Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američanky získali tretí titul, historické zápisy Lloydovej

Futbalistky USA získali tretíkrát v histórii titul majsteriek sveta. V nedeľňajšom finále vo Vancouveri zdolali obhajkyne prvenstva z Japonska 5:2 a po šestnástich rokoch vystúpili na najvyšší stupienok. Hviezdou finále bola Carli Lloydová, ktorá dosiahla počas úvodných 16 minút hetrik.

06.07.2015 07:48
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Američanky mali skvelý vstup do zápasu a po šestnástich minútach viedli už 4:0. Skórovali takmer z každej strely, ktorá smerovala na bránku. Lloydová strelila za prvých päť minút dva góly, žiadnej žene na MS v histórii sa to nepodarilo rýchlejšie.

Stredopoliarka USA sa v 16. min po zvýšení na 4:0 stala prvou hráčkou, ktorá dala na šampionátoch hetrik vo finále. Zároveň je to najrýchlejší trojgólový zápis futbalistu či futbalistky na majstrovstvách sveta. Na seniorských šampionátoch FIFA strelil v boji o zlato tri góly len Angličan Geoff Hurst vo Wembley 1966 proti Nemecku.

„Celý život som podriaďovala futbalu. Všetko ďalšie bolo druhoradé. Nezvolila by som si už inú cestu. Toto je krásna odmena,“ povedala čoskoro 33-ročná futbalistka, ktorej po zápase udelili Zlatú loptu pre najlepšiu hráčku turnaja.

Lloydová strelila víťazné góly aj v olympijských finále 2008 a 2012. „Pani Lloydová to na nás vie. Dala nám dva góly vo finále OH v Londýne a dnes dokonca tri. Nedokázali sme ju ubrániť. Je to excelentná hráčka,“ uviedol japonský tréner Norio Sasaki.

Japonky síce v 27. min znížili na 1:4 a po vlastnom góle Julie Johnstonovej sa priblížili v druhom polčase na rozdiel dvoch gólov, ale Tobin Heathová v 54. min upokojila Američanky. Hráčky USA odplatili súperkám finálovú prehru spred štyroch rokov. Napriek trom zlatým medailám na olympijských hrách nedokázali Američanky vyhrať MS od roku 1999. Zo súčasného kádra si posledný triumf pamätala len Christie Ramponeová.

Zlaté rukavice pre najlepšiu brankárku turnaja získala Golden Gloveová. Šampionát nenavštívil odstupujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter, trofej šampiónkam odovzdal šéf africkej konfederácie a viceprezident FIFA Issa Hayatou z Kamerunu.

USA – Japonsko 5:2 (4:1)

Góly: 3., 5. a 16. Lloydová, 14. Holidayová, 54. Heathová – 27. Ogimiová, 52. Johnstonová (vl.), 53 341 divákov

debata chyba
Viac na túto tému: #ms vo futbale žien