Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Symbol úspechu patrí k najdrahším na svete

Zmenil klubové farby, mesto nie. Český futbalový brankár Petr Čech zostáva naďalej Londýnčanom.

30.06.2015 20:48
Petr Čech Foto: ,
Petr Čech.
debata

Od budúcej sezóny však už nebude prichádzať do šatne na Stamford Bridge, ale na Emirates Stadium. Rodák z Plzne vymenil po jedenástich rokoch Chelsea za konkurenčný Arsenal.

„Myslel som si, že sa to nikdy nestane, ale nastal čas, aby som povedal Chelsea zbohom,“ napísal Čech v odkaze pre fanúšikov. „Od roku 2004 sme spolu prešli neuveriteľnou cestou. Sprevádzali ju vrcholy i pády,“ dodal.

Wengerova naplnená túžba

Skúsený 33-ročný gólman odchytal za aktuálneho anglického šampióna takmer päťsto zápasov. Pomohol mu k zisku štyroch titulov, triumfu v Lige majstrov i Európskej lige. Celkovo zdvihol nad hlavu pätnásť trofejí. Spolu s Johnom Terrym či Frankom Lampardom sa stal v očiach fanúšikov Chelsea symbolom úspechu a jedným z vodcov slávneho tímu.

Niet divu, že klub, v ktorom na trénerskej lavičke dlhodobo vládne Arsene Wenger, neváhal za svoju novú akvizíciu vysoliť 11 miliónov libier. Z niekdajšej opory pražskej Sparty či Rennes urobil Arsenal v jednom okamihu šiesteho najdrahšieho futbalového brankára všetkých čias. Pred Čechom je len pätica Jan Oblak, Angelo Peruzzi, David de Gea, Manuela Neuer a nedostihnuteľný Gianluigi Buffon.

„Peniaze, ktoré sme do neho investovali, sú opodstatnené. Neustále potvrdzuje, že patrí k najlepším brankárom planéty. Nepochybujem o tom, že jeho príchod nám nesmierne pomôže. Po tom, aby nás posilnil, som túžil nesmierne dlho,“ vraví pre britské médiá francúzsky kouč Arsenalu.

Príchod do kádra tretieho tímu uplynulého ročníka Premier League je pre Čecha novou výzvou. Po tom, ako sa v júni minulého roka vrátil do Chelsea z hosťovania v Atléticu Madrid Belgičan Thibaut Courtois, bol český reprezentant v neľahkej situácii. Po desaťročí zrazu nebol jednotkou tímu, do bránky sa v ligovom zápase dostal len sedemkrát. Prednosť dostával pod vedením Josého Mourinha mimoriadne talentovaný Courtois.

V hre bol i Real Madrid

Inak by tomu nebolo s najväčšou pravdepodobnosťou ani v novej sezóne, čo si Čech uvedomoval a tak z Chelsea chtiac – nechtiac musel odísť. „Všetci chápeme, že chce chytať a nie sedieť na lavičke. Napriek tomu nás jeho odchod mrzí. Taktiež si uvedomujeme, že Arsenal bude v zostave s Petrom silnejší, vďaka nemu môže získať o dvanásť až pätnásť bodov viac,“ tvrdí John Terry.

So slovami bývalého spoluhráča a kamaráta sa stotožňuje aj Čech. „Keď som vlani prišiel o post jednotky, necítil som, že potrebujem odísť. Moja situácia sa však nezlepšovala a tak som usúdil, že ešte nie som vo fáze, keď by som mal sedieť na lavičke,“ uviedol Čech, o ktorého mali záujem údajne aj ďalšie svetové veľkokluby. Na čele s Parížom St. Germain, AS Rím, Manchestrom United či dokonca Realom Madrid.

Nech by sa už rozhodol akokoľvek, v každom z nich by mohol bojovať o titul. Fanúšikovia Arsenalu dúfajú, že Čech privedie k majstrovskej trofeji práve ich mužstvo. Napokon, na prvenstvo v domácej súťaži čaká jeden z najslávnejších anglických klubov už jedenásť rokov.

Premiérovú trofej na novom pôsobisku však môže Čech získať ešte pred štartom novej ligovej sezóny. Arsenal sa bude uchádzať o Community Shield. Jeho súperom bude symbolicky – Chelsea.

Najdrahší brankári sveta
Meno a krajina z tímu do tímu mil. libier rok
Gianluigi Buffon (Taliansko) Parma Juventus 33 miliónov 2001
Manuel Neuer (Nemecko) Schalke Bayern 19 miliónov 2011
David de Gea (Španielsko) Atlético Man. U. 18 miliónov 2011
Angelo Peruzzi (Taliansko) Inter Miláno Lazio 16 miliónov 2000
Jan Oblak (Slovinsko) Benfica Atlético 13 miliónov 2014
Petr Čech (Česko) Chelsea Arsenal 11 miliónov 2015
Fraser Forster (Anglicko) Celtic Southampton 10 miliónov 2014
Claudio Bravo (Čile) S. Sebastian FC Barcelona 10 miliónov 2014
Marc-André ter Stegen (Nemecko) Mönchengladbach FC Barcelona 10 miliónov 2014
Fernando Muslera (Uruguaj) Lazio Galatasaray 10 miliónov 2011
debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Čech #Arsenal Londýn #Chelsea FC
Načítavajú sa športové výsledky...