Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pád Blattera s Platinim vyvrcholením krízy FIFA

Sepp Blatter a Michel Platini. Dlhé obdobie najvyššie postavený muž svetového futbalu a jeho niekdajší chránenec, ktorého mnohí už videli v kresle na čele Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), sa zo všetkých síl snažia odvrátiť koniec svojej funkcionárskej kariéry v tomto odvetví.

17.02.2016 19:00
Sepp Blatter, Michel Platini Foto: ,
Sepp Blatter (vľavo) a Michel Platini.
debata

Blatter v utorok prišiel do zürišského sídla organizácie, ktorú viedol viac než 17 rokov, prvýkrát od októbra a možno naposledy. Zabojoval proti dištancu na osem rokov. Ten naňho v decembri uvrhla etická komisia FIFA za schválenie dvoch miliónov amerických dolárov Platinimu v roku 2011.

S precíznosťou Švajčiara sa dostavil s deväťdesiat­minútovým predstihom, pri odchode však už využil zadné dvere a vyhol sa televíznym kamerám. Pred štvorčlennou odvolacou komisiou na čele s Larrym Mussendenom – bývalým generálnym prokurátorom z Bermúd snažiacim sa o post prezidenta Futbalovej konfederácie Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) – vypovedal sedem hodín. Francúz si deň predtým posedel o hodinu dlhšie. Vinia ich z prijímania darov, konfliktu záujmov a porušenia pravidiel lojality a všeobecného správania. Dvojica popiera nekalé konanie a bráni sa ústnou dohodou na doplatku Platinimu za služby poradcu Blatterovi v rokoch 1999 až 2002.

FIFA nenaznačila, aký výsledok odvolania možno očakávať. Podľa potrestaného šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) verdikt padne vo štvrtok alebo piatok, teda zhruba týždeň pred predčasnými prezidentskými voľbami zastrešujúceho orgánu. V septembri sa zdalo, že Platini bude mať 26. februára v Zürichu víťazstvo vo vrecku, lenže švajčiarska polícia následne vykonala v centrále FIFA záťah a vypočula jeho i Blattera. Etická komisia ich o pár dní suspendovala. Ich pád sa stal symbolom vyvrcholenia krízy riadiacej organizácie svetového futbalu. Zemetrasenie v jej vnútri vyvolalo americké a švajčiarske federálne vyšetrovanie.

Blatter sa napriek spomenutému dištancu mieni pozerať na voľbu svojho nástupcu z prvého radu. Formálne by sa tým rozlúčil s pôsobením vo FIFA, kam nastúpil v roku 1975. „Po štyridsiatich rokoch sa to nemôže skončiť takto. Bojujem za vrátenie mojich práv,“ vyhlásil 79-ročný rodák z Vispu ešte v decembri. On aj Platini už skôr priznali, že rátajú s neúspechom odvolania a v takomto prípade sa potom obrátia na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. Odvolacia komisia FIFA zriedkakedy prehodnotí predchádzajúci verdikt.

Blatter a Platini predostreli stavebné kamene svojej obhajoby v sérii rozhovorov. Prvý menovaný uviedol, že si v roku 1998 pri uchádzaní sa o prácu pre prezidenta zažiadal o milión švajčiarskych frankov. Podľa Blattera znel kontrakt na 300 000 CHF, toľko v danom čase zarábal generálny sekretár. Zvyšok sa mal doplatiť na základe tzv. gentlemanskej dohody. Švajčiarsky právny systém umožňuje nasledujúcu platbu do piatich rokov, ale Platini si ju vypýtal až v roku 2011. Peniaze mu na účet dorazili vo februári 2011. Práve načasovanie vzbudilo podozrenie. V plnom prúde akurát bola volebná kampaň a UEFA pobádala svojich členov podporiť Blattera. Ten sľúbil, že kandiduje naposledy. Zvíťazil bez súpera po tom, ako sa Mohamed bin Hammam z Kataru zaplietol do podplácania karibských hlasujúcich.

Potrestaní však nie sú jediní, kto sa odvolal proti suspendácii na osem rokov. Etickí žalobcovia FIFA požadujú ich doživotné vylúčenie, pokiaľ sa dokáže korupcia. Platini po svojej pondelkovej osemhodinovke s odvolacou komisiou povedal, že najviac sa diskutovalo o slovnom záväzku. Jeho dávny priateľ a krajan, organizátor turnajov Jacques Lambert, svedčil v utorok. Inkriminovaný prevod vyplával na povrch počas rozsiahlejšieho švajčiarskeho federálneho vyšetrovania FIFA vrátane prania špinavých peňazí v súvislosti s výberovým procesom usporiadateľov majstrovstiev sveta 2018 a 2022. Miestny generálny prokurátor Michael Lauber v septembri otvoril trestné stíhanie Blattera za zlé hospodárenie a použitie finančných prostriedkov federácie na nesprávny účel. Prípad sa týka tiež Blatterových podpisov na zmluvách, ktoré zapríčinili podhodnotený predaj vysielacích práv na svetové šampionáty 2010 a 2014 do Karibiku niekdajšiemu viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi.

Beckenbauer dostal od FIFA pokutu a varovanie

Nemecká legenda Franz Beckenbauer dostal pokutu od etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za to, že napriek opakovaným výzvam odmietol spolupracovať s Michaelom Garciom pri vyšetrovaní prideľovania práv organizovať majstrovstvá sveta. Beckenbauer okrem finančného postihu vo výške 7000 švajčiarskych frankov (približne 6400 eur, pozn.) dostal varovanie. „Pán Beckenbauer sa nesprával v súlade s všeobecnými pravidlami určenými pre futbalových funkcionárov v súvislosti s vyšetrovaním,“ uvádza sa v stredajšej správe etickej komisie FIFA. Beckenbauer už v roku 2014 dostal dištanc na 90 dní, ktorý neskôr zmiernili po jeho odpovedi na požadované otázky od etickej komisie. Franz Beckenbauer bol členom výkonného výboru FIFA v roku 2010, keď sa rozhodovalo o pridelení usporiadateľských práv MS 2018 a 2022. Pri tomto procese existuje podozrenie z rozsiahlej korupcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini #Sepp Blatter #Franz Beckenbauer #prezident FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA