Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za korupciu odsúdili bývalého futbalistu Ráka

Trest tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu štyri roky dostal za korupciu bývalý futbalista Róbert Rák.

04.09.2015 13:58
Róbert Rák Foto:
Róbert Rák.
debata (1)

Futbalista spáchal zločiny prijímania úplatku a podplácania v kauze ovplyvňovania výsledkov v slovenskom i českom futbale. Bývalý reprezentant a špičkový útočník Rák sa k trestnej činnosti priznal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú dnes schválil samosudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Rák je štvrtým slovenským stíhaným futbalistom, ktorý sa k ovplyvňovaniu výsledkov priznal. Pred ním to urobili Ivan Hodúr, Michal Dian a Marek Božoň. Tí tiež dostali podmienky a k tomu aj peňažné tresty. Podľa prokurátora u Ráka však peňažný trest neprichádzal do úvahy, pretože to neumožňujú jeho majetkové pomery. Dozorujúci prokurátor pre médiá uviedol, že celkove je v kauze stíhaných osem slovenských a takmer dve desiatky českých futbalistov a vyšetrovanie by sa malo v krátkom čase skončiť. Zo slovenských boli už štyria právoplatne odsúdení, v Čechách počet odsúdených nie je známy. Slovenská justícia však do Čiech odstúpila prípad Tomáša H., ktorý hrával na Slovensku.

Štvorica odsúdených futbalistov sa v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia musí podrobiť probačnému dohľadu súdu a má aj zakázané stretávať sa vzájomne i s ďalšími obvinenými. Navyše Rák dostal aj obmedzenie navštevovať futbalové stretnutia mužov organizovaných Slovenským futbalovým zväzom.

Rák "mal prsty“ v ovplyvňovaní výsledkov v siedmich prípadoch. Išlo napríklad o prípravné zápasy v roku 2011, keď sa stretli MTK Budapešť s FC Nitra a FC Nitra s Bohemians 1905. V roku 2013 bol sprostredkovateľom pri ovplyvňovaní výsledku zápasov HFK Olomouc – FC Graffin Vlašim, FK Senica – FK DAC Dunajská Streda, AS Trenčín – FK DAC Dunajská Streda, Spartak Myjava – FK DAC Dunajská Streda a FK DAC Dunajská Streda versus FC Nitra.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného Ráka, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Podľa prokurátora o výške a druhu trestu rozhodlo Rákovo priznanie a jeho postoj k celej veci, pretože dobrovoľne spolupracoval s orgánmi činným v trestnom konaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Rák