Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Kozák: Duda je aj v hlave pripravený na veľký klub

Tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák (61) žije futbalom aj v letnej prestávke. V utorok popoludní sa chystal do Prahy na finálový zápas majstrovstiev Európy do 21 rokov.

01.07.2015 08:00
debata
Ján Kozák. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Ján Kozák Ján Kozák.

„Stretne sa v ňom zaujímavá i nečakaná dvojica. Portugalčania ma neprekvapili, majú silný tím. Nerátal som však s tým, že ich súpermi vo finále budú Švédi,“ vravel niekoľko hodín pred finálovým súbojom.

Brankár Ján Mucha po príchode do Slovana vravel, že sa radil o tomto kroku aj s vami. Okrem neho sa do slovenskej ligy vrátili aj iní skúsení hráči, reprezentanti – Saláta, Michalík, Sapara, Jakubko, ešte predtým Vittek. Ako vnímate tento trend?
Pre slovenskú ligu je to výborná vec. Naša súťaž je mladá a mladí hráči potrebujú vidieť na vlastné oči skutočného profesionála v akcii. Domov prichádzajú hráči, ktorí museli v silnej konkurencii v cudzine tvrdo pracovať a verím, že svoje poznatky teraz prenesú do nových tímov a na ihrisko. Neverím tomu, že Mucha či Jakubko budú tvrdo makať a mladí sa budú na nich pozerať, že sa k ním nepridajú. Príklad ich strhne, bude motivovať. Máme v lige dosť talentov a toto je rýchlejšia, efektívnejšia cesta ich napredovania.

Vracajú sa najmä tridsiatnici. Nie je to aj preto, že najlepšie roky majú za sebou? Ako to je s ich výkonnosťou?
Každý má svoju motiváciu, prečo sa vracia. Všetci si však držia stále takú kvalitu, aby boli prínosom, pomohli lige i spoluhráčom. Ešte raz zdôrazňujem ich príklad pre mladších – prístupom v tréningu i zápasoch, ale aj spôsobom života, to, ako sa správať.

V reprezentácii majú jasnú prevahu legionári. Neznevýhodní návrat do slovenskej súťaže týchto hráčov?
Nevidím v tom problém, ak budú hrávať a podávať dobré výkony. Poznáme ich, mám ich vyskúšaných, viem, ako sa správajú v ťažkých zápasoch. Bodaj by však vyskočili aj noví hráči, ako naposledy mladíci Hrošovský, Greguš, Duda či starší Tesák. Reprezentácia je živý organizmus, treba ju dopĺňať, hrať musia najlepší.

Mladí futbalisti, ktorí ukážu talent a prerastú slovenské pomery, odchádzajú do zahraničia. Momentálne smeruje do Interu Miláno Ondrej Duda, ktorý vyrastal pod vaším vedením v Košiciach. Urobí dobre, ak si vyberie Inter?
To ukáže čas, či si vybral správne, ja som do tohto procesu nevstupoval. Všetko závisí od neho a tiež od trénera, ktorý ho bude viesť, či mu dá dostatok šancí. Inter Miláno je veľký klub a v poslednom období dosahoval výsledky, ktoré boli preň nedôstojné. Je predpoklad, že sa bude teraz len zlepšovať. Keď bude Duda v tíme, ktorý napreduje, bude to v poriadku. Konkurencia v takomto klube je však obrovská, na jeho poste hráva napríklad mladý Chorvát Mateo Kovačič. Pre Dudu to nebude ľahké.

Je Duda typ hráča, ktorý sa môže presadiť aj vo veľkom futbale?
Jednoznačne. Poľská liga mu už bola málo, má futbalové kvality a má na to pripravenú aj hlavu, aby sa presadil vo veľkom klube. Takých hráčov ako on na jeho poste nie je veľa.

Naplno sa rozbieha leto, vo futbale je krátka prestávka. Máte rád toto obdobie?
Futbalové prázdniny sú naozaj krátke. Už tento týždeň vstupujú naše mužstvá do pohárových súťaží. O dva týždne štartuje liga. A musíme sledovať hráčov, ktorí sú v reprezentácii. A tiež našich súperov, už sa pomaly chystať na dôležitý a ťažký dvojzápas, ktorý nás čaká v úvode septembra – so Španielskom a Ukrajinou. Leto, teplo, slnko mi neprekážajú. Dokážem aj leňošiť desať dní pri mori. Mám rád Jadran a Chorvátsko, chystám sa tam v polovici mesiaca na krátku dovolenku.

Najbližšie čaká vašich zverencov Španielsko. Po žltých kartách v zápase s Macedónskom bude chýbať Škrtel i Kucka. Už uvažujete o tom, ako ich nahradiť?
Na to sa nedá nemyslieť. Od chvíle, keď sa to stalo, uvažujem o tom. Musíme sa na to dobre pripraviť, nejaké zdravotné problémy má Michalík, verím, že bude o dva mesiace v lepšom stave, že sa do tempa a formy po zranení dostane Gyömbér, uvidím, ako bude na tom Ďurica, ktorý je po náročnej operácii.

Objavili sa aj hlasy, že je lepšie, ak Škrtel a Kucka chýbajú v Španielsku ako vzápätí s Ukrajinou. Ako to vnímate?
Ťažko jednoznačne povedať, čo je lepšie a čo horšie. Na každý zápas sa treba čo najlepšie pripraviť. Všetci si naposledy mysleli, že Španieli prevalcujú Bielorusko a favorit sa odrazu trápil. Nebol vo svojej koži ani v príprave s Rovníkovou Guineou, ktorý som videl. Zdá sa mi, že skorý septembrový termín nie je pre Španielov úplne ideálny, ich domáca súťaž sa bude iba rozbiehať. Ukrajina bude asi rozohratejšia, jej hráči budú mať za sebou nielen viac ligových kôl, ale aj pohárových zápasov. Futbal je čoraz viac vyrovnaný, pri našej plnej sile a koncentrácii by možno mohlo byť Španielsko prijateľnejšie ako Ukrajina.

Z toho cítiť, že si s mužstvom trúfate aj v Španielsku…
Nedá sa to takto povedať, ale naše mužstvo v každom doterajšom zápase dokazovalo, že má svoju silu. Pokúsime sa využiť slabší deň každého súpera. Nevieme, aký budú mať deň Španieli, v akom budú práve rozpoložení. Keď ich zastihneme v rozlete, zdolajú nielen nás, ale každého. A uvidíme, ako budú na tom naši – zdravotne, aká bude ich forma.

Pravdou je aj to, že v Španielsku sa od Slovenska víťazstvo neočakáva, ale v domácom súboji s Ukrajinou môže byť na mužstvo väčší tlak…
Tlak nepripúšťam… Pod tlakom by mali byť naši súperi. My sme ich už zdolali a momentálne sú v horšej pozícii, my sme vyhrali deväť zápasov za sebou a sme na čele tabuľky. Samozrejme, môžeme sa na zápas s Ukrajinou pozrieť aj z iného uhla. Ak dobre počítam a počítať vedia všetci, aj súperi, ak nad ňou vyhráme, posunie nás to do Francúzska. Ale aj súper musí vyhrať, ak chce postúpiť. Našou výhodou bude, že nás potom čakajú ešte ďalšie zápasy, v ktorých budeme mať situáciu stále vo svojich rukách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Ondrej Duda