Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Fanúšikovské zóny nezrušíme, zhodli sa pred šampionátmi Francúzi a Rusi

Francúzski aj ruskí organizátori si vo svetle nedávnych udalostí uvedomujú neudržateľnosť doterajších bezpečnostných štandardov v súvislosti s fanúšikovskými zónami pre futbalové majstrovstvá Európy 2016, respektíve majstrovstvá sveta 2018.

24.11.2015 17:07
Nemecko, fanúšikovia, radosť Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Ani jedna z usporiadateľských krajín sa nemieni vzdať tejto formy kolektívneho povzbudzovania počas turnaja, hoci riziko teroristického útoku na dav zhromaždený na jednej ploche je pomerne vysoké.

„Kolegovia z Medzinárodnej futbalovej federácie upriamili našu pozornosť na fanúšikovské zóny. Samozrejme, že podnikneme príslušné kroky. Je prirodzené, že v súvislosti s nastolenými okolnosťami vo svete posilníme naše bezpečnostné opatrenia,“ povedal ruský minister športu Vitalij Mutko po stretnutí so zástupcami FIFA, na ktorom nechýbal zastupujúci generálny sekretár Markus Kattner. Rusko v roku 2018 usporiada záverečný turnaj majstrovstiev sveta. Krajina sa spamätáva z útoku na civilné lietadlo, pri ktorom v Egypte zahynulo 224 pasažierov prevažne ruskej národnosti.

Hostitelia ME 2016 Francúzi vyhodnocovali riziká na úrovni ministerstva vnútra. Na európskom šampionáte 2012 v Poľsku a na Ukrajine sa fanúšikovskými zónami „premlelo“ 7 miliónov osôb. V Paríži, kde viaceré útoky teroristov v piatok 13. novembra zanechali 129 obetí na životoch, sa len na Champs de Mars pod Eiffelovou vežou zmestí 120-tisíc ľudí. Usporiadatelia preto uvažujú o rôznych obmedzeniach, napríklad o zákaze vstupu s batohom či inštalovaní kamerového systému, čo si vyžiada ďalšie náklady.

„Do 10. júla bude nad našimi hlavami visieť Damoklov meč. Vyhodnotíme stupeň hrozby a prispôsobíme sa tomu,“ povedal prezident organizačného výboru ME 2016 Jacques Lambert na tlačovej konferencii zvolanej ministerstvom vnútra. „Bez fanúšikovských zón by sa ľudia začali hromadiť v uliciach našich miest a chrániť ich by bolo ešte ťažšie,“ myslí si bývalý francúzsky premiér Alain Juppé, ktorý ako starosta Bordeaux predsedá asociácii hostiteľských mi­est.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #bezpečnostné opatrenia #MS 2018 vo futbale