Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zidane má rešpekt hviezd. Limituje ho neskúsenosť

Na futbalovom trávniku, s loptou na nohe, vynikal. Vďaka okúzľujúcim kľučkám, nepredvídateľnému mysleniu i pohotovosti hľadal konkurenciu veľmi ťažko. Patril k najlepším - nielen svojej éry, ale i histórie. Zaradí sa k svetovej špičke aj v pozícii trénera?

06.01.2016 13:22
Zinedine Zidane Foto: ,
Zinedine Zidane na tréningu Realu Madrid.
debata

Zinedine Zidane sa pýši obdivuhodnými úspechmi. Charizmatický Francúz s alžírskymi koreňmi je majstrom sveta i Európy. Majstrovské tituly získal v Taliansku i Španielsku. V bohatej zbierke mu nechýba ani triumf v Lige majstrov či viacero individuálnych ocenení – vrátane Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu planéty.

Inteligentný ťah bossa Realu

Zidane – hráč bol skvelý, podľa mnohých sa mu vyrovnal málokto. Teraz však stojí pred novou výzvou. Trénerské remeslo okúsi 43-ročný rodák z Marseille na jednej z najhorúcejších stoličiek. Už štvrtý deň vedie najslávnejšie mužstvo sveta. V Reale Madrid nahradil neúspešného a často kritizovaného Rafaela Bénitéza.

„Verím, že dokážem vytvoriť víťazný tím. Nechcem príliš často hovoriť s novinármi. Hovoriť by za mňa mali výsledky. Ale aj výkony mojich hráčov. Chcem, aby sme fanúšikom ponúkli pekný, atraktívny futbal,“ uviedol Zidane na jednej zo svojich prvých tlačových konferencií v pozícii hlavného kouča A-mužstva.

Niekdajší skvelý stredopoliar je od prvej minúty v novej funkcii pod obrovským tlakom a drobnohľadom španielskych i svetových médií. Pred sebou má jedinú úlohu: premeniť dosiaľ nevýrazný a často chaotický Real na víťaznú mašinu, ktorá bude zbierať jeden úspech za druhým. V porovnaní s Bénitézom má neoceniteľnú výhodu – prirodzený rešpekt. Hviezdy na čele s Cristianom Ronaldom či Karimom Benzemom svojho nového šéfa uznávajú, veria v jeho schopnosti.

Mimoriadnu priazeň má Zidane aj medzi fanúšikmi Realu. Mimochodom, prvý tréning A-mužstva pod jeho vedením sledovalo na tribúnach približne 6-tisíc z nich.

„Prezident klubu Florentino Pérez urobil veľmi inteligentný ťah. Zidane je moderný, progresívny tréner. Navyše, stále vie premýšľať ako hráč. Som presvedčený o tom, že pod jeho vedením bude mužstvo napredovať,“ tvrdí v rozhovore pre ESPN Roberto Carlos, bývalý brazílsky reprezentant a Zidanov spoluhráč z Realu.

S Guardiolom ma neporovnávajte

Lenže: zatiaľ čo na ihrisku bol Zidane skvelým stratégom, nemusí byť rovnako výnimočný aj na trénerskej lavičke. Francúza zatiaľ limituje v porovnaní s ostrieľanými koučmi neskúsenosť. Po ukončení aktívnej kariéry pomáhal počas jednej sezóny v úlohe asistenta Carlovi Ancelottimu. Real spolu dotiahli k triumfu v Lige majstrov i Španielskom pohári. Počas predošlých dvoch rokov však pôsobil v úlohe trénera rezervy Realu, ktorá hrá len v tretej najvyššej španielskej súťaži.

Jeho kariéra tak nápadne pripomína cestu Pepa Guardiolu, ktorý priviedol Barcelonu k ohromným úspechom – v roku 2009 s ňou triumfoval v šiestich súťažiach. „Neporovnávajte ma s ním. Poprosím vás o to. Je to výborný tréner. Ja však chcem ísť vlastnou cestou,“ vravel španielskym novinárom Zidane. „Na to, aby ste sa stali trénerom Realu, nebudete nikdy dostatočne pripravený. Mám však obrovskú motiváciu a odhodlanie,“ dodal.

S klubom, v ktorom pôsobí aj jeho syn Enzo, má veľké plány. Túži po triumfe v lige i Lige majstrov. Či zostane len pri snoch, alebo ich Zidane premení na realitu, možno naznačia už prvé zápasy Realu pod vedením skromne pôsobiaceho génia.

Premiéru si odkrúti už v sobotu pred zrakmi vlastných fanúšikov. Na vypredaný štadión Santiaga Bernabeua zavíta Deportivo La Coruňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Zinedine Zidane