Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin: Blatter by si zaslúžil Nobelovu cenu

Odstupujúci predseda Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter by si zaslúžil Nobelovu cenu za to, ako FIFA riadi.

27.07.2015 22:29
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (6)

Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RTS. FIFA čelí rozsiahlemu korupčnému škandálu, kvôli ktorému Blatter dal krátko po svojom májovom znovuzvolení svoju funkciu k dispozícii. Jeho nástupca sa bude voliť na konci februára budúceho roka.

„Všetci poznáme situáciu, v ktorej pán Blatter teraz je. Nechcem zachádzať do detailov, ale neverím ani slovu o tom, že by mal byť osobne zapletený do korupcie,“ uviedol Putin, ktorý sa postavil za Blattera už po vypuknutí aféry, ktorú rozpútali americkí vyšetrovatelia. Na ich žiadosť pred kongresom FIFA v Zürichu zatkli sedem funkcionárov. Ruský prezident obvinil USA, že chceli zabrániť Blatterovmu znovuzvoleniu.

„Myslím, že ľudia ako pán Blatter, ktorí riadia veľké medzinárodné športové federácie alebo olympijské hry, si zaslúžia mimoriadne ocenenie. Ak si niekto zaslúži Nobelovu cenu, sú to práve oni,“ povedal Putin.

Kvôli korupčnej afére bola spochybňovaná aj voľba usporiadateľov majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022, ktoré získali Rusko a Katar. Podľa Putina v súčasnom vyšetrovaní korupcie hrá úlohu fakt, že medzi neúspešnými kandidátmi boli tiež USA a Veľká Británia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sepp Blatter