Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Johan Cruyff bol viac ako kamarát aj ten, čo robil hru krásnou

Svetový futbal smúti za jedným zo svojich najväčších synov Johanom Cruyffom. Odišiel futbalový zabávač, estét aj vizionár.

25.03.2016 12:12
Johan Cruyff Foto: ,
Johan Cruyff.
debata

Človek, ktorý v 70. rokoch 20. storočia učil svet pojmu „totálny futbal“ a ktorého dedičstvo pretrváva dodnes. Na trávniku technicky vynikajúci, takticky prešibaný a skvele využívajúci moment prekvapenia. Ajax Amsterdam a Holandsko sa najmä vďaka nemu stali natrvalo súčasťou zlatého fondu svetového futbalu.

Sociálne siete a svetové médiá vo štvrtok popoludní zaplnili kondolencie a odkazy vyjadrujúce sústrasť a smútok. „Som v šoku. Johan je mŕtvy. Bol pre mňa viac ako kamarát, bol ako môj brat,“ napísal na twitteri slávny nemecký obranca a Cruyffov veľký súper Franz Beckenbauer.

„Johan, kamarát môj, budeš mi chýbať. Ty si pozdvihol náš futbal až na najvyššie svetové poschodia. Sme ti za to nesmierne vďační,“ reagoval prezident Holandského kráľovského futbalového zväzu Michael van Praag. Cruyffov odchod z tohto sveta hlboko zasiahol ďalšie generácie slávnych Holanďanov.

„Ďakujem ti, že si bol mojím učiteľom a inšpiráciou. Ty si prešliapal cestu našej generácii,“ uviedol Ruud Gullit, majster Európy z roku 1988. „Johan bol taký dobrý, že na neho nikto nezabudne,“ pridal postreh Patrick Kluivert, strelec víťazného gólu vo finále Európskeho pohára majstrov v roku 1995 v drese Ajaxu.

„Odpočívaj v pokoji! Vďaka za všetko, čo si nám odovzdal na ihrisku aj mimo neho,“ doplnil Ruud van Nistelrooy, s 56 gólmi štvrtý najlepší strelec histórie Ligy majstrov.

Cruyff sa tešil rešpektu všade, kde prišiel. Vážili si ho nielen doma v Holandsku, ale aj v FC Barcelona, kde počas rokov 1973 – 1978 zanechal výraznú hráčsku a neskôr aj trénerskú stopu (1988 – 1996). „So svojou inteligentnou hrou, znamenitou technikou a vodcovstvom sa rýchlo stal legendou Barcy,“ napísal vo svojom stanovisku katalánsky veľkoklub, zrejme najlepší futbalový tím súčasnosti.

„Opustila nás ďalšia legenda. Odpočívaj v pokoji,“ kondoloval Lionel Messi, líder FC Barcelona a lanský najlepší futbalista sveta podľa FIFA. „Smúti celý svetový futbal, nielen členovia široko rozvetvenej rodiny FC Barcelona,“ pridal sa kapitán FCB Andrés Iniesta.

Nedávno novozvolený šéf svetového futbalu Gianni Infantino sa nikdy netajil svojím obdivom k holandskej legende s číslom 14. „Bol symbolom futbalovej elegancie, inšpiráciou a zdrojom obdivu pre fanúšikov. Cruyff nebol len súčasť futbalovej histórie, on ju sám tvoril,“ vyznal sa Infantino.

Aj na Britských ostrovoch mal Cruyff obdivovateľov. Niekdajšia ikona anglického futbalu David Beckham na instagrame napísal: „Futbal stratil jedného zo svojich hrdinov. Myšlienkami som s jeho rodinou a kamarátmi. Bol jeden z najmilších ľudí, akých len môžete stretnúť.“ Niekdajší kanonier Albiónu Gary Lineker nezaostal v obdivnom prejave sústrasti:

„Futbal prišiel o človeka, ktorý sa viac než ktokoľvek iný zaslúžil o to, aby krásna hra zvaná futbal bola naozaj krásna.“ Zahanbiť sa nedala ani bývalá rozporuplná hviezda zelených trávnikov, Francúz Eric Cantona. Ten o práve zosnulom Cruyffovi povedal: „Ak si to práve zmyslel, bol najlepším hráčom na ktoromkoľvek poste na ihrisku.“

Okrem skvelých kľučiek a nezabudnuteľných gólov na ihrisku sa Cruyff neraz blysol aj slovným bonmotom, ktorý sa, samozrejme, týkal futbalu. Jeden z najslávnejších znie: „Hrať futbal je jednoduché, ale hrať futbal jednoducho je tá najzložitejšia vec na svete.“

Johan Cruyff získal ako prvý tri razy ocenenie pre najlepšieho hráča roka na svete (1971, 1973, 1974). Rodák z Amsterdamu zanechal ako ofenzívny stredopoliar či útočník výraznú stopu najmä v miestnom Ajaxe (1964 – 1973), FC Barcelona (1973 – 1978) a holandskej reprezentácii (1966 – 1977). V rokoch 1971 – 1973 pomohol Ajaxu k zisku troch triumfov v sérii v Pohári európskych majstrov (PEM), predchodcovi Ligy majstrov.

V drese národného mužstva „Oranjes“ odohral 48 zápasov, dal 33 gólov a získal striebro na MS 1974. Ako tréner priviedol FC Barcelona k jej prvému triumfu v EPM (1992), v rokoch 1991 – 1994 s katalánskym klubom štyri razy po sebe ovládol najvyššiu španielsku ligovú súťaž.

debata chyba
Viac na túto tému: #Johan Cruyff