Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán rozdeľuj a panuj. Blatter z toho žije sedemnásť rokov

Mohol veľa urobiť pre svetový futbal - ak by odstúpil z funkcie a už viac na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) nekandidoval.

29.05.2015 21:20
Sepp Blatter Foto: ,
Staronový prezident FIFA Sepp Blatter.
debata (20)

Joseph Blatter, familiárne nazývaný len Sepp, opantaný mocou si vybral inú cestu. Sedemdesiatdeväťroč­ného starca včera zvolili opäť na čelo organizácie. Jeho Pyrhovo víťazstvo prinesie búrlivé futbalové obdobie a ďalší pád prestíže a dôveryhodnosti FI­FA.

Život v hrošej koži

Pred štyrmi rokmi požiadal o podporu členov Európskej futbalovej únie (UEFA). Oficiálne oznámil, že je to jeho posledná voľba. Dostal európske hlasy, ale rýchlo na svoj sľub zabudol. Rozhodol sa uchádzať už o svoj piaty mandát.

Dôvod bol jednoduchý. Vie narátať do päť. V uplynulých mesiacoch sa presvedčil, že podpora zo svetových konfederácií, najmä z Ázie a Afriky, je natoľko jednoznačná, že ďalší volebný triumf má nadosah. A vôbec ho nemusí trápiť, čo na to povie Európa a ako zahlasuje. Šéf svetového futbalu už dlhšie žije v hrošej koži.

Nezastavila ho ani megaaféra, ktorá vypukla predvečer volebného kongresu. Policajné razie, zatknutí predstavitelia FIFA, medzi nimi dvaja jeho blízki spolupracovníci, viceprezidenti. „Veľa ľudí ma tlačí k tomu, aby som prebral zodpovednosť za to, čo sa stalo. Ja však nemôžem strážiť každého 24 hodín denne,“ bránil sa v plamennom príhovore k delegátom.

To je Blatterova silná stránka. Chlapíka mazaného všetkými masťami. Odmietol akúkoľvek zodpovednosť za kolosálny škandál a sám vyhlásil vojnu korupcii. Dvíhal prst, emotívne vravel, že to, čo sa odohráva je hanba a poníženie pre šport. Lusknutím prsta pustil k vode svojich doterajších komplicov. „Budeme pokračovať v práci s čistými osobnosťami,“ vyhlásil.

Blatter sľubuje obnovenie dôvery vo svetový futbal. Áno, čítate správne. Práve on po tom všetkom, čo sa udialo v minulosti, alebo v posledných hodinách, sa chystá očistiť najpopulárnejší šport. Jasné ako facka: toto naozaj nemôže splniť.

V kondícii aj pred osemdesiatkou

Je ôsmym šéfom FIFA v jej 111-ročnej histórii. Stal sa takpovediac inventárom organizácie, ktorá združuje 209 krajín celého sveta. Viac ako Medzinárodný olympijský výbor a ešte viac ako Organizácia spojených národov.

Absolvent štúdia obchodu a ekonómie na univerzite v Lausanne najprv funkcionárčil v hokeji. Bol dokonca chvíľu aj šéfom švajčiarskeho zväzu. Jeho tromfom, ktorým dokázal vo futbale bodovať, boli veľké skúsenosti a neodškriepiteľná znalosť problematiky. Je obratný rečník, žoviálny chlapík, ovláda šesť svetových jazykov. Dokáže si užívať život, vždy sa mu páčili pekné ženy, tri razy sa ženil. A hoci sa už blíži k osemdesiatke, udržiava si na svoj vek dobrú kondíciu i vitalitu.

Vo FIFA pôsobí rovných 40 rokov. Najskôr ako technický riaditeľ, potom ako generálny sekretár. Premiérovo sa uchádzal o post prezidenta v roku 1998. Pre jeho éru priam symbolické: už prvú voľbu, v ktorej zdolal vtedajšieho šéfa UEFA, Švéda Lennarta Johanssona, sprevádzali nejasnosti a podozrenia.

O štyri roky neskôr sa už objavili aj obvinenia z finančných prehmatov. Hovorilo sa verejne o podplácaní. Britské médiá informovali, že viceprezidentovi africkej asociácie Farraovi Adovi ponúkli úplatok 100-tisíc dolárov. Keď bude hlasovať za Blattera. Odvtedy sa pravidelne objavovali rôzne podozrenia a Blatter odrážal útoky. Nikdy ho priamo neobvinili z korupcie, ani v poslednom obrovskom policajnom záťahu jeho meno nefigurovalo. Málokto však zo zainteresovaných pochybuje o jeho tvrdeniach, že nikdy o ničom nevedel, že okolo neho lietali miliónové úplatky, ale on si nič nevšimol.

Vyhral, ale jeho dni sú zrátané

Vie sa pohybovať v problémoch, keď je potrebné, otočí sa o 180 stupňov, ak je lepšie mlčať, zašije sa. Aj pred týmto kongresom sa vyhýbal verejným stretnutiam a vyhláseniam. Čakal, ako sa vyvŕbi situácia.

Aj keď je nesporne funkcionárskym pragmatikom i diplomatom, občas sa mu stalo, že uletel a potom rýchlo hasil situáciu. V roku 2011 sa do neho mnohí obuli za vyjadrenia o prejavoch rasizmu. Na ihrisku sa dá ospravedlniť podaním ruky v závere zápasu, vyhlásil. Keď zistil, že prestrelil, pokúšal sa problém vyžehliť a ospravedlnil sa.

Ako je možné, že vydržal na čele organizácie, ktorá stále čoraz viac dostáva nálepku prehnitej, skorumpovanej, nedôveryhodnej organizácie. Učil sa u svojho predchodcu, Brazílčana Joaa Havelanga. Ten prvý pritiahol do futbalu veľké peniaze a Švajčiar bol jeho učenlivým žiakom. Urobil zo športu číslo jeden stroj na peniaze.

Blatter je Pán rozdeľuj (peniaze) a panuj. Nie však podľa zásady rímskych cisárov „divide et impera“, ktorí najmä rozkladali svojich protivníkov vnútornými rozbrojmi. Včera na kongrese oficiálne oznámili, že v období štyroch rokov (2011 – 2014) sa obrat FIFA blížil k šiestim miliardám dolárov a čistý zisk predstavuje 338 miliónov dolárov. Finančná rezerva najmocnejšej a najbohatšej športovej organizácie stúpla na 1,5 miliardy dolárov.

To je obraz FIFA, ktorý príjemne hladí väčšinu jej členov. Blatter zarábal a panoval. S touto filozofiou vydržal na čele sedemnásť rokov. A teraz dostal mandát na ďalšie štyri.

Ak však zostaneme vo futbalovej terminológii, jeho funkcionársky zápas sa dávno skončil. Za sebou má aj predĺženie a v penaltovom rozstrele, ktorým je vyhrotená súčasná situácia, definitívne prehral. Jeho dni sú zrátané. Mnohé nasvedčuje tomu, že sa mu môže prvý raz stať, že svoje funkčné obdobie nedotiahne až do konca.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #prezident FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA