Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trinásťročný talent z Nitry láka špičkový anglický tím

Možno stojí za to zapamätať si toto meno - Alex Javro. Pravda, veľký futbalový talent čaká ešte dlhá cesta, ale o školáka z Nitry sa už teraz zaujíma popredný anglický tím z Londýna West Ham United, ktorému patrí aktuálne šieste miesto v Premier League.

23.11.2015 19:30
debata
Futbalový talent z Nitry Alex Javro v drese... Foto: ARCHÍV EMILA KOVAROVIČA
Alex Javro Futbalový talent z Nitry Alex Javro v drese West Ham United so svojím agentom Emilom Kovarovičom.

Alex už absolvoval týždňovú komplexnú skúšku v klube, ktorý je známy svojou špičkovou mládežníckou akadémiou.

„Na prestup je ešte chvíľu čas, ale chceli sme spraviť konfrontáciu, aby sme videli, ako na tom je v porovnaní s inými talentovanými hráčmi vo svete. Presvedčil sa, že tempo je v tejto konkurencii trochu vyššie, fyzicky sú mladí hráči silnejší a aj rýchlejší,“ zdôraznil Javrov agent Emil Kovarovič.

Alex bol v Londýne aj s otcom, zatrénoval si tiež so staršími, pätnásťročnými chlapcami. Útočník či ofenzívny stredopoliar, čo sú najhľadanejšie posty, si na záver zahral v zápase s Norwichom. „Jeho“ West Ham vyhral 4:3, Nitran strelil gól, ďalší mu neuznali.

Prekvapuje čoraz nižší vek talentovaných žiakov, o ktorých sa zaujímajú v cudzine silné kluby. „Angličania ho chceli vidieť. Je reálne, že by sa mohol na ostrovy vrátiť, zoberú ho do akadémie. To je vždy dosť komplikovaná vec, pretože v Anglicku platí pravidlo, že hráči do šestnásť rokov z krajín Európskej únie (z inej krajiny až od osemnástich – pozn. red.), môžu prestúpiť do anglického klubu len s rodičmi. V praxi to znamená, že rodina sa musí aspoň na nejaký čas sťahovať a prispôsobiť sa mladému futbalistovi,“ vysvetlil Kovarovič.

Skúsený manažér, ktorý už dlhšie úzko spolupracuje najmä s West Hamom a má výborný vzťah s jej šéfom Terrym Westleym, väčšinu času trávi v Londýne a venuje sa najmä talentom. Pripomína, že akadémia West Hamu je výborne vybavená, sú v nej vynikajúce podmienky. Zamestnáva viac ako 70 ľudí a jej rozpočet je vyše 5 miliónov libier. „Každý prvoligový i druholigový klub má v Anglicku svoju akadémiu, kde sa starajú nielen o futbalový rast, ale má aj svoj systém vzdelania.“

Veľké kluby čoraz častejšie siahajú už po žiakoch. „Striehnu na talenty, získavajú informácie od agentov a potom ich držia v tajnosti, lebo keď sa rozkríkne, že sa objavil niekde zaujímavý mladík, už sa okolo neho točí veľa záujemcov a chcú si ho navzájom vyfúknuť,“ približuje Kovarovič.

Zároveň potvrdzuje fakt, že mladých Slovákov v anglických kluboch v posledných sezónach ubudlo. „Talenty sa síce nájdu, ale mám pocit, že ich je menej ako ešte v nedávnej minulosti a nie sú také výnimočné. Navyše sa veľmi zvyšuje konkurencia, presadiť sa, je čoraz ťažšie,“ dodáva manažér.

Momentálne nemá slovenský futbal také talenty v anglických kluboch, akými boli Miroslav Stoch (Chelsea), Vladimír Weiss, Róbert Mak či Albert Rusnák (všetci Manchester City). Futbalovo rástli v akadémiách a neskôr hrávali v rezervných tímoch, no nakoniec prestúpili do iných mužstiev, pretože v prvých výberoch nemali šancu pravidelne nastupovať. Všetci sa už presadili v slovenskej reprezentácii, najmladší z nich Rusnák je členom výberu do 21 rokov.

Aktuálne čaká v Anglicku na šancu najmä obranca Ľubomír Šatka (19), ktorý sa dostal už zopárkrát na lavičku Newcastle United, nastúpil aj za prvé mužstvo, lenže nie v Premier League. Ďalším je Filip Lesniak (19), vnuk reprezentačného trénera Jána Kozáka, ktorý pôsobí v Tottenhame Hotspur už štvrtý rok a podpísal s klubom profesionálnu zmluvu. Najbližší rok sa bude rozhodovať, akou cestou sa šikovný ofenzívny stredopoliar vyberie.

„Akadémia v Tottenhame je nová a patrí medzi najlepšie v Anglicku. Filip úspešne pôsobí v juniorke a ak nedostane šancu v áčku, budeme možno v zime riešiť jeho hosťovanie alebo prestup do iného klubu,“ vraví Kovarovič, ktorý Lesniaka zastupuje.

Prechod do seniorskej kategórie býva náročný a hráč potrebuje aj trochu šťastia, aby dostal priestor. „Ani prípadné pôsobenie v druhej najvyššej anglickej súťaži nie je jednoduché, vo Filipovom veku v nej hráva málo futbalistov. Je to náročná súťaž najmä fyzicky, je ťažké sa v nej presadiť, kluby majú veľa cudzincov, môžu si vyberať,“ dodáva Kovarovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alex Javro