Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalistov čakajú v boji o Rusko Angličania, Škóti i Slovinci

Slovenská futbalová reprezentácia sa v F-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku stretne s Anglickom, Škótskom, Slovinskom, Litvou a Maltou.

25.07.2015 19:14 , aktualizované: 20:12
žreb kvalifikácie MS 2018, futbal Foto: ,
Vyžrebovanie európskej časti kvalifikácie.
debata (3)

Rozhodol o tom sobotňajší žreb eliminácie v Petrohrade, v ktorom národný tím SR vytiahli z druhého zo šiestich výkonnostných košov podľa rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

„Myslím si, že žreb na nás nebol príliš krutý. Mohli sme dostať aj ťažších súperov. Samozrejme, Anglicko je veľmi silné a v zápasoch dlhodobo potvrdzuje svoju kvalitu. Z celkového hľadiska sa však žreb skončil prijateľne. Jeho termín určila FIFA, my sa aktuálne koncentrujeme výlučne na duel 5. septembra 2015 v Oviede s domácim Španielskom v dobre rozbehnutej kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska,“ znela v televíznom vysielaní RTVS prvá reakcia asistenta trénera reprezentácie SR Štefana Tarkoviča, ktorý bol prítomný priamo v petrohradskom Konstantinovskom paláci.

Atraktívne bude nepochybne meranie síl so Škótskom. Proti tejto krajine ako jedinej spomedzi účastníkov „efka“ ešte Slovensko nikdy nehralo. „Zaradenie Škótov do tretieho koša len potvrdilo ich silu. Predvádzajú typický ostrovný futbal, disponujú mladým mužstvom. So Škótskom aj Anglickom chceme absolvovať vyrovnané stretnutia. Ak budú naši chlapci zdraví a pravidelne nastupovať vo svojich kluboch, môžeme sa rovnať s každým v skupine,“ dodal pomocník Jána Kozáka Štefan Tarkovič.

Podľa stredopoliara Marka Hamšíka je jasným favoritom Anglicko. „Pokiaľ v bojoch o účasť na svetovom šampionáte v roku 2018 budeme hrať rovnako, ako teraz v kvalifikácii ME 2016, bude to pre nás súperenie o druhé miesto v skupine. Momentálne však nemyslíme na elimináciu MS. Pred očami máme tú súčasnú, perfektne rozohranú. Chceme ju spečatiť postupom na kontinentálne podujatie, čo by bolo niečo úžasné,“ uviedol na svojej oficiálnej internetovej stránke 27-ročný záložník talianskeho SSC Neapol.

Zaujímavé eliminačné konfrontácie sľubuje obsadenie aj v ďalších skupinách. Žreb spojil do „áčka“ Holandsko, Francúzsko, Švédsko a Bulharsko. Úradujúci majster sveta z Nemecka sa predstaví v C-skupine, jeho protivníkmi budú tiež Česko či Nórsko. V G-skupine na seba narazia finalisti ostatného európskeho šampionátu Španielsko a Taliansko. Iný súper SR v kvalifikácii ME 2016 Ukrajina sa dostal do náročnej päťčlennej I-skupiny v spoločnosti Chorvátska, Islandu, Turecka a Fínska.

Európa má na záverečný turnaj, ktorý sa bude konať od 14. júna do 15. júla 2018, dovedna 14 miesteniek. Istotu prvej má domáce Rusko, o ďalších trinásť sa bude uchádzať 52 národných federácií. Na základe rebríčka krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ich pred žrebom rozdelili do šiestich výkonnostných košov. Päť z nich bolo deväťčlenných, vo výkonnostne najnižšom šiestom sa ocitlo sedem tímov.

Európska časť kvalifikácie MS 2018 sa teda uskutoční v deviatich skupinách: siedmich šesťčlenných a dvoch päťčlenných. Začne sa 4. septembra 2016 a potrvá do 10. októbra 2017. Priamy postup na MS si zabezpečia iba víťazi jednotlivých skupín. Pre najhoršie mužstvo z tabuľky druhých sa kvalifikácia skončí (platí pravidlo o redukcii výsledkov stretnutí proti posledným v šesťčlenných skupinách, aby členovia päťčlennej I-skupiny neboli znevýhodnení), zostávajúcich osem družstiev z druhých priečok si medzi 9. a 14. novembrom 2017 zahrá systémom doma – vonku baráž o zostávajúce štyri „letenky“.

Zloženie skupín európskej časti kvalifikácie:

A-skupina: Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Bulharsko, Bielorusko, Luxembursko
B-skupina: Portugalsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Faerské ostrovy, Lotyšsko, Andorra
C-skupina: Nemecko, Česko, Severné Írsko, Nórsko, Azerbajdžan, San Maríno
D-skupina: Wales, Rakúsko, Srbsko, Írsko, Moldavsko, Gruzínsko
E-skupina: Rumunsko, Dánsko, Poľsko, Čierna Hora, Arménsko, Kazachstan
F-skupina: Anglicko, SLOVENSKO, Škótsko, Slovinsko, Litva, Malta
G-skupina: Španielsko, Taliansko, Albánsko, Izrael, Macedónsko, Lichtenštajnsko
H-skupina: Belgicko, Bosna a Hercegovina, Grécko, Estónsko, Cyprus
I-skupina: Chorvátsko, Island, Ukrajina, Turecko, Fínsko

Bilancie Slovákov so súpermi v F-skupine:
Slovensko – Anglicko 3 zápasy 0 – 0 – 3 (skóre: 2:8)
Slovensko – Škótsko ešte spolu nehrali  
Slovensko – Slovinsko 5 zápasov 1 – 2 – 2 (skóre: 4:5)
Slovensko – Litva 4 zápasy 1 – 3 – 0 (skóre: 5:4)
Slovensko – Malta 6 zápasov 5 – 1 – 0 (skóre: 15:2)
3 debata chyba
Viac na túto tému: #žreb kvalifikácie MS 2018 v Rusku