Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík dotiahol Neapol na čelo: V závere to boli muky

Neapol zachvátila futbalová horúčka. Futbalový tím z mesta pod Vezuvom vedie tabuľku najvyššej talianskej súťaže.

02.12.2015 11:00
marke hamšík, ssc neapol, Foto: ,
Neapolčan Marek Hamšík strieľa gól.
debata

Od slávnych Maradových čias prvý raz. SSC priviedol na špicu slovenský kapitán Marek Hamšík (28). Vo veľkom šlágri na neapolskom štadióne San Paolo domáci futbalisti zdolali lídra súťaže Inter Miláno (2:1) a preskočili ho v tabuľke.

V Neapole ste ôsmy rok, ale mužstvu sa nikdy nedarilo ako teraz. Aký pocit ste prežívali po zápase s Interom?
Je to pre nás fantastický zážitok a veľká udalosť. Po 25 rokoch sme na čele. Dlho sme po niečom podobnom túžili, teraz sa nám to splnilo. Chceli sme hrať o titul, teraz je to realita. Tešili sme sa s našimi fanúšikmi. Na druhej strane si uvedomujeme, že cieľ je ešte veľmi ďaleko. Musíme zostať pri zemi a už sa sústrediť na ďalší zápas.

Inter Miláno viedol do pondelka tabuľku. Ako hodnotíte zápas?
Bol veľmi ťažký. Ale aj príťažlivý, v stretnutí nechýbali pekné momenty, napätie, sprevádzala ho mimoriadna atmosféra, naši fanúšikovia boli fantastickí. Výborne sme začali, vedúci gól sme strelili už v druhej minúte, to nám pomohlo.

Vy ste za potlesku tribún opustili ihrisko desať minút pred koncom. Boli ste spokojný so svojím výkonom?
Nechcem ho hodnotiť, na to sú iní. Ale hralo sa mi dobre. V závere som prežíval na lavičke muky, lebo zápas sa nakláňal na stranu súpera. Znížil a museli sme robiť maximum, aby sme tesný náskok udržali.

Neapol vo vašej ére nebol nikdy na prvom mieste. Je to aj vaša najlepšia sezóna?
Na to sa ťažko odpovedá, zažil som tu už viacero pekných okamihov. Neberiem to len z môjho pohľadu, teraz zaberáme ako kolektív, osobné ambície idú bokom, je jedno, kto strelí gól a kto naň prihrá, dôležitý je úspech mužstva, v ktorom má každý svoju úlohu a usiluje sa ju do bodky splniť. Nie je to o individualitách, ale o partii, ktorá drží spolu.

Veľkou oporou je Argentínčan Higuaín, ktorý strelil v pondelok oba góly a vedie aj tabuľku strelcov celej súťaže…
Ak chce byť nejaký tím úspešný v náročnej súťaži, musí mať aj takého skvelého bombardéra, akým je Gonzalo. Momentálne niet lepšieho strelca v talianskej lige, rozhoduje zápasy. Ale podiel na dobrých výkonoch a víťazstvách, ako som naznačil, majú všetci.

Neapol býval v minulosti úspešný najmä doma, teraz sa mu darí aj na ihriskách súperov, získava body vonku…
Vonku sme prehrali iba raz – ešte v úvode sezóny, na ihrisku Sassuola. V tomto je posun. Neboli by sme na čele, kedy sme nebodovali aj na ihriskách súperov.

Najbližšie čaká Neapol zápas na ihrisku Bologne. Veríte, že úspešná séria bude pokračovať?
Bologna sa pohybuje v závere tabuľky, ale je to nepríjemný súper, nečaká nás nič ľahké. Domáci potrebujú body, navyše ich vedie tréner Donadoni, ktorý pôsobil aj v Neapole, samozrejme, v tom čase sme mali iné mužstvo, ale motiváciu má teraz navyše. Do konca roka nás čakajú ešte náročné stretnutia.

Vydrží aj po nich mužstvo na čele tabuľky?
To by sme si všetci želali. Boli by sme radi, keby sme boli na špici čo najdlhšie. Musíme ísť od zápasu k zápasu a všetko bude otvorené.

Marek sa teší na Vianoce na Donovaloch

Ťahák Neapol – Inter Miláno sledoval aj Marekov otec Richard. „Som rád, že som mu mohol osobne zablahoželať k dobrému výkonu i víťazstvu. Som šťastný, že sa aj jemu darí. Po zápase sme sa nestretli, mal svoje povinnosti, ale v utorok predpoludním sme si na seba našli čas,“ priblížil. Potvrdil, že mesto žilo zápasom pred ním aj po ňom. „Všade bolo cítiť, že je to výnimočný zápas, že sa hrá o prvé miesto,“ dodal. Na synových stretnutiach je pomerne častým hosťom. „Skvelý bol v tejto sezóne aj zápas na San Sire, kde Neapol vyhral nad AC Miláno 4:0, alebo doma v októbri s Fiorentinou, ktorá vtedy takisto viedla tabuľku. Teraz sa už tešíme, že Marek príde čoskoro na skok domov, strávi Vianoce tradične na chalupe na Donovaloch,“ prezradil Richard Hamšík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Seria A #SSC Neapol