Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Portugalskí mladíci si vychutnali Nemcov, vo finále vyzvú Švédov

Vo finále tohtoročných majstrovstiev Európy futbalistov do 21 rokov v Česku (17. - 30. júna) sa stretnú hráči Švédska a Portugalska.

27.06.2015 20:13 , aktualizované: 23:29
debata
zväčšiť Mladí Portugalci v semifinále ME do 21 rokov... Foto: Reuters, Lee Smith
Portugalsko, Nemecko, ME do 21 rokov Mladí Portugalci v semifinále ME do 21 rokov nedali Nemecku šancu.

Vo večernom druhom sobotňajšom semifinálovom stretnutí zvíťazili na pražskej Letnej v severskom derby Švédi nad Dánmi 4:1 (2:0), už podvečer Portugalci na štadióne v Olomouci deklasovali rovesníkov z Nemecka 5:0 (3:0). Posledný zápas záverečného turnaja v Česku, ktorý rozhodne o celkovom triumfe na ME 2015 tejto vekovej kategórie, sa odohrá v utorok 30. júna od 20.45 h v pražskom Edene.

Mladí reprezentanti z Iberského polostrova v prvom sobotňajšom semifinále nemali žiadny problém s nemeckými rovesníkmi. O víťazstve Portugalska rozhodol už prvý polčas, v ktorom víťazi moravskej základnej B-skupiny strelili tri góly. Postarali sa o ne v 25. min Bernardo Silva, o osem minút neskôr Ricardo Pereira a v nadstavenom čase úvodného dejstva zvýšil už na rozdiel triedy Ivan Cavaleiro. Juhoeurópania pokračovali v kanonáde hneď po zmene strán, keď sa strelecky presadil Joao Mário. Debakel mladých Nemcov, ktorí dohrávali bez vylúčeného Leonarda Bittencourta, spečatil v 71. min striedajúci Ricardo Horta.

Pre Portugalsko ide o druhú finálovú účasť na kontinentálnom šampionáte tejto vekovej kategórie, v roku 1994 získalo striebro. Nemecko nebude mať po celkovom prvenstve z roku 2009 šancu pridať druhý titul majstrov Európy do 21 rokov.

Večerné druhé semifinále medzi severskými rivalmi prinieslo napokon tiež jednoznačný výsledok. Švédom pomohol vedúci gól z pokutového kopu, ktorý strelil v 23. min John Guidetti. O tri minúty neskôr Simon Tibbling pridal druhý presný zásah „troch koruniek“, do kabín tak odchádzali zverenci Haakana Ericsona oveľa spokojnejší. Víťazi pražskej základnej A-skupiny Dáni však po zmene strán nezložili zbrane a dočkali sa kontaktného gólu: postaral sa oň v 63. min Uffe Bech. Napriek snahe sa už nepodarilo mladým dánskym futbalistom skórovať a vyrovnať, naopak zverenci Jessa Thorupa v závere stretnutia ešte dva razy inkasovali. V 83. min definitívne upokojil mužstvo striedajúci Robin Quaison a na 4:1 spečatil výsledok v piatej minúte nadstaveného času kapitán Švédov Oscar Hiljemark.

Pre Švédsko je to na ME „dvadsaťjednotiek“ v poradí druhá finálová účasť, pred 23 rokmi si vybojovalo striebro. Dánsko ešte nikdy v histórii tejto vekovej kategórie nebolo vo finále, čo platí aj po sobotňajšom nevydarenom semifinálovom súboji na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte v ČR.

Semifinále ME do 21 rokov:

OLOMOUC
Portugalsko „21“ – Nemecko „21“ 5:0 (3:0)
Góly: 25. B. Silva, 33. Ricardo, 45.+ Cavaleiro, 46. Joao Mário, 71. Ricardo Horta, ČK: 75. Bittencourt (Nem.) po 2. ŽK

PRAHA (Letná):
Dánsko „21“ – Švédsko „21“ 1:4 (0:2)
Góly: 63. Bech – 23. Guidetti (z pok, kopu), 26. Tibbling, 83. Quaison, 90.+ Hiljemark

Zostávajúci program:
Finále: Portugalsko „21“ – Švédsko „21“ (Praha – Eden, v utorok 30. júna o 20.45 h)

debata chyba
Viac na túto tému: #dánska futbalová reprezentácia do 21 rokov #nemecká futbalová reprezentácia do 21 rokov #ME 2015 do 21 rokov #portugalská futbalová reprezentácia do 21 rokov #švédska futbalová reprezentácia do 21 rokov