Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík má v prestížnej ankete šancu na dva rekordy

Slovensko má od rozdelenia niekdajšej federácie trinástich futbalistov roka. Ich počet sa nemení už sedem rokov. Posledné nové meno, ktoré pribudlo na čestnej listine víťazov, bolo Marek Hamšík. Prvý raz vyhral prestížnu anketu Pravdy a Slovenského futbalové zväzu v roku 2009.

26.03.2016 12:06
futbalista roka 2013, Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata

V ankete dominovali osemkrát za sebou dvaja muži. Na triumfy je skóre vyrovnané: Hamšík – Škrtel 4:4. Pred odletom na prípravný zápas do Dublinu, v nedeľu podvečer na slávnostnom vyhlásení 23. ročníka, ktoré sa uskutoční pred kamerami JOJ, sa s najväčšou pravdepodobnosťou jeden z nich osamostatní na čele historického rebríčka. Pravda, pokiaľ motyka nevystrelí a nezrodí sa prekvapenie. Najbližšie k nemu majú Juraj Kucka, Róbert Mak, Vladimír Weiss či Peter Pekarík, ktorí mali takisto výborný minulý rok.

„Nemyslím si, že sa niečo zmení. Favoriti sú už niekoľko rokov jasní – Hamšík a Škrtel. Nezmení sa to ani tentoraz, bude to jeden z nich,“ domnieva sa skúsený Stanislav Šesták, ktorý sa v minulosti päťkrát ocitol v prvej desiatke a v roku 2009 bol v nej najvyššie – obsadil druhé miesto.

Zatiaľ sa však ani Hamšíkovi, ani Škrtelovi nepodarilo zvíťaziť tri razy za sebou. To v histórii ankety dokázal len Dušan Tittel, ktorý sa jediný tešil z hetriku v rokoch 1995 až 1997. Odvtedy si už najlepší pripisovali maximálne dve víťazstvá po sebe. Ak sa v nedeľu dostane najvyššie Škrtel, tak sa tradícia neporuší. Ak by vyhral Hamšík, potom ako prvý vyrovná Tittelov rekord.

V čase, keď víťazil Tittel, v desiatke dominovali hráči z domácej ligy a legionári boli len jej významným spestrením, o ktoré sa starali najmä Peter Dubovský a Ľubomír Moravčík. Napriek tomu už vôbec prvý víťaz ankety pricestoval na vyhlásenie do Bratislavy zo zahraničia. Dubovský bol od leta 1993 hráčom Realu Madrid, ale prvý polrok si ešte obliekal dres bratislavského Slovana.

Mimochodom, premiérovo mali prevahu v desiatke legionári až v 8. ročníku (2000), ale odvtedy si ju držia už pravidelne a je dokonca výrazná. Zaujímavosťou však je, že v tom roku, keď sa prevaha premiérovo naklonila na ich stranu (6:4), stál na čele rebríčka ešte futbalista z domácej ligy – Szilárd Németh z Interu Bratislava. Bol úplne posledným, kto zvíťazil a písal si za menom slovenský klub. O rok už aj on pôsobil v zahraničí… Trvalo už len krátko – tri roky – a prvý raz sa v desiatke najlepších ocitli iba legionári (2003). Dovedna takáto situácia nastala päťkrát.

V roku 2000 tragicky zahynul prvý víťaz ankety Peter Dubovský, ktorý mal v čase svojho triumfu iba 21 rokov a doteraz je vôbec najmladším víťazom. Od tohto roku organizátori založili aj druhú anketu – Cenu Petra Dubovského. Je určená pre najlepšieho hráča do 21 rokov. Obhajuje ju Ondrej Duda, udržal sa medzi kandidátmi aj teraz a mohol by sa stať piatym futbalistom, ktorý obhájil prvenstvo – po Vittekovi, Hamšíkovi, Stochovi a Makovi. Pätnásť doterajších ročníkov vyhralo 11 hráčov.

Udalosťou nedeľňajšej slávnosti bude aj prijatie prvých legiend do Siene slávy slovenského futbalu.

Redknapp možno zotrvá na lavičke Jordánska

Slovenský futbal otvára brány svojej Siene slávy. Prvých jej členov uvedú do nej v nedeľu podvečer na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho futbalistu roka 2015.

V prvej etape sa jej členmi stane jedenásť veľkých postáv slovenskej futbalovej histórie. O ich zaradení rozhodla Čestná rada, v ktorej bolo sedem členov. Ďalších budú prijímať do tejto elitnej spoločnosti pri rôznych významných príležitostiach, spravidla však minimálne raz za rok. Ich počet v budúcnosti už nebude taký vysoký ako teraz, keď položili jej základný kameň.

Čestná rada zvolila v premiérovej nominácii futbalovo symbolické číslo. Okrem významných futbalistov a trénerov budú do siene prijímaní aj poprední funkcionári, rozhodcovia či ďalší ľudia, ktorí sa významným spôsobom zapísali do histórie.

„Sieň slávy slovenského futbalu je poctou a vyjadrením rešpektu tým, ktorí pozdvihli futbalovým umením i životným príkladom povedomie národa, tým, ktorí sa zaslúžili o slávu, rešpekt a dobré meno slovenského futbalu,“ uvádza sa v úvode štatútu Siene slávy.

V prvej etape uvedú do siene šesť žijúcich a päť už zosnulých futbalových osobností. Trofej, ktorú prevezme laureát alebo rodinný príslušník oceneného, bude z bronzu a znázorňuje roh futbalovej bránky s loptou v sieti. Jej tvorcom je akademický sochár Jozef Hoboj.

Okrem odomykania Siene slávy vyhlásia zajtra podvečer v bratislavskej Refinery Gallery výsledky piatich futbalových ankiet roku 2015 – najlepší futbalista roka (obhajuje Marek Hamšík), Cena Petra Dubovského (Ondrej Duda), najlepší tréner (Ján Kozák), cena fanúšika (Martin Škrtel) a najlepšia futbalistka (Dominika Škorvánková)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík