Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zastúpil Messiho i Ronalda, zhltol milióny. A stratil sa

Keď sa ho v lete minulého roka pyšní bosovia Realu Madrid zbavili, našiel útočisko v Manchestri United. Do Anglicka prichádzal v úlohe spasiteľa.

04.08.2015 18:00
Ángel Di María Foto: ,
Argentínčan Ángel Di María.
debata (1)

Ako hviezda, ktorá prinavráti klubu z Old Traffordu zašlú slávu. „Neviem sa dočkať prvého zápasu. Pokúsim sa vrátiť United tam, kam patrí. Na vrchol,“ vravel nadšene po podpise zmluvy Ángel Di María.

Prestup argentínskeho krídelníka z Realu do Manchestru sa stal piatym najdrahším v dejinách futbalu. Najúspešnejší anglický klub zaplatil za novú akvizíciu 75 miliónov eur. A po najhoršej sezóne za posledné štvrťstoročie do nej vkladal obrovské nádeje. Tým je však koniec. Rodák z Rosaria nevydržal na novom pôsobisku ani rok (kontrakt mal platný od 26. augusta).

V nemilosti mocných

Podľa viacerých zahraničných zdrojov bude v novej sezóne obliekať dres Paríža St. Germain. „United boli jediným klubom, pre ktorý som bol ochotný opustiť Real,“ tvrdil vlani anglickým novinárom Di María, ktorý mal v Manchestri zmluvu ešte na ďalšie štyri roky. Zdá sa však, že Parížania ho očarili ešte viac. Kontrakt s nimi by mal podpísať taktiež na štvorročné obdobie. Francúzsky šampión je ochotný za služby jedného z najkreatívnejších hráčov planéty zaplatiť 63 miliónov eur. Di María tak v priebehu ostatného roka poriadne pohol prestupovým trhom, jeho presuny po Európe vyšli dvojicu špičkových klubov na 135 miliónov. Jeho odchody z Madridu i Manchestru sú však zahalené jemným rúškom tajomstva.

Keď opúšťal Real, zazlievali mu viacerí fanúšikovia zo štadióna Santiaga Bernabeua neskromnosť. So španielskym veľkoklubom sa údajne rozhádal pre peniaze – mal požadovať zvýšenie už i tak rozprávkovo vysokého platu. „To, že som odišiel kvôli peniazom, sú klamstvá. Od Realu som žiadal len trochu férovosti, nič viac. Asi ma niekto nemal rád,“ odkázal Di María v liste venovanom priaznivcom.

Tým, kto mal Argentínčana v zuboch, bol údajne mocný šéf Realu Florentino Pérez. „S hráčmi narába ako s otrokmi,“ vyslovil odvážny názor futbalový agent Santos Márquez. „Zbavil sa Higuaína, Di Maríu či trénera Del Bosqueho. Žiaden z nich nebol taký zlý, aby musel z Madridu odísť,“ dodal pre španielsky denník AS.

Slová Márqueza podporil aj Di María a prezradil praktiky, k akým sa v Reale uchyľujú. „Päť hodín pred finálovým zápasom minuloročných majstrovstiev sveta som dostal z Realu list. Práve som bol s fyzioterapeutom a snažil som sa dať dokopy, aby som mohol nastúpiť. V liste sa ale písalo, aby som neriskoval ďalšie zranenia a nezasahoval do finále. Od tej chvíle som trpel,“ uviedol 27-ročný stredopoliar, ktorý napokon v súboji s Nemcami neodohral ani minútu.

Omyl Manchestru

Úsmev mu malo prinavrátiť pôsobenie v Manchestri. Do klubu prichádzal po skvelej klubovej i reprezentačnej sezóne. Real dotiahol k trofeji pre víťaza Ligy majstrov, Argentínu k striebru na svetovom šampionáte. V klube bol schopný zastúpiť Cristiana Ronalda, v reprezentácii Lionela Messiho. „Dokáže nahnať strach akejkoľvek obrane,“ pochvaľoval si nového zverenca Louis van Gaal.

Uplynul však necelý rok a na svojho niekdajšieho hráča dobré slová nemá. „Neviem, kde sa nachádza. Môžete sa ma na to pýtať každý týždeň, ale inú odpoveď vám nedám,“ odvrkol novinárom Holanďan. „Navždy bude mať vo svojom životopise poznámku, že bol omylom Manchestru. O niečo podobné nestojí žiadny profesionál. Keby som bol na jeho mieste, zostanem a vylepším si v Manchestri povesť,“ povedal Rio Ferdinand, niekdajší stopér United či anglickej reprezentácie. Za kritiku si môže Di María sám. Nezapojil sa totiž do letnej prípravy tímu, neodcestoval s ním na turné po Spojených štátoch. Po Copa América pritom dostal dlhšie voľno, no do lietadla, ktoré po neho klub poslal, ani nenastúpil. Zľahla sa po ňom zem.

Už vtedy tušili fanúšikovia Manchestru, že ich hviezda má v úmysle čosi neočakávané. „Manchester United a PSG sú dva veľké kluby. Rokovania môžu byť náročné. Sme však blízko konca,“ naznačoval aj Laurent Blanc, tréner Parížanov.

Bodku za Di Maríovým netradičným cestovaním po Európe by mala dať lekárska prehliadka v parížskom veľkoklube. Absolvovať ju mal budúci spoluhráč Zlatana Ibrahimoviča podľa denníka The Independent v pondelok.

Po 20-hodinovom lete z Argentíny do Kataru však bol príliš unavený na to, aby absolvoval testy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prestup #Manchester United #PSG #Ángel di María