Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové výzvy. Veľkokluby stavili na symboly úspechu

S rešpektom, uznaním a zvýšenou pozornosťou ich počúvajú najväčšie futbalové hviezdy. Po ich podpise na zmluve túžia každý rok najbohatší mecenáši. Neváhajú zaň ťahať zo štedrého balíka ohromujúce sumy.

22.07.2016 11:04
José Mourinho Foto: ,
Tréner Manchestru United José Mourinho pred tribúnu Alexa Fergusona na štadióne Old Trafford.
debata

José Mourinho, Pep Guardiola, Antonio Conte či Carlo Ancelotti. Čo spája mená, ktoré majú vo svete futbalu mimoriadny cveng? Trofeje, sláva i obdiv. Ale aj nová výzva. Viaceré svetové veľkokluby vykročia do blížiacej sa sezóny pod taktovkou nových trénerov.

Mourinho: mystika a romanca

S tlakom, pohľadmi miliónov fanúšikov i obrovskými očakávaniami sa musí vyrovnať predovšetkým Mourinho. Portugalčan, ktorý z duše neznáša druhé miesta, prišiel do Manchestru United v pozícii spasiteľa. Slávny klub, ktorý zbieral pod vedením Alexa Fergusona jednu trofej za druhou, by mal opäť postaviť na nohy. A nadviazať na úspechy legendárneho Škóta.

„Byť trénerom Manchestru United je pocta. Na Old Trafforde panuje mystika a romanca, aké nenájdete nikde inde. Je to veľkolepé miesto, ktoré je spojené s bohatou minulosťou. A verím, že aj budúcnosťou,“ hovorí kouč, ktorý v predošlých rokoch prichádzal do Manchestru v pozícii veľkého súpera.

O jeho výnimočnosti svedčí fakt, že vľúdny vzťah k niekdajšiemu šéfovi lavičky londýnskej Chelsea prechovával aj nedotknuteľný Ferguson. Muž, ktorý priviedol United k takmer štyrom desiatkam trofejí, bude taktiež pozorne sledovať počínanie svojho niekdajšieho soka. A tak, ako všetci fanúšikovia United, aj on verí, že Mourinho vytrhne klub z biedy, v ktorej bol pod vedením Davida Moyesa či Louisa van Gaala.

„Získali sme najlepšieho trénera na svete. Inšpiroval mnohých hráčov, dokonale pozná pomery v Premier League. Veď tu získal tri majstrovské tituly. Je tým najvhodnejším človekom, ktorý by nás mal posunúť vpred,“ tvrdí Ed Woodward, viceprezident klu­bu.

Po úspechu túžia v Manchestri tak, ako už dlho nie. Dvadsaťnásobný anglický šampión čaká na ďalší titul už štvrtú sezónu. Pod vedením Mourinha by k nemu mohol byť o čosi bližšie. Napokon, meno, ktoré je zárukou trénerskej kvality, pritiahlo na Old Trafford aj tú hráčsku. Na čele so Zlatanom Ibrahimovičom či Henrikom Mchitarjanom.

Guardiola: rozprávkové peniaze

Zdatným súperom Mourinha bude po štyroch rokoch opäť starý známy – Pep Guardiola. Po španielskej a nemeckej výzve prichádza jeden z najuznávanejších stratégov na skusy aj do Anglicka. Zhodou okolností taktiež do Manchestru – no City.

„V Manchestri nie je všetko ružové. Nelichotivá štatistika hovorí napríklad o tom, že v Anglicku niet mesta s vyšším percentom úmrtnosti, ktorej sa dalo predísť. Keď sa však pozriete na futbal, závidí ho Manchestru celý svet. Aj vďaka rivalite, ktorú ponúknu Mourinho s Guardiolom,“ píše španielsky denník El País.

Obaja tréneri ponúkali svetu výnimočné bitky v rokoch 2010 – 2012. Guardiola sedel na lavičke Barcelony, Mourinho viedol Real Madrid. Celkovo sa stretli v jedenástich súbojoch. Portugalčan vyhral dva. Po svojom premiérovom El Clásicu musel stráviť krutú prehru – 0:5.

„V minulosti to už povedal José a teraz to zopakujem i ja. Nie je to o mne a o ňom. Každý ambiciózny tréner chce vyhrávať. My nie sme výnimkami. Priznávam, je medzi nami rivalita. Zároveň sa však od seba učíme a rešpektujeme sa,“ tvrdí Guardiola, z ktorého urobili bohatí šejkovia najlepšie plateného trénera planéty. S ročným príjmom 25 miliónov eur.

Po tom, ako nazbieral v Španielsku i Nemecku po tri tituly, pokúsi sa siahnuť si aj na trofej pre najlepší tím Premier League. Bitka o Manchester sa tak môže pokojne zmeniť aj na tvrdý boj o anglickú kráľovskú korunu.

Ancelotti: žiadna revolúcia

Bayern Mníchov síce jedno veľké meno neudržal, no ďalšie si hneď upísal. Guardiolovým nástupcom v Allianz Aréne bude Carlo Ancelotti. Talian, ktorý je jediným trénerom v dejinách futbalu s tromi triumfami v prestížnej Lige majstrov.

V Nemecku sa spoliehajú na to, že k ďalšiemu privedie bavorský veľkoklub, pre ktorý je dominancia na domácej scéne samozrejmosťou. Pod vedením Guardiolu sa síce zakaždým prebojoval v najlepšej klubovej súťaži sveta do semifinále, no ďalší krok už bol pre neho priveľkým sústom.

„Viem, aké sú v Mníchove očakávania. Neprichádzam však s tým, aby som tu spôsobil revolúciu. Chcem len nadviazať na prácu Guardiolu, pred ktorou mám veľký rešpekt,“ hovorí skúsený Talian, ktorý je plný sily a energie.

Napokon, počas predošlej sezóny si doprial oddych. Odmietol dokonca i ponuku z milánskeho AC, ktorý je jeho srdcovkou. „Bolo mi to veľmi ľúto, no nemohol som sa rozhodnúť inak. Potreboval som si odpočinúť,“ priznáva Ancelotti.

Ponuke Bayernu však už 57-ročný expert neodolal. A po talianskej, anglickej, francúzskej a španielskej si vyskúša aj nemeckú ligu. Ak bude aspoň taký úspešný, ako na predošlých pôsobiskách, môžu si v Mníchove začať mädliť ruky.

Najvýznamnejšie trénerské zmeny
Klub Predošlý tréner Nový tréner
Manchester United Louis van Gaal José Mourinho
Bayern Mníchov Pep Guardiola Carlo Ancelotti
Manchester City Manuel Pellegrini Pep Guardiola
Chelsea Londýn Guus Hiddink Antonio Conte
Paríž St. Germain Laurent Blanc Unai Emery
FC Sevilla Unai Emery Jorge Sampaoli
debata chyba
Viac na túto tému: #Carlo Ancelotti #Pep Guardiola #José Mourinho #Antonio Conte