Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania volia Aliho, pridajú sa vraj aj Kanaďania

Spojené štáty americké dajú v piatkových voľbách prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) svoj hlas Alimu bin Al-Husejnovi.

29.05.2015 08:21
Jordánsky princ Ali bin al-Husejn Foto: ,
Jordánsky princ Ali bin al-Husejn.
debata

Otvorene to priznal prezident Futbalovej federácie USA Sunil Gulati. Voľby sú hlavným bodom programu 65. kongresu FIFA v Zürichu. Favoritom je doterajší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého by mala voliť aj väčšina delegátov Futbalovej konfederácie Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti, kam USA patria. Práve CONCACAF sa ocitla v centre pozornosti pre korupčný škandál, keď v stredu v Zürichu vzali do väzby siedmich funkcionárov podozrivých z obohacovania. Bol medzi nimi aj prezident CONCACAF Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovov, ktorého vo štvrtok dočasne nahradil na čele inštitúcie honduraský Alfredo Hawit.

Práve americké úrady vyšetrujú finančné machinácie vo futbalovom hnutí, jednou z ústredných postáv je bývalý výkonný viceprezident US Soccer Chuck Blazer. „Za uplynulých pár rokov som princa Aliho dobre spoznal. Vo výkonnom výbore bol veľmi aktívny, presadzuje reformy vo FIFA. Keď máte dobré riadenie a dobrých lídrov, plynú z toho správne rozhodnutia vedúce k dobrým výsledkom. Či už ide o miesta konania majstrovstiev sveta alebo počet tímov na šampionátoch. Pre nás sú voľby otázkou správneho riadenia,“ povedal Gulati a prezradil, že aj prezident Kanadskej futbalovej asociácie Victor Montagliani je pripravený voliť Aliho.

Gulati si nerobí ťažkú hlavu z toho, že by podpora Blatterovho vyzývateľa mohla ohroziť šance kandidatúry USA na usporiadanie MS 2026. „Či by sme radi zorganizovali šampionát? Odpoveď znie áno. Ale pre mňa a pre US Soccer zvlášť je teraz oveľa dôležitejšie, aby sa do vedenia CONCACAF a FIFA dostali dôveryhodní ľudia,“ zakončil Američan.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident FIFA #Ali bin al-Husejn