Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kluby môžu voľnejšie dýchať, UEFA zmiernila finančné fair play

Európske futbalové kluby môžu voľnejšie dýchať. Opasok finančného fair play (FFP) ich už nebude obmedzovať v takej miere ako od jeho postupného zavádzania v roku 2009.

30.06.2015 11:11
MS Brazília, futbal, gól, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) na zasadnutí v Prahe schválil úpravu pravidiel smerom k väčšej voľnosti najmä pri nákupoch hráčov.

Vďaka systému limitov, ktoré presadil prezident UEFA Michel Platini, sa podarilo za uplynulé tri roky znížiť celkové straty klubov o 70 percent. Viaceré ambiciózne kluby však FFP kritizovali ako nástroj brániaci v ich rozvoji a konzervujúci postavenie tradičných úspešných značiek. V roku 2014 napríklad sankcie z neho vyplývajúce najtvrdšie dopadli na Manchester City a jeho majiteľa z Abú Zabí, respektíve katarským kapitálom dotovaný Paríž Saint-Germain. Práve hrozba trestov odrádzala potenciálnych investorov.

„Z obdobia odriekania sa posúvame do fázy, keď si môžeme dovoliť ponúknuť viac príležitostí pre trvalo udržateľný rast a rozvoj,“ ohlásil nástup novej éry FFP Platini. Ani v nej nebude priestor na bezbrehé utrácanie. Kluby však budú môcť ísť v hospodárení do záporných čísel, ak sa dobrovoľne zaviažu, že v nasledujúcich troch rokoch stratu vyrovnajú.

„Veríme, že nové pravidlá povzbudia investorov, aby vložili peniaze do európskeho futbalu, pretože je to najlepší produkt na svete vo sfére futbalových klubov. Chceme ešte viac vyrovnať pomer síl, aby si kluby mohli udržať kvalitných hráčov a investovať do nákupu nových, dosiahnuť s nimi lepšie výsledky a vyprodukovať väčší zisk,“ priblížil zámer UEFA jej generálny sekretár Gianni Infantino.

Súčasťou modifikovaného FFP je aj pravidlo, že financie vložené do mládežníckeho a ženského futbalu sa nebudú započítavať do straty klubu. UEFA bude preverovať, či sponzori alebo iné subjekty, ktoré poskytnú viac ako 30 percent z príjmu, sú súčasťou vlastníckej štruktúry klubu. Prihliadne sa tiež na ekonomickú silu ligovej súťaže, v ktorej klub pôsobí, a to porovnaním výnosov z predaja televíznych práv a vstupeniek s najkvalitnejšími súťažami kontinentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #finančné fair play