Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa bitka silných. Trenčín a Slovan chcú obe trofeje

Zdanlivo logická vec vôbec nie je bežná. Vo finále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu sa v piatok na trnavskom štadióne stretnú aktuálne dva najúspešnejšie slovenské tímy.

29.04.2016 09:00
Gino Van Kessel, Erik Čikoš Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Podobná situácia naposledy nastala pred šestnástimi rokmi, keď Inter Bratislava (majster) zdolal 1. FC Košice (druhý tím tabuľky) v penaltovom rozstrele.

V boji o trofeje zostali len futbalisti AS Trenčín a Slovana Bratislava. V rozpätí týždňa a dvoch dní sa stretnú dva razy. V piatok sa určite rozhodne o držiteľovi pohára a o týždeň v nedeľu môže byť jasné, kto sa stane majstrom.

K titulu má bližšie Trenčín, ktorý vedie v tabuľke o šesť bodov a ani prípadná prehra na Pasienkoch by ho nemusela zastaviť. Boj o pohárovú trofej je úplne otvorený a očakáva sa vyrovnaný zápas, v ktorom sa nemusí rozhodnúť v riadnom hracom čase. Ak by bol po 90 minútach nerozhodný stav, bude sa predlžovať 2×15 minút a ak by ani potom nebol jasný víťaz, na rad príde penaltový rozstrel.

„Vlani sme získali prvú trofej pre Trenčín a verím, že sa nám to podarí zopakovať aj v Trnave. Vo finále proti nám stojí kvalitný súper, musíme byť obozretní. Verím, že sme sa poučili z chybičiek, ktoré sme urobili v predchádzajúcich zápasoch s týmto súperom a my budeme tými, ktorí budú nebezpečnejší, efektívnejší a aj úspešnejší,“ vyjadril sa na klubovej stránke kouč Trenčanov Martin Ševela.

Na zápas sa tešia aj na Pasienkoch. „To je stretnutie, pre ktoré hráme futbal. Vysnívaný zápas celej sezóny. Bude to veľmi zaujímavá bitka. Finále veľa napovie aj do ligových bojov. Pokiaľ by sa nám podarilo zvíťaziť, môže to podkopať morálku Trenčína. Je jasné, že má náskok a od titulu ho delí už iba krôčik,“ povedal v rozhovore na stránke Slovana obranca Jakub Podaný. „Čaká nás rozhodujúci týždeň. Sme naň pripravení,“ potvrdil cyperský tréner Nikodimos Papavasiliou.

Obe trofeje obhajujú Trenčania a nechcú si ich ani teraz deliť. Aj slovanisti by ich mali najradšej obe vo svojej zbierke, ale v ich situácii bude úspech, ak aspoň jednu Trenčínu zoberú.

V priebehu tohto ročníka boli v pohári obhajcovia trofeje úspešnejší. Vyhrali všetkých sedem doterajších stretnutí. Naopak, slovanisti v pohári prestali vyhrávať a prebojovali sa do finále vďaka remízam. Naposledy zvíťazili ešte v 5. kole, keď horko-ťažko zdolali druholigové Pohronie (1:0). V troch zápasoch už len remizovali. Vo štvrťfinále postúpili po penaltovej lotérii v Senici a v semifinále vďaka gólu strelenému v Žiline (0:0 a 1:1). V poslednom vzájomnom súboji Trenčín zdolali – na začiatku jarnej časti ligy vyhrali na jeho pôde 2:0.

Vo finále bývajú belasí efektívni – od rozdelenia bývalého Československa sú v ňom deviaty raz a len dvakrát v ňom nevyhrali. Trofej vybojovali už trinásťkrát, z toho šesť ráz v ére slovenskej samostatnosti. Trenčania zažili vlani vo finále úspešnú premiéru.

Nočné finále

Už pred výkopom má dnešné finále jeden primát. Ešte nikdy sa boj o pohárovú trofej nezačínal tak neskoro večer (20.30). Dôvodom bola okrem iného ústretovosť k fanúšikom. Finále sa hrá na neutrálnej pôde a diváci oboch tímov sa musia na miesto činu dopraviť a aj cestovať domov. A vo finále nie je nikdy jasné, kedy sa zápas skončí.

Môže sa stať, že príde na rad predĺženie i pokutové kopy, v takom prípade bude vrcholiť pred pol dvanástou v noci. Nehovoriac už o tom, že aj odovzdávanie trofeje zaberie dosť času a malo by mať potrebnú kulisu i kultúru.

Ak rozhodnutie nepadne v riadnom čase, ešte nikdy sa na Slovensku nedohrával vážny zápas v takých neskorých hodinách (ani keď vypadlo osvetlenie v kvalifikácii Slovensko – Francúzsko). Aj vo väčšine európskych krajín, pokiaľ nemajú inú tradíciu, sa o pohárovú trofej bojuje skôr.

Na Slovensku sa v tomto storočí hralo už aj od 12.30 či 13.00. Teraz ide o výrazný posun, finále v dvoch posledných ročníkoch mali začiatok o 18.20 a 18.15 a už tieto boli rekordné. A to dnes budú v Trnave nastupovať hráči v čase, keď sa vlani tímy Trenčína a Senice chystali na penaltový rozstrel a pred dvoma rokmi si Košičania už viezli trofej domov…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #AS Trenčín