Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americkú brankárku potestali. Pre 'tlupu zbabelkýň' si pol roka nezahrá

Hope Solová si pol roka nezachytá za americkú futbalovú reprezentáciu žien, národná federácia ju dištancovala za znevažujúcu kritiku súperiek na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro.

25.08.2016 11:31
Hope Solová Foto: ,
Hope Solová.
debata

Brankárka neúspešných obhajkýň zlata z Londýna 2012 nazvala švédske futbalistky po vyradení vo štvrťfinále tlupou zbabelkýň pre ich defenzívnu taktiku. Zápas sa v riadnom hracom čase skončil remízou 1:1, o postupe severaniek rozhodol rozstrel zo značky pokutového kopu.

Američanky zostali bez medaily prvý raz od zaradenia ženského turnaja do programu hier v Atlante 1996. USA majú na konte štyri zlaté medaily, najhoršie boli druhé v Sydney 2000.

Solová za hlavnú príčinu prehry označila ultradefenzívnu stratégiu európskeho tímu vedeného trénerkou Piou Sundhageovu, ktorá v rokoch 2008 – 2012 sedela na americkej lavičke. Brankárka po stretnutí povedala: „Keď nás Pia trénovala, tiež sme tak hrali. Bola to veľmi zbabelá taktika. Ďaleko to s ňou na turnaji nedotiahnu.“ Mýlila sa, Sundhageovej recept platil v semifinále aj na domáce Brazílčanky a Švédky napokon získali striebro, keď vo finále podľahli Nemkám.

Solovej komentáre odsúdila už jej reprezentačná kolegyňa Megan Rapinoeová a teraz prišla aj reakcia U.S. Soccer. Prezident federácie Sunil Gulati ich označil za neprijateľné a nespĺňajúce štandardy správania hráčok národného tímu. „Olympijské hry oslavou myšlienky fair play ďaleko presahujú dianie na športoviskách a výsledky, ktoré sa na nich zrodia. Od všetkých našich reprezentantov bez výnimky očakávame, že si budú tieto hodnoty ctiť,“ uviedol Gulati.

Solová sa môže do tímu vrátiť vo februári budúceho roku. Podobnej situácii už raz čelila, v roku 2015 ju pre nevhodné správanie suspendovali na 30 dní. Na trest reagovala slovami: „Niekedy robím zlé rozhodnutia a hovorím nesprávne veci, ale nedokážem od seba oddeliť dve svoje osobnosti – hráčsku a ľudskú. Celú svoju kariéru som podriadila záujmom tímu a ženského futbalu. Hodlám v tom pokračovať s rovnakou vášňou ako doteraz.“

Tridsaťpäťročná Solová tento rok prekonala niekoľko futbalových míľnikov. V americkom drese dosiahla 100. čisté konto, 150. víťazstvo a 200. štart.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hope Solová #americká futbalová reprezentácia žien