroverzný a nie všade akceptovaný.

05.09.2016 06:00
Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri Foto: ,
Najväčšie hviezdy švajčiarskeho národného tímu Granit Xhaka (vľavo) a Xherdan Shaqiri majú korene v Kosove. Zahrajú si v jeho farbách?
debata (4)

V malom mestečku, iba niekoľko kilometrov od brehov Baltského mora, kde má svoj domov klub FC Inter Turku, sa dnes večer odohrá jedno z najdôležitejších stretnutí modernej histórie Balkánu. Kosovo si v kvalifikačnom stretnutí o účasť na majstrovstvách sveta 2018 zmeria sily s domácim Fínskom. Bude to vôbec prvý "ostrý“ zápas pre krajinu, ktorá vznikla v roku 2008 a dodnes ju neuznalo niekoľko iných štátov vrátane Slovenska.

Kosovo v Európe roky symbolizuje problémové územie. Jeho osamostatnenie sprevádzalo rinčanie zbraní a veľa diplomatického úsilia. Plné rozpakov však bolo aj formovanie kosovského národného tímu.

Spomínate si ešte na 11. jún, keď na ME vo francúzskom Lens nastúpili proti sebe Švajčiarsko s Albánskom? Bol to vlastne zápas o Kosove. Presnejšie o kosovských imigrantoch žijúcich vo Švajčiarsku. Sedem hráčov tejto krajiny, vrátane najväčších hviezd Granita Xhaku a Xherdana Shaqiriho, má korene práve v Kosove. V albánskom tíme malo väzby na Kosovo až jedenásť futbalistov.

Mnohí z nich prejavili záujem reprezentovať svoju rodnú vlasť. No azda všetko, čo sa Kosova týka, má aspoň jedno veľké "ale“. Všetci títo hráči reprezentovali iné krajiny už po oficiálnom prijatí Kosova do štruktúr UEFA v máji 2016. A tak pokusy kosovských predstaviteľov pretiahnuť hráčov na svoju stranu boli zrejme nielen zbytočné, ale vyvolali tiež mnoho vášní.

"Je nám veľmi ľúto, že hlavnou prioritou Kosova je lanáriť našich hráčov namiesto konsolidácie vlastných futbalových rezerv. Toto správanie vystavilo našich hráčov a ich rodiny do veľmi náročnej situácie,“ ohradila sa švajčiarska futbalová federácia.

Nie menšie napätie vyvolali Kosovčania aj na albánskej strane. Tamojšie médiá prirovnali prípadné rozhodnutie niektorých hráčov reprezentovať Kosovo "za strelu priamo do stredu srdca“. "Ak sa situácia ešte viac vyostrí, je možné, že raz budeme svedkami zápasov medzi Albánskom a Kosovom, ktoré UEFA vyhodnotí ako vysoko rizikové,“ varuje kosovský športový žurnalista Milaim Krasniqi.

To, kto vôbec bude môcť nastúpiť za Kosovo vo Fínsku, dlho nebolo známe. Otázniky nad mnohými menami viseli aj pár dní pred úvodným hvizdom. A je zrejmé, že UEFA bude mať aj po tomto zápase plné ruky práce. O tom, kto si raz bude môcť obliecť modrý kosovský dres, sa bude rozhodovať aj neskôr.

Možno že aj po kvalifikácii, v ktorej si Kosovo zmeria sily okrem Fínska aj s Chorvátskom, Islandom, Ukrajinou a Tureckom. Svoj prvý domáci duel odohrá 6. októbra v albánskej Škodre. Nový štadión v Prištine totiž otvoria až v júni budúceho roka. Až potom si fanúšikovia Kosova budú môcť vychutnať pravý domáci duel. Či už s Xhakom, Shaqirim alebo bez nich…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #futbalová reprezentácia Kosova