Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trenčín bol ako boxer a má ešte jeden cieľ. Slovan cíti veľké sklamanie

Nefalšovaná radosť v tábore futbalistov AS Trenčín zavládla na hracej ploche trnavského štadióna a následne aj v kabíne po piatkovom večerom víťazstve 3:1 nad ŠK Slovan Bratislava vo finále slovenskej pohárovej súťaže.

30.04.2016 08:41
Slovan, fanúšikovia Foto: ,
Fanúššikovia Slovana počas finále Slovnaft Cupu.
debata (4)

Obhajca prvenstva po góle „belasého“ Adama Zreľáka v 53. min tromi zásahmi v záverečnej štvrťhodine zvrátil nepriaznivý stav a tešil sa z druhého pohárového triumfu v novodobej ére samostatnej SR. V sezóne 2015/2016 bol v Slovnaft Cupe absolútne dominantný: v ôsmich vystúpeniach hráči AS nezaváhali, majú vynikajúce skóre 34:4. Medzi novinárov do mix zóny prichádzali trenčianski futbalisti pochopiteľne so širokými úsmevmi na tvárach.

„Fantastické, neuveriteľné. Všetci v tíme sme radi, že sa nám opäť podarilo vo finále pohára uspieť a ešte takýmto spôsobom,“ rozplýval sa brankár Igor Šemrinec a pokračoval: „Teší ma, že vyhral futbal a lepšie mužstvo. Výsledok je spravodlivý. Tento náš tím má obrovský charakter, bojuje do poslednej minúty. To sa opäť ukázalo aj v piatok proti Slovanu. A gól v mojej sieti? Neviem, či som mal tak ďaleko vybehnúť z bránky, teraz je to však už jedno.“ Dvadsaťosemročný brankár pochválil trénera Martina Ševelu. „Mal veľmi dobrý nos na striedania. Tie nám po hodine hry veľmi pomohli. Stefan (Maierhofer, pozn.) dal vyrovnávajúci gól a naštartoval celé mužstvo. Som veľmi rád, že sme stretnutie otočili v náš prospech.“

„Mojou úlohou bolo spraviť niečo s priebehom zápasu a Stefanovi sa to aj podarilo. Mal som ho pripraveného, aby nastúpil až počas duelu, do základnej zostavy som s ním nerátal. Robotu si odviedol a oživil dianie, je trochu herec, čo však patrí k futbalu. Chalani predstavenia prežívajú rôzne, niektorí sú introverti, iní extroverti. Rovnako tiež tréneri. Zmenami sa nám naskytli nové alternatívy, už sme nemuseli hrať len po zemi. Pribudol variant vzduchom, už pred vyrovnaním mal Matúš Bero šancu práve po Stefanovom sklepnutí,“ vysvetlil Ševela dôvody svojho ťahu na pozápasovej tlačovej besede.

Na Štadión Antona Malatinského si súboj o trofej prišlo pozrieť 8547 divákov. „Kulisa bola výborná, hoci som očakával početnejšiu návštevu. Buďme však skromní a vďační i za takéto číslo. Ďakujem najmä trenčianskym fanúšikom, aj ich zásluhou sme našli silu, túžbu a postavili sme sa, ako keď dostane ranu boxer v ringu. Zverencov som nachystal na kritické momenty, ktoré sme zvládli a vďaka tomu sme uspeli,“ pokračoval Ševela.

Gólovým hrdinom zaujímavého a dramatického duelu sa stal Gino van Kessel. Holandský rýchlonohý krídelník, ktorý v jarnej časti sezóny 2015/2016 v lige neskóroval a nie je takou oporou AS ako vlani na jeseň (dal 10 gólov), zaznamenal dva presné zásahy a definitívne poslal Slovan do kolien. Na kritiku tak odpovedal najlepším možným spôsobom a so siedmimi „trefami“ sa stal najlepším kanonierom v tohtosezónnej ukončenej edícii Slovnaft Cupu. „Teším sa, že sme získali pohár. Finálové víťazstvo nad naším najväčším konkurentom a protivníkom si užívam. Podarilo sa nám získať cennú trofej, veľmi si to vážim. Som rád, že aj ja som k tomu prispel, hoci dôležitejšie je víťazstvo tímu,“ skonštatoval 23-ročný rodák z Alkmaaru a ešte doplnil: „V zime som mal možnosť prestúpiť do iného klubu, zostal som však v Trenčíne a neľutujem.“

zväčšiť Jakub Podaný (vpravo) zo Slovana a dvojgólový... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Jakub Podaný, Gino van Kessel, Jakub Podaný (vpravo) zo Slovana a dvojgólový Trenčan Gino van Kessel.

Ofenzívny univerzál Dávid Guba nechcel porovnávať piatkový pohárový triumf s tým z uplynulej sezóny. Na pripomenutie vlani 1. mája uspeli futbalisti Trenčína proti Senici na trávniku NTC SFZ v Poprade až lepším zvládnutím jedenástkového rozstrelu (3:2), v riadnom hracom čase po 90 minútach sa toto stretnutie skončilo nerozhodne 1:1, po následnom predĺžení 2×15 minút bol opäť remízový stav – 2:2. „Ja som rád, že máme obe prvenstvá. Som vďačný, že som v Trenčíne dostal príležitosť. Ani som nesníval, že také čosi zažijem na Slovensku,“ priznal 24-ročný rodák z Humenného Guba a doplnil: „Hrali sme ako jeden tím a zvládli sme to parádne. Bojoval som zo všetkých síl, teší ma, že som v tomto finále nastúpil. Po vyrovnávajúcom zásahu sme už boli jasne lepší a zvíťazili sme zaslúžene.“

Vedľa skúseného kapitána Petra Kleščíka sa na stopérskom poste trenčianskeho mužstva čoraz viac udomácňuje reprezentant do 21 rokov Lukáš Skovajsa. „Aj keď sme zaostávali, verili sme, že to dokážeme otočiť. Stále sme sa snažili produkovať našu hru a chvalabohu to napokon vyšlo,“ neskrýval emócie talentovaný zadák, ktorý sa snažil v prvom polčase dvakrát zakončiť z väčšej vzdialenosti, ale bez efektu. Za nepriaznivého stavu 1:2 sa do trenčianskej šestnástky vybral i brankár Slovana Ján Mucha a dostal sa aj k zakončeniu. Jeho strelecký pokus predchádzal tretiemu gólu AS. „Trošku sme mali aj šťastie, že to zle trafil. Lopta sa odrazila tuším k Matúšovi Berovi, ktorý vysunul Gina (van Kessela, pozn.) a ten už bez problémov skóroval,“ vyjadril sa 22-ročný stopér Skovajsa.

Hoci zásluhou pohárového triumfu zavládlo v trenčianskej kabíne obrovské nadšenie, hráči unisono pred zástupcami médií tvrdili, že ide len o splnenie jedného cieľa. Druhý sa týka ligovej súťaže, v ktorej futbalisti AS tiež obhajujú celkový primát. Zverenci trénera Martina Ševelu by radi vyrovnali zápis Interu Bratislava, ktorý sa v lete 2000 i 2001 tešil z dvoch „double“ za sebou, teda prvenstva v lige i domácom pohári.

Štyri kolá pred koncom Fortuna ligy 2015/2016 má vedúci Trenčín pred druhým Slovanom šesťbodový náskok a je blízko k zopakovaniu historického úspechu AS z uplynulého súťažného ročníka. „Po pohárovom triumfe budú oslavy len mierne, keďže na nás čakajú ešte ťažké vystúpenia v lige – už v pondelok 2. mája doma proti Trnave. Chceme si udržať líderské postavenie. Máme ešte jeden cieľ. Verím, že väčšie oslavy si užijeme spolu s majstrovským titulom,“ zdôraznil v mix zóne jeden z najväčších oporných pilierov AS Trenčín Matúš Bero, ktorý je s 15 gólmi najlepším kanonierom Fortuna ligy.

Milinkovič: Záver stretnutia si nedokážem vysvetliť

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava ako najúspešnejší klub v doterajšej histórii nepridal už 14. triumf v slovenskej pohárovej súťaži od premiérového ročníka v roku 1970 a siedmy v novodobej ére samostatnej SR (od sezóny 1993/1994). Hráči Slovana sa v Slovnaft Cupe naposledy radovali v roku 2013, keď zdolali na trávniku v Ružomberku mužstvo MŠK Žilina 2:0.

Pre Slovan, ktorý vedie cyperský tréner Nikodimos Papavasiliou, sa pritom piatkový finálový súboj v Trnave dlho vyvíjal priaznivo a podľa predstáv. Po bezgólovom prvom polčase sa v 53. min presadil kapitán slovenskej reprezentácie do 21 rokov Adam Zreľák a svojím piatym presným zásahom v tohtosezónnej edícii Slovnaft Cupu naklonil misky váh na stranu bratislavského mužstva. Napokon to Slovanu, v drese ktorého sa na trnavskom trávniku predstavilo z 13 hráčov až osem legionárov (poltucet nastúpil v základnej zostave, pozn.), nestačilo na víťazstvo. V poslednej štvrťhodine brankár Ján Mucha tri razy vyberal loptu zo siete a trofej putovala do Trenčína.

zväčšiť Radosť futbalistov Trenčína s trofejou. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
ŠK Slovan Bratislava, AS Trenčín, Radosť futbalistov Trenčína s trofejou.

„Záver stretnutia si nedokážem vysvetliť. Neviem, či nám odišla koncentrácia. Sedemnásť minút pred koncom vedieme 1:0, všetko hralo do našich kariet, v náš prospech. Potom však tri razy inkasujeme a prehráme,“ skonštatoval v mix zóne po stretnutí kapitán ŠK Slovan Bratislava Marko Milinkovič a podotkol: „Myslím si, že fyzické sily nám nechýbali. Škoda, mali sme to už ubrániť.“ Dvadsaťosemročný ľavonohý stredopoliar bol sčasti spokojný s prvým dejstvom pohárového finále.

„Vedeli sme, že na nás čaká veľmi ťažký súboj. V prvom polčase sme však hrali to, čo sme chceli. Na ihrisku náš výkon vyzeral dobre. Utvorili sme si tri šance, ktoré sme mali využiť. Do kabín sme mohli odchádzať aspoň s dvojgólovým náskokom. Po zmene strán sme sa ujali vedenia presným zásahom Zreľáka, mali sme všetko vo vlastných rukách. Napokon odchádzame smutní. Musíme dať hlavy hore a pokračovať ďalej,“ vyjadril sa ďalej rodák zo srbského Belehradu.

Tréner Slovana Papavasiliou dvojité striedanie nepovažoval za najpodstatnejšiu príčinu obratu v skóre ako jeho náprotivok Ševela. „Dávame si pozor vždy, keď niekto prichádza na ihrisko, veď poznáme všetkých futbalistov druhého tábora. Myslím si, že dovtedy sme nemali žiadne problémy. Stretnutie rozhodli naše nepremenené šance a chybný verdikt arbitra pri druhom zásahu Trenčína, ktorý padol z ofsajdu,“ prízvukoval cyperský kouč.

Papavasiliou vyzdvihol defenzívny výkon svojho tímu, ale obrana „belasých“ napokon kapitulovala: „Bránili sme dobre, oponent si toho príliš nevypracoval. Prepásli sme veľkú možnosť na definitívny úder. Pociťujeme veľké sklamanie, lebo sme nedosiahli to, čo sme si zaslúžili. Utvorili sme si mnoho príležitostí, aj po prvom góle. Prehrali sme nesprávnym rozhodnutím. Gratulujem Trenčínu k trofeji a zároveň blahoželám mojim hráčom. Ďakujem priaznivcom za podporu spôsobom, akým dokážu iba oni. V nasledujúcom ročníku sa vrátime omnoho silnejší. Rozmýšľame dlhodobo a Slovan dostaneme tam, kde ho chcú vidieť fanúšikovia.“

Smútok v hlase neskrýval ľavý obranca „belasých“ Jakub Podaný. „Z môjho pohľadu sme dlho kontrolovali hru, boli sme kompaktní, Trenčín nás ohrozoval iba strelami z väčšej vzdialenosti i z ‚vápna‘, ale väčšie príležitosti na skórovanie si nevypracoval. Škoda, že sme nerozhodli zápas v prvom polčase, keď sme mali tri samostatné úniky,“ poznamenal český zadák bratislavského tímu a ešte zhodnotil: „Po príchode vysokého útočníka Maierhofera súper zmenil taktiku a my sme na to nedokázali zareagovať. Druhý gól sme dostali po štandardke, neviem, či nebol z ofsajdu. To je však teraz už jedno. Záver stretnutia sme mali zvládnuť oveľa lepšie. Urobili sme v defenzíve chyby, ale zaváhali sme aj v tom, že sme piatkový zápas nedokázali rýchlo rozhodnúť. Sme sklamaní, chceli sme získať pohár.“

„Belasí“ boj o ligový titul nevzdávajú. „Zostáva nám ešte pokúsiť sa niečo dosiahnuť v ligovej súťaži. Tam to už síce nemáme vo vlastných rukách, ale musíme bojovať. Máme pred sebou ešte zápasy, ktoré sú pre nás výzvy. My ich chceme zvládnuť, určite nebudeme rezignovaní. Nemyslím si, že by nás piatková pohárová prehra nejako výrazne psychicky poznamenala,“ skonštatoval 28-ročný rodák z Přerova Jakub Podaný a dodal: „Teraz sme určite sklamaní, jeden cieľ sme nesplnili. Cez víkend si však všetko zanalyzujeme a musíme ísť ďalej. Taký je futbal.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AS Trenčín #Slovnaft Cup 2015/2016