Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pivarník: Pohodlnejšie bolo zostať v Bohemke. Zvolil som ťažšiu cestu

Viedol viaceré slovenské tímy, ale už päť rokov pôsobí v Česku. Naposledy viedol Bohemians a v lete dostal ponuku, o ktorej tvrdí, že sa neodmieta.

29.07.2016 10:00
Viktoria Plzeň, Roman Pivarník Foto:
Robím túto prácu preto, aby som sa posúval vždy ďalej, vraví tréner Viktorie Plzeň Roman Pivarník.
debata

Prevzal českého majstra Viktoriu Plzeň, ktorá má v kádri najviac Slovákov. Bývalý futbalista Roman Pivarník (49), synovec legendárneho majstra Európy Jána Pivarníka, viedol mužstvá aj v Saudskej Arábii a Rakúsku.

Tento týždeň si odkrútil súťažnú premiéru na plzenskej lavičke. V 3. predkole Ligy majstrov však jeho tím doma gól nestrelil a s azerbajdžanským Karabachom len remizoval 0:0.

Na domácej pôde ste asi čakali lepší štart…
Nie som spokojný, ale nemôžem hovoriť ani o jednoznačnej nespokojnosti. Narazili sme na vynikajúceho súpera, ktorý pracuje s ročným rozpočtom 45 miliónov eur, je hráčsky i trénersky stabilizovaný, nemení zostavu. Karabach sa predstavil ako kompaktný a skúsený tím, dobre organizovaný najmä v obrane. V zápase sme dominovali, mali sme obrovský tlak. Videl som viaceré zápasy súpera na videu i naživo a v nijakom sa neocitol pod takým tlakom ako u nás. A to hral aj s Celticom Glasgow či Young Boys Bern.

Aké šance dáva vášmu mužstvu bezgólová remíza?
Nie je to ideálny výsledok, ale z remíz na domácej pôde je bezgólová najlepšou možnosťou, neodpisuje nás pred odvetou.

Je na tom súper pred odvetou o niečo lepšie?
Nemyslím si to. Je to 50 na 50. Ale odveta v Baku, kde sa bude hrať, bude náročná. Je tam vysoká teplota i vlhkosť. Oba tímy však musia na postup streliť gól, v tom je ich situácia podobná. Komplikácia je v tom, že už najbližší utorok sa hrá odveta, ešte predtým nás čaká liga a dlhá, únavná cesta.

V sobotu nastúpi mužstvo v premiére v novej ligovej sezóny v Jihlave, kde ste nedávno pôsobili. Aké ambície má Viktoria na prahu nového ročníka?
Dobrý štart v súťaži bude dôležitý a potom aj každý jeden zápas. Teraz sa koncentrujeme na Jihlavu, radi by sme do súťaže vstúpili víťazne. Cieľ je jasný – obhájiť titul. A chceme byť úspešní na všetkých futbalových frontoch. My iné ambície nemôžeme mať.

V tomto je vaša pozícia nevďačná. Po dvoch tituloch za sebou sa nemá Plzeň kam vyššie posunúť. Nemali ste z toho obavy? Váhali ste, či prijať novú ponuku?
Nemal som obavy a ani som o ponuke dlho neuvažoval. Taká šanca sa neodmieta. Musím si s touto situáciou poradiť.

Odviedli ste dobrú prácu v Bohemianse. Pred vaším príchodom sa zachraňoval, vy ste ho vytiahli do stredu tabuľky. Neľutujte, že ste ho opustili?
Pohodlnejšie bolo zostať v Bohemke. Vybudoval som si tam dobrú pozíciu, viem, že som si teraz vybral ťažšiu cestu. Robím túto prácu preto, aby som sa posúval vždy ďalej.

Bude doma vaším najvážnejším súperom Sparta Praha?
Dá sa to predpokladať, dlhodobo patrí v Česku k absolútnej špičke. Ale súperov budeme mať viac. Silná bude Slavia, má dobrý káder, vysoký rozpočet, nakupuje hráčov. Musíme rátať aj s Liberecom a posilnili sa aj ďalší. Nie je to len o jednom-dvoch ďalších súperoch, ale možno až o šiestich mužstvách.

S výnimkou Bohemky, kde ste vydržali dva roky, ste sa v predchádzajúcich kluboch príliš dlho nezdržali. V čom bol dôvod?
Takmer všetky zmeny súviseli s tým, že som dostal lepšiu ponuku, stúpal som vyššie. Po roku v Jihlave, s ktorou som postúpil do prvej ligy, ma oslovili z Olomouca. S ním som sa potom vytiahol v tabuľke na štvrté miesto, ale s týmto umiestením nevládla spokojnosť. Odišiel som do Bohemky a ďalší rok Olomouc vypadol z najvyššej súťaže…

Poznáte českú ligu veľmi dobre. Ako hodnotíte jej úroveň?
Je kvalitná a opieram sa aj o fakt, že až tri tímy – Plzeň, Sparta a Liberec – hrali v minulom ročníku v skupinách Európskej ligy, to je pre mňa dôležité kritérium. Slovenskí hráči, ktorí prídu do Česka, sú zväčša prekvapení, aká je česká liga náročná.

V čom je ďalej ako slovenská?
To je, samozrejme, viac vecí. V Česku sú už dlhšie dobudované štadióny, kluby majú výborné zázemie, návštevy sú výrazne vyššie ako na Slovensku, v Plzni i na Bohemke je takmer na každom zápase vypredané, vysoké návštevy bývajú na Sparte i Slavii. Televízne spoločnosti ponúkajú z každého kola prenosy z viacerých zápasov.

V Plzni je najsilnejšia slovenská légia v Česku, okrem vás sú v kádri piati Slováci – Kozáčik, Hrošovský, Ďuriš, Bakoš, v lete prišiel Hromada. Ten sa však neobjavil na súpiske v zápase s Karabachom. Má šancu pravidelne hrávať?
Určite má. V závere minulej sezóny na Slovensku nehrával, doliečoval sa ešte aj cez dovolenku, s týmto deficitom po zranení prišiel do Plzne. Pripojil sa k nám trochu neskôr, mal kratšiu prípravu. Musí sa adaptovať v novom prostredí i podmienkach. Je to však perspektívny hráč a verím, že to ešte potvrdí.

Dožijeme sa v tejto sezóne, že nastúpia v základnej zostave všetci piati Slováci?
Môže sa to stať, prečo nie? Pre mňa ako trénera je kritériom výkonnosť. Nedelím hráčov v tíme na Čechov a Slovákov, ktorí v ňom majú jasnú prevahu. Keď budú všetci piati Slováci dobrí, vo forme, budú naraz na ihrisku aj všetci.

Je rozdiel pracovať s českými a slovenskými futbalistami?
Práca s českými a slovenskými futbalistami je podobná, platí to aj o ich mentalite. Ale zovšeobecňovať nechcem. Slováci, ktorí sú v Plzni, sú dobrí profesionáli, výborne sa s nimi pracuje. Nie vždy som mal také skúsnosti so slovenskými hráčmi, ktorých som viedol v iných kluboch.

Kozáčik, Hrošovský, Ďuriš si zahrali aj na európskom šampionáte vo Francúzsku. Pomáha hráčom taká skúsenosť aj v domácej súťaži?
O tom nepochybujem, je to cenná skúsenosť, podporuje ich futbalové sebavedomie. Ich i môj problém bol v tom, že sa pripojili k mužstvu neskoršie, po šampionáte si ešte čerpali dovolenky. Som nový tréner a káder som mal kompletný tri týždne pred prvým ostrým zápasom. To trošku komplikovalo prípravu na novú sezónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Roman Pivarnik