Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglicko príde s koučom bez trofejí, no s odborníkom na problémy

So žiadnym mužstvom nikdy nezostúpil z Premier League, nevyhral žiadnu veľkú trofej a jeho tímy dali menej gólov ako zverenci často kritizovaného Davida Moyesa.

29.08.2016 11:36
Sam Allardyce Foto: ,
Sam Allardyce.
debata (1)

Tieto tvrdenia majú spoločné jedno – osobu trénera anglickej futbalovej reprezentácie Sama Allardycea, ktorý premiéru vo funkcii trénera Anglicka absolvuje v nedeľňajšom zápase v Trnave proti Slovensku (začiatok o 18.00 h SELČ) v rámci kvalifikácie o postup na MS do Ruska.

Šesťdesiatjeden­ročný odborník zasadol na lavičku „hrdého Albiónu“ v júli. Vo funkcii vystriedal Roya Hodgsona, ktorý sa porúčal po šokujúcej prehre s Islandom (1:2) v osemfinále ME 2016.

Hoci Sama Allardycea na uvoľnené miesto reprezentačného trénera odporučil aj legendárny kouč Manchestru United Sir Alex Ferguson, „Big Sam“, ako ho familiárne nazývajú, sa na rozdiel od Škóta nemôže pýšiť žiadnymi výraznejšími úspechmi. Má však byť tým správnym mužom, ktorý Angličanom konečne prinesie zašlú slávu.

Skúseností má na rozdávanie. Naposledy tréner AFC Sunderland odkoučoval v anglickej Premier League dovedna 467 stretnutí. Spomedzi súčasných koučov v tejto súťaži má na svojom konte viac iba kormidelník Arsenalu Londýn Arséne Wenger (755). Harry Redknapp, ktorý patril k favoritom na post trénera národného mužstva pred príchodom Roya Hodgsona v roku 2012, je momentálne jediným Angličanom, ktorý viedol tím v PL vo väčšom počte duelov (641) ako Allardyce. Redknapp však momentálne pôsobí na Blízkom východe ako lodivod Jordánska.

Ako referuje štatistické twitterové konto OptaJoe, počas Allardyceovej trénerskej kariéry zvíťazili jeho tímy iba v 33,6 % stretnutí. Horšie je na tom iba Steve Bruce (28,1 %). Najlepšie obdobie zažil Allardyce v Boltone Wanderers (1999–2007), keď s mužstvom dokázal triumfovať v 35,4 % duelov. Na druhej strane má povesť kouča, ktorý tímy dokáže dostať z najhoršieho. V minulej sezóne prevzal Sunderland vo chvíli, keď sa „čierne mačky“ potácali na 19. mieste v tabuľke s priemerným ziskom 0,38 bodu na zápas. Allardyce dokázal zdvihnúť túto hodnotu na 1,2 bodu a zachránil mužstvo v najvyššej súťaži.

Allardyce je považovaný za veľkého pragmatika, za čo si v minulosti vyslúžil veľkú kritiku, dokonca aj zo strany Arséna Wengera či Rafaela Beníteza. Fanúšikovia West Hamu United dokonca zorganizovali protest proti štýlu hry, aký „kladivári“ pod jeho vedením (2011–2015) forsírovali.

Tímy Sama Allardycea zaznamenali v spomenutých 467 stretnutiach v rámci PL celkovo 557 gólov, čo je viac ako mužstvá vedené Markom Hughesom, Stevom Bruceom či Martinom O'Neillom, ale trebárs o 67 presných zásahov menej ako pomerne často kritizovaný David Moyes.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #David Moyes #anglická futbalová reprezentácia #Sam Allardyce