Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartuje Premier League. Aj s Pogbom, Ibrom i veľkými trénermi

Najdrahší futbalista histórie, opätovná snaha šokujúceho vlaňajšieho šampióna o záchranu, pokus o nápravu zbabranej minulej sezóny v podaní tradičných velikánov a takmer v každom kole konfrontácie najväčších trénerských osobností súčasnosti - to všetko ponúkne nový ročník anglickej Premier League, ktorý odštartuje počas víkendu.

11.08.2016 16:58
José Mourinho Foto: ,
José Mourinho.
debata

V sobotňajšom premiérovom dueli sezóny 2016/2017 si od 13.30 h SELČ zmerajú sily domáci nováčik Hull City a obhajca prvenstva Leicester City. V sobotu je na programe aj ďalších šesť zápasov, v nedeľu dva (vrátane šlágra FC Arsenal – FC Liverpool) a úvodné kolo uzavrie pondelkové londýnske derby FC Chelsea – West Ham United.

Uplynulý ročník najvyššej anglickej dlhodobej súťaže ponúkol viacero nečakaných zápletiek a aj vyvrcholenie. „Líškam“ z Leicestru v rozpore s očakávaniami odborníkov nedošiel dych a pod vedením talianskeho trénera Claudia Ranieriho dokráčali až k prekvapujúcemu titulu.

Príslušnosť k elite potvrdil druhým miestom londýnsky FC Arsenal, tretiu pozíciu obsadil iný londýnsky zástupca Tottenham Hotspur. Favoriti a tradičné značky zaostali – manchesterské kluby City a United skončili s 15-bodovým mankom na Leicester na štvrtej, resp. piatej priečke, FC Liverpool bol ôsmy a FC Chelsea až desiaty.

Futbalisti Manchestru City majú dva dni pred začiatkom Premier League 2016/2017 na stávkovej burze kurz 3,5 na celkový triumf v novom ročníku. Nasleduje Manchester United (4,0) a Chelsea (6,5), jednociferní sú aj Arsenal (7,0) a Liverpool (9,0). Tottenham má hodnotu 11,0 a obhajca prvenstva Leicester je medzi favoritmi siedmy (34,0). Kormidelník Leicestru Ranieri už avizoval, že základná úloha pre „líšky“ je identická ako vlani.

„Naša filozofia sa nezmenila. To, čo sme dosiahli, je úžasné, ale najprv musíme splniť základný cieľ a získať 40 bodov; to by malo stačiť na záchranu. Potom sa uvidí,“ vyhlásil 64-ročný rodák z Ríma po nedeľňajšej tesnej prehre 1:2 s Manchestrom United v dueli o anglický superpohár Community Shield.

Prestupovou bombou leta sa napokon stal očakávaný návrat Francúza Paula Pogbu, ktorý z Juventusu Turín do Manchestru United zamieril za rekordných 105 miliónov eur. K „červeným diablom“ sa pridali aj švédsky kanonier Zlatan Ibrahimovič, Henrik Mchitarjan a Eric Bailly. Na prestupovom trhu boli aktívni aj „The Citizens“: získali kvinteto John Stones, Leroy Sané, Gabriel Jesus, Ilkay Gündogan, Nolito.

Do Leicestru prišli Ahmed Musa, Nampalys Mendy, Bartosz Kapustka, Ron-Robert Zieler i Luis Hernández. Káder Claudia Ranieriho opustil francúzsky stredopoliar N'Golo Kanté, zlákala ho Chelsea, rovnako ako Belgičana Michyho Batshuayia.

Arsenal získal ešte pred začiatkom ME vo Francúzsku Švajčiara Granita Xhaku, posilami „kanonierov“ by mali byť aj Takuma Asano a Rob Holding. „Kohúti“ z Tottenhamu priviedli duo Vincent Janssen, Victor Wanyama; liverpoolsky FC zas trojicu Sadio Mané, Georginio Wijnaldum, Joel Matip.

Po vyše ôsmich rokoch opustil Anfield kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel, upísal sa Fenerbahce Istanbul. Na súpiskách účastníkov Premier League 2016/2017 sú tak dvaja Slováci – brankár Hullu City Dušan Kuciak a stopér Stoke City s brazílskym pôvodom Dionatan Teixeira.

Do Anglicka počas leta zamierilo viacero výborných futbalistov, nemenej však zaujali trénerské príchody a zmeny. Neveľká spokojnosť v manchesterských kluboch, ako aj ich dlhodobé plány, sa premietli do nových postáv na lavičkách – v City zakotvil Španiel Pep Guardiola a v United Portugalčan José Mourinho, skončili Manuel Pellegrini a Louis van Gaal.

Z FC Chelsea sa porúčal Guus Hiddink, nahradil ho Talian Antonio Conte. V kombinácii so zotrvaním Arséna Wengera (Arsenal), Jürgena Kloppa (Liverpool) a Ranieriho (Leicester) sa fanúšikovia môžu tešiť na časté prestížne trénerské konfrontácie. FC Watford angažoval bývalého kouča Neapola Waltera Mazzarriho, FC Southampton zas Francúza Clauda Puela. Spomedzi ďalších známych mien David Moyes zakotvil v AFC Sunderland a Ronald Koeman v FC Everton.

Do boja o účasť v európskych pohároch budú chcieť prehovoriť tímy „druhého sledu“ – Southampton, West Ham či Everton. Nováčikmi medzi elitou sú FC Burnley, FC Middlesbrough a Hull City. Nový alebo staronový anglický majster bude známy najneskôr v nedeľu 21. mája, keď je na programe záverečné kolo Premier League 2016/2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #José Mourinho #Paul Pogba #Leicester City