Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávna Boca sleduje 50-tisíc talentov. Šancu dáva chudobným

Predstavitelia slávneho argentínskeho tímu Boca Juniors neskrývali radosť: Carlos Tévez sa vracia domov!.

26.06.2015 11:26
La Bombonera, Boca Juniors Foto:
Štadión argentínskeho tímu Boca Juniors - La Bombonera.
debata

Jeden z najlepších argentínskych hráčov, ktorý naposledy pôsobil v Juventuse Turín, sa po jedenástich rokoch rozhodol obliecť si opäť dres mužstva, kde robil prvé futbalové kroky.

Tévez sám prejavil záujem

„Tešíme sa, s Carlosom budeme zasa o niečo silnejší,“ usmieval sa Pedro Orgambide, jeden z členov rady direktorov. Návrat 31-ročného strateného syna do rodného klubu nebol lacný špás. Pedro síce súhlasne prikyvuje, ale hneď dodáva. „O peniazoch to nebolo. Ak by sám Carlos neprejavil záujem, sotva by sme ho získali späť. On však počúvol hlas srdca, chce vrátiť svojmu klubu, čo do neho v minulosti investoval.“

Orgambide stojí v Boce na čele sekcie mládežníckeho futbalu, jeho funkcia je čestná, ale najmä – zaväzujúca. Do rady riaditeľov ho totiž volilo priamo vyše stotisíc členov legendárneho klubu. Vymenúva, aké hviezdy vyrástli na jej ihriskách v Buenos Aires a na jednom z najslávnejších štadiónov planéty – La Bombonera. Aj nekompletný zoznam nemá konca. Boca je, skrátka, fabrika na výchovu futbalových talentov.

„To, že mnohí naši odchovanci hrajú v silných kluboch na celom svete, je pre nás česť a zároveň dôkaz, že robíme futbal dobre,“ pokračoval Orgambide. „Ani silná Boca nedokáže udržať najlepších hráčov, lebo európske veľkokluby majú vyššie rozpočty a juhoamerickí futbalisti túžia presadiť sa v silných európskych súťažiach a tiež v prestížnej Lige majstrov.“

Maradona má na La Bombonera čestnú lóžu

Najchýrnejší z futbalistov, ktorý bol spätý s Bocou, bol Diego Armando Maradona, ktorý tu hrával pred svojím odchodom do Barcelony na začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia a potom aj po návrate z Európy. Objaví sa zavše vo svojom bývalom klube? „Žije teraz v Dubaji, ale keď zavíta do Buenos Aires, má u nás vždy otvorené všetky dvere, na štadióne La Bombonera má doživotne svoju čestnú lóžu,“ reaguje Orgambide.

Pohľad z vtáčej perspektívy na slávnu La... Foto: SHUTTERSTOCK
La Bombonera, Boca Juniors Pohľad z vtáčej perspektívy na slávnu La Bomboneru.

Spolu s Adrianom Cristianim, ktorý pracuje v klube 22 rokov a v súčasnosti je profesionálny koordinátor mládežníckych tímov, priviedli minulý týždeň do rakúskeho Neusiedlu am See výber do 20 rokov na turnaj Franz Josef Cup. Obsadil tretie miesto s čím neboli predstavitelia Bocy spokojní. „My chceme vždy všetko vyhrať,“ pripomenuli zásadu najúspešnejšieho argentínskeho klu­bu.

Vysvetľujú, že v Boce sa venujú deťom od šesť rokov a majú tímy vo všetkých mládežníckych kategóriách, dovedna asi 500 talentovaných hráčov. „Vedie ich dvadsať profesionálnych trénerov. Máme výborne prepracovaný skauting. Pracuje u nás desať vyhľadávačov talentov a momentálne neustále sledujeme asi 50-tisíc talentovaných detí v celej krajine…“ zdôrazňuje Cristiani.

Deti dostanú viac ako celý Slovan

Mladí hráči majú k dispozícii svoje tréningové stredisko hneď v susedstve hlavného stánku La Bombonera, ktorého kapacita je viac ako 40-tisíc divákov. „Zápasy prvého tímu sleduje vždy plný štadión, vypredáme ich ešte pred štartom sezóny,“ pripomína Cristiani. „Pred touto kulisou býva vždy predzápas mládežníckých výberov. Pre nás je dôležité, že až päťdesiat percent prvého seniorskeho výberu tvoria naši vlastní odchovanci, z akadémie klubu.“

Boca Juniors je viac ako najúspešnejší argentínsky klub, je národnou inštitúciou. Pod jej strechou sa darí aj ďalším športom, futbal však dominuje, je jednoznačnou jednotkou. Ročný rozpočet klubu je 80 miliónov dolárov, najpopulárnejšia hra dostane z tejto sumy asi sedemdesiat percent. A mládeži sa ujde z tohto koláča 7,7 milióna dolárov, čo je viac ako ročný rozpočet najbohatšieho slovenského klubu Slovana Bratislava.

Dvere do klubu majú otvorené aj talenty z chudobných rodín, ktorým nemôžu rodičia zabezpečiť plnohodnotný športový rast. „O dieťa, ktoré zoberieme do klubu, je všestranne postarané a rodičia už nezaplatia ani cent. To je u nás úplna samozrejmosť. Klub hradí kompletný servis, zdravotnú starostlivosť, trénerov, tréningový proces, ale tiež celé oblečenie, vrátane kopačiek,“ potvrdil Adrian Cristiani.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boca Juniors