Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohár majstrov Európy putuje na Slovensko z USA

V Sieni slávy slovenského futbalu už našlo miesto prvých jedenásť legiend. Zo šiestich žijúcich si ich päť osobne prevzalo trofej akademického sochára Jozefa Hobora. Jeho dielo z bronzu znázorňuje vinkel futbalovej bránky s loptou.

31.03.2016 22:34
Sieň slávy slovenského futbalu Foto:
Takúto podobu by mala mať už o niekoľko týždňov Sieň slávy slovenského futbalu.
debata

Prvých majiteľov takzvaného Zlatého vinkla, ako už dostala pomenovanie táto originálna a prestížna cena, slávnostne uviedli do Siene slávy uplynulú nedeľu na galavečere vyhlásenia výsledkov ankety Pravdy a SFZ. Zo žijúcich laureátov chýbal len Adolf Scherer, ktorý sa usadil vo Francúzsku a pricestovať mu nedovolila choroba. Za ďalších päť, ktorí už nie sú medzi nami, prevzali ocenenie blízki rodinní príslušníci.

Už čoskoro budú môcť navštíviť Sieň slávy aj fanúšikovia. Slovenský futbalový zväz intenzívne pracuje na jej otvorení pre verejnosť vo svojom sídle na Trnavskej ceste 100 v Bratislave. Mohlo by sa tak stať už v júni. „Radi by sme to stihli pred európskym šampionátom, v tejto chvíli však ešte neviem stopercentne potvrdiť, či sa nám to do tohto termínu aj podarí,“ vyjadril sa tajomník komisie Peter Zeman.

Sieň slávy bude mať dve poschodia, jedno venované novodobým dejinám slovenského futbalu od roku 1993, druhé obdobiu pred ním. Fanúšikovia tam nájdu zmienku o všetkých míľnikoch, úspechoch, aj z čias, keď bol súčasťou československého futbalu (MS, ME, OH). Expozícia bude pripomínať nielen reprezentačné triumfy, ale aj najväčšie klubové úspechy.

Okrem toho, že v Sieni slávy budú vystavené dobové fotografie, zaujímavé predmety či dokumenty (prestupové lístky Jána Popluhára do Olympique Lyon atď), rôzne vstupenky, bulletiny, preukazy hráčov na veľkých podujatiach. Organizátori teraz oslovujú bývalých futbalistov, ktorí majú vo svojich zbierkach rôzne pamiatky na veľké úspechy. Tie by mohli venovať a takto obohatili sieň.

Majú už k dispozícii kopačky Jozefa Čapkoviča, v ktorých odohral finále ME 1976, pohár Jozefa Adamca, ktorý dostal za striebro z MS v Čile alebo Pohár Práce, ktorý prevzal štyri razy ako najlepší kanonier čs. súťaže, tašky Jozefa Barmoša z ME 1980 a MS 1982 i niektoré ďalšie. Od viacerých legendárnych hráčov dostali prísľub, že im poskytnú ďalšie cenné predmety a doklady.

Tieto žijúce legendy prvé vstúpili na slávnosti... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Futbalista roka 2015 Tieto žijúce legendy prvé vstúpili na slávnosti v Bratislave do Siene slávy slovenského futbalu. Zľava Karol Dobiaš, Jozef Vengloš, Anton Ondruš, Jozef Adamec a Jozef Čapkovič.

Jednu z najslávnejších trofejí – Pohár majstrov Európy 1976 – vlastní česká strana a nechcela sa jej vzdať, hoci v základnej zostave vo finále šampionátu nastúpilo až osem Slovákov. Preto nechal SFZ už vyrobiť v USA vernú kópiu trofeje vo firme, ktorá sa na to špecializuje. Bude na nerozoznanie od originálu a už je na ceste na Slovensko. Takisto ju vystavia medzi inými exponátmi.

Sieň slávy už funguje vo virtuálnej podobe na oficiálnej zväzovej stránke (www.futbalsfz.sk.). „Jej budovanie má tri etapy, prvú sme dokončili, v ďalších budeme pokračovať. Doplníme ju o fotografie memorabílií, o ďalšie fakty a štatistické údaje,“ doplnil Zeman.

Kto je už v Sieni slávy
Zakladajúci členmi Siene slávy slovenského futbalu sa uplynulú nedeľu stali (v abecednom poradí): Jozef Adamec, Jozef Čapkovič, Karol Dobiaš, Karol Galba, Karol Jokl, Anton Ondruš, Ján Popluhár, Adolf Scherer, Viliam Schrojf, Leopold Šťastný a Jozef Vengloš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sieň slávy #Futbalista roka 2015