Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal v zámorí láka. Viac ako NHL či NBA

Keď sa tvorcovia oficiálneho filmu k majstrovstvám sveta 1994 pred štartom šampionátu pýtali náhodne vybraných Američanov, čo vedia o futbale, dostali zaujímavé odpovede. Vlastne, nedostali.

29.07.2015 18:10
Beckham, MLS Foto:
Záujem o MLS rastie v zámorí pravidelne od roku 2007. Práve vtedy sa Los Angeles Galaxy upísal David Beckham.
debata

Futbal? Čo to je?

„Prepáčte, ale neviem, o čom hovoríte,“ odvetila čašníčka v jednej z kaviarní. „Futbal? Netuším, o čo ide,“ krútil hlavou prekvapený policajt. „Hrajú ho dve mužstvá. Každé z nich má na trávniku jedenásť hráčov. Lopta sa nesmie dostať do kontaktu s rukou,“ odpovedal najfundovanejšie zo všetkých taxikár.

Pred viac ako dvomi desaťročiami za morom o futbale – v americkom ponímaní socceri – veľa nevedeli. Napriek tomu, že na miestne štadióny prichádzala vtedajšia smotánka z celého sveta. Na čele s Brazílčanmi Romáriom, Bebetom, Dungom, Argentínčanom Diegom Maradonom, Talianmi Robertom Baggiom a Francom Baresim, Rumunom Gheorghem Hagim, Bulharom Christom Stoičkovom či Nemcami Jürgenom Klinsmannom s Lotharom Matthäusom.

Niet divu. Veď do bejzbalu, basketbalu či amerického futbalu zbláznení Američania založili tzv. Major League Soccer (MLS), ktorá združuje profesionálne futbalové tímy, len rok pred domácimi majstrovstvami sveta. Prvý ročník súťaže odohralo desať tímov o tri roky neskôr. Jej tvárami sa stali americká hviezda Alexi Lalas, populárny mexický brankár Jorge Campos či kolumbijská legenda Carlos Valderrama.

O ich umenie veľký záujem nebol. MLS bojovala s nízkou návštevnosťou, kluby nemali vlastné štadióny, úroveň bola chabá.

Dnes je však za morom všetko inak. Profiliga láka na stále väčšiu kvalitu, tribúny sú každým rokom plnšie. Nie je na tom nič prekvapujúce. Do Ameriky totiž prúdia síce zostarnuté, no stále dostatočne jagavé hviezdy z Európy.

Hviezdna zostava

Pri pohľade na súpisky dvadsiatich tímov nájdu fanúšikovia veľké mená. V Los Angeles Galaxy sa tešia zo Stevena Gerrarda či Robbieho Keana. V New Yorku City z Franka Lamparda, Andreu Pirla a Davida Villu. Orlando City si zas podmanil brazílsky kúzelník Kaká.

Dosiaľ poslednou superstar, ktorú zlákala MLS, je Didier Drogba. Útočník z Pobrežia Slonoviny sa upísal kanadskému zástupcovi – Montrealu Impact. „Sme hrdí na to, že medzi nami môžeme privítať Didiera Drogbu. Dočkali sme sa jedného z najväčších dní v dejinách klubu,“ uviedol montrealský šéf Joey Saputo.

Afričan sa zaradí k najväčším lákadlám súťaže. Je nielen štvornásobným majstrom Anglicka, ale aj víťazom prestížnej Ligy majstrov (s Chelsea Londýn). Triumfom v najlepšej klubovej súťaźi sveta sa pýšia aj ďalší piati hráči z MLS (Villa, Lampard, Gerrard, Kaká a Pirlo). „Keď sa pozriete okolo seba, vidíte samých skvelých hráčov. Úroveň súťaže neustále rastie,“ tvrdí Sam Cronin, stredopoliar Colorada Rapids.

Tu sa však výpočet slávnych mien nekončí. V útoku New Yorku Red Bulls žiari niekdajší anglický reprezentant Shaun Wright-Phillips (predtým Manchester City či Chelsea), ofenzíva Seattlu Sounders sa spolieha na kvality Nigérijčana Obafemiho Martinsa (Inter Miláno), v Toronte úraduje drobný Talian Sebastian Giovinco (Juventus Turín). V Los Angeles púta pozornosť aj mexický reprezentant Giovani dos Santos (FC Barcelona).

Pomyselný výber MLS by mal akiste hviezdny lesk, základná jedenástka by potrápila nejden zo slávnych európskych veľkoklubov. „Tí, ktorí sa dívajú na našu súťaž zvrchu, by si ju mali prísť vyskúšať. Úroveň ligy je vskutku dobrá,“ vraví najlepší strelec minulého ročníka Bradley Wright-Phillips.

Beckhamovo kúzlo

Stúpajúca kvalita súťaže sa odzrkadľuje aj na záujme amerických fanúšikov. V minulej sezóne dosiahol priemer návštevnosti na jedno stretnutie 19 150 divákov – najviac v histórii súťaže. V rebríčku zámorských profilíg preskočila MLS dokonca aj NBA (17 809) a NHL (17 502). V neprospech basketbalovej a hokejovej súťaže však hovoria o čosi menšie arény, v akých pôsobia niektoré tímy MLS.

Vo väčších počtoch navštívili Američania len zápasy NFL (americký futbal, priemer 68 331) a bejzbalovej MLB (30 347).

Záujem o MLS rastie v zámorí pravidelne od roku 2007. Práve vtedy sa Los Angeles Galaxy upísal David Beckham. Jedna z veľkých ikon futbalu, módy i šoubiznisu. Angličan dokázal v Amerike zaplniť nejeden štadión. O jeho kúzle svedčia čísla: priemerná návštevnosť na zápasoch New Yorku Red Bulls bola pred ôsmimi rokmi necelých 11 500 fanúšikov. Keď však na štadión Giants pricestovalo Los Angeles s Beckhamom v zostave, vstupenky na súboj si zakúpilo viac ako 66-tisíc nadšencov.

Niekdajšia hviezda Manchestru United či Realu Madrid mala vplyv aj na zavedenie dôležitého pravidla. Podľa neho môže každý z klubov získať dvoch hráčov, ktorých plat sa nezapočítava do platového stropu (ten je v súčasnosti 3,1 milióna dolárov).

Mimochodom, najzaplnenejším štadiónom v lige je už šesť rokov v rade stánok Seattlu, kam si pravidelne nájde cestu viac ako 40-tisíc priaznivcov. Za podobnú návštevnosť sa nehabia v mnohých kluboch nemeckej Bundesligy, španielskej Primery división či anglickej Premier League.

K vážnosti MLS prispieva okrem príchodu stále nových hviezd aj rýchlo sa rozvíjajúca infraštruktúra. Zatiaľ čo koncom minulého storočia hrali mnohé z tímov na trávnikoch multifunkčných arén, dnes sa štrnásť z nich pýši vlastným futbalovým štadiónom. Na budúci rok by sa k nim mal pridať pätnásty (Orlando). Najviac fanúšikov pojme stánok Toronta (30-tisíc miest), najmenej ľudí môže navštíviť zápasy San José (18-tisíc).

Atmosféru MLS si dosiaľ užívali dvaja slovenskí futbalisti – útočníci Ľubomír Reiter (2005 Chicago Fire) a Adam Nemec (od 2015 New York City).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #USA #NBA #NHL #MLS
Načítavajú sa športové výsledky...