Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etická komisia FIFA pozastavila Blatterovi a Platinimu výkon funkcie

Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA pozastavila svojmu prezidentovi Seppovi Blatterovi a šéfovi UEFA Michelovi Platinimu na 90 dní výkon funkcie. Na tri mesiace suspendovali aj generálneho sekretára FIFA Jéroma Valckeho.

08.10.2015 12:58 , aktualizované: 14:27
Sepp Blatter, Michel Platini Foto: ,
Prezidenta FIFA Seppa Blattera (vľavo) a šéfa UEFA Michela Platiniho suspendovali na 90 dní.
debata (2)

Bývalého podpredsedu FIFA Čong Mong-juna, ktorý sa chcel rovnako ako Platini uchádzať vo februárových voľbách o predsednícku funkciu po Blatterovi, na šesť rokov vylúčili zo všetkých futbalových aktivít. Kórejský miliardár dostal aj pokutu 100-tisíc švajčiarskych frankov.

Blatter i Platini si vzali dva dni na rozhodnutie, či sa proti verdiktu odvolajú. Pozastavenie funkcie im však môžu aj predĺžiť o ďalších 45 dní.

Blattera, ktorý stojí na čele FIFA od roku 1998, by mohol vo funkcii dočasne nahradiť Kamerunčan Issa Hayatou, šéf Africkej futbalovej konfederácie (CAF). Platiniho môže zastúpiť predseda španielskeho zväzu Ángel María Villar. Aj ich mená však figurujú v rozsiahlej korupčnej kauze.

Blattera vyšetrujú švajčiarske úrady pre podozrenie zo sprenevery a zneužitia právomoci. Sedemdesiatdeväťroč­ný švajčiarsky funkcionár čelí obvineniu, že v roku 2005 predal vtedajšiemu podpredsedovi FIFA Jackovi Warnerovi vysielacie práva pre stredoamerickú oblasť na majstrovstvách sveta hlboko pod cenu.

V máji síce Blattera napriek korupčnému škandálu, ktorý vypukol tesne pred kongresom FIFA, znovu zvolili za predsedu, ale po štyroch dňoch dal svoju funkciu k dispozícii. Jeho nástupcu budú voliť 26. februára. Okrem Platiniho a Čong Mong-juna oznámil kandidatúru aj jordánsky princ Ali bin Husajn, ktorý s Blatterom na jar prehral.

Vyšetrujú aj podozrivú platbu z roku 2011, kedy Blatter z účtov FIFA poslal Platinimu dva milióny švajčiarskych frankov. Generálny prokurátor Michael Laube už skôr uviedol, že šesťdesiatročný bývalý francúzsky futbalista je v korupčnom škandále niečo medzi svedkom a obvineným.

Platini uviedol, že pozastavenie funkcie vníma ako úmyselný útok zo strany FIFA na svoju osobu a dobrú povesť. „Je to v zákerný pokus zničiť moju reputáciu,“ vyhlásil Platini. „Nič ma nezastaví pred tým, aby som zabezpečil, že sa skutočná pravda ukáže. Nikto by nemal pochybovať o mojej odhodlanosti dokázať ju,“ uviedol majster Európy z roku 1984 a trojnásobný držiteľ Zlatej lopty.

Päťdesiatpäťročného Francúza Valckeho, ktorý bol generálnym sekretárom FIFA od roku 2007, už v polovici septembra z funkcie uvoľnili. Hoci FIFA obvinenia nekonkretizovala, podľa všetkého sa týkali jeho účasti v nelegálnom predaji vstupeniek na minuloročné majstrovstvá sveta v Brazílii na čiernom trhu.

Čong Mong-juna uznali vinným z porušenia etického kódexu FIFA v spojitosti s podporou kórejskej kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2022.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Sepp Blatter #Jérome Valcke #Medzinárodná futbalová federácia FIFA