Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na rozlúčkový zápas Švancaru v Brne prišlo 35-tisíc ľudí

Rozlúčka Petra Švancaru na štadióne Za Lužánkami pripomenula slávne časy brnianskeho futbalu. Elektrizujúcu atmosférou vytvorilo podľa policajného odhadu takmer 35 000 divákov.

27.06.2015 18:58 , aktualizované: 21:43
debata

Do exhibičného zápasu zasiahli okrem bývalých Švancarových spoluhráčov aj hokejisti z NHL Jakub Voráček, Ondřej Pavelec, Martin Havlát a Jiří Tlustý, hokejisti Komety Brno, krasokorčuliar Michal Březina či herec a režisér Jakub Kohák. V kopačkách sa objavil aj brniansky primátor Petr Vokřál.

Pôvodný zámer postaviť tím z hokejistov Švancara pozmenil a svojich hostí rozdelil na červený a modrý tím, pričom v každom bolo vyše dvadsať hráčov. Červení v divokej prestrelke zvíťazili nad modrými 17:9. Hlavný aktér hral každý polčas v inom tíme.

„Akcia nebola len o mojom lúčení. Ukázala nutnosť postaviť v Brne nový futbalový štadión. A tiež bola rozlúčkou mojich bývalých spoluhráčov, ktorí už skôr skončili svoju kariérou. Či to boli hráči zo slávnej Zbrojovky 1978, ktorí získali jediný majstrovský titul, alebo hráči z mladšej generácie,“ uviedol po zápase tridsaťsedemročný Švancara, ktorý v lige odohral 309 zápasov a dal 59 gólov.

Švancara v minulých mesiacoch spoločne s fanúšikmi schátraný štadión Za Lužánkami čiastočne opravil a dúfa, že sa ho podarí prestavať a znovu uviesť do prevádzky. „Môžem len sľúbiť, že urobíme všetko pre to, aby bol za Lužánkami nový štadión. Keď sa rozhliadnem po okolí, vidím báječnú atmosféru a tiež tlak fanúšikov. Pevne verím, že tu raz štadión bude. Otázkou je, za aký dlhý čas. Pre mňa je to veľká úloha,“ povedal primátor Vokřál s tým, že už vznikla pracovná skupina, ktorá vypracováva koncept nového štadióna.

Jeden projekt už existuje, chýbalo mu len územné rozhodnutie. „Ak by sme začali s týmto projektom pracovať, tak by sa všetko mohlo urýchliť. Všetko ale teraz záleží na posúdení požadovanej kapacity,“ uviedol Vokřál.

Hneď od začiatku zápasu sa hľadiskom prelievali mexické vlny. „Nevedel som, čo mám od akcie očakávať. Po príchode na štadión sa mi v jednom momente naraz vrátili všetky spomienky, ktoré sú staré už takmer dvadsať rokov. Atmosféra vtedy a dnes bola dosť podobná,“ povedal bývalý futbalista Brna Marek Zúbek, ktorý je teraz asistentom trénera v Jihlave.

Na záver zápasu pre Švancaru pripravili fanúšikovia prekvapenie. Na hraciu plochu vyšiel starý mercedes, ktorý pripomenul Švancarovu prezývku, ktorú si vyslúžil po prestupe do Slavie. Vtedy povedal, že jeho účinkovanie v pražskom klube pripomínalo mercedes, ktorý nevyšiel z garáže. Na kapote auta obišiel so slzami v očiach čestné kolo sprevádzané obrovským aplauzom publika.

O akciu bol mimoriadny záujem. Usporiadatelia predali 23 000 vstupeniek a ďalšie dve tisícky divákov boli medzi VIP hosťami. Lenže na štadión prišlo oveľa viac návštevníkov, ktorí sa už nedostali do hľadiska a vyliezli na tribúnu, ktorú statik už pred takmer dvadsiatimi rokmi z bezpečnostných dôvodov uzavrel.

Švancara minimálne štvrťhodinu prosil niekoľko stoviek divákov, aby opustili zakázaný priestor. Ten sa podarilo vyprázdniť až po dvadsiatich minútach. Ďalší diváci, ktorí sa nedostali do hľadiska, sledovali stretnutie aj zo strechy susednej tenisovej haly. Napriek tomu pred bránami štadióna zostali ešte necelé dve tisícky divákov, ktorí sa nedostali do hľadiska.

Najviac práce mali napokon hasiči – s množstvom dymovníc a podpáleným transparentom. Zdravotníci ošetrili 21 ľudí, medzi nimi aj pacientov s popáleninami. „Jednej žene spadla dymovnica za krk a spôsobila jej popáleniny na piatich percentách tela. Ostatné prípady neboli vážne,“ povedala hovorkyňa krajskej záchranky Barbora Zuchová.

Výťažok zo stretnutia organizátori rozdelia medzi Detskú nemocnicu v Brne a vážne chorého slovenského futbalového obrancu Viktorie Plzeň Mariána Čišovského.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zbrojovka Brno #Peter Švancara