Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maradona: Messi je pre mňa víťaz. Nechajme ho, nech si oddýchne

Prehováranie nezaberie, Argentínčania by mali Lionelovi Messimu dopriať čas na oddych a prípadné prehodnotenie rozhodnutia ukončiť kariéru vo futbalovej reprezentácii.

30.06.2016 09:50
Diego Maradona, pápež František, Lionel Messi Foto: ,
Argentínski fanúšikovia s podobizňami Diega Maradonu, pápeža Františka a Lionela Messiho.
debata

Diego Maradona v rozhovore pre rozhlasovú stanicu La Red odsúdil kritikov, ktorí Messimu vyčítali zlyhanie v penaltovom zostrele finálového zápasu juhoamerického šampionátu proti Čile. Hviezdny útočník FC Barcelona bezprostredne po nedeľňajšom stretnutí oznámil, že bolo jeho posledné v národnom drese. „Pre mňa je Messi víťaz,“ odkázal Maradona všetkým mudrlantom, „ktorí ani nepričuchli k futbalovej lopte“.

Messimu sa akoby vyhýbal veľký úspech s argentínskou reprezentáciou, na zisk trofeje nepremenil tri finále Copa América a jedno na majstrovstvách sveta. Kapitán šampiónov z roku 1986 sa najskôr pridal k tým, čo vyzvali lídra tímu, aby si to s odchodom rozmyslel. V stredu už vyrukoval s novou taktikou.

„Nechajme Messiho, nech si oddýchne na dovolenke. Musíme sa dohodnúť, čo bude ďalej s reprezentáciou, a ak Messi povie, že nemieni pokračovať, treba vybudovať nový tím,“ vyhlásil bývalý tréner Albicelestes a nezabudol si podať národnú futbalovú federáciu AFA. Tá podľa neho nesie zodpovednosť za to, že reprezentácia od roku 1993 a triumfu na Copa América čaká na titul z vrcholného podujatia.

„Niečo musíme robiť zle a AFA v tom nie je bez viny. Argentínsky futbal je taký, aký je, a teraz za to skladáme účty,“ uviedol 55-ročný Maradona. Napriek obdivu k Messimu trvá na tom, že jeho tím z roku 1986 bol lepší ako ten súčasný. „My sme nehrali proti Čile. Namiesto toho sme porazili Nemecko. Tým chcem povedať, aký je rozdiel medzi týmito dvoma mužstvami.“

Messi prehral s reprezentáciou vo veľkom finále prehral tretí rok po sebe, okrem dvoch edícií Copa América aj v súboji o titul na majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii (s Nemeckom 0:1 po predĺž.). Päťnásobný najlepší futbalista sveta podľa FIFA a víťaz ôsmich ročníkov najvyššej španielskej súťaže s FC Barcelona stále nezískal turnajový titul s argentínskym národným tímom na seniorskej úrovni. S výberom rodnej krajiny sa tešil zo zlatých medailí iba na svetovom šampionáte 2005 hráčov do 20 rokov a o tri roky neskôr aj na olympijských hrách v Pekingu, kde drvivú väčšinu kádra tvorili futbalisti do 23 rokov. Jeho 55 gólov v najcennejšom drese je historickým argentínskym rekordom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Diego Maradona #argentínska futbalová reprezentácia