Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Laurinec: Dúfam, že v prípade šampionátu v Rusku sa nič nezmení

František Laurinec (63), bývalý dlhoročný šéf slovenského futbalu, patrí aktuálne k najvplyvnejším mužom Európskej futbalovej únie.

29.05.2015 06:00
František Laurinec Foto:
František Laurinec.
debata (8)

Je členom výkonného výboru UEFA a blízkym spolupracovníkom legendárneho francúzskeho futbalistu a prezidenta UEFA Michela Platiniho. Slovenský funkcionár sa zúčastňuje na kongrese FIFA.

Ako vnímate aktuálnu situáciu po vypuknutí obrovského korupčného škandálu?
Je to šok. Pre každého, nielen pre mňa. V takomto rozsahu, takto pripravená akcia nemôže byť len otázka nejakých ohováraní. Vidím to tak, že problémov už bolo v poslednom období toľko, že pozícia prezidenta Blattera sa stáva neudržateľná. Napriek tomu, že nie je bezprostredne do škandálov zainteresovaný.

Z čoho pramení podľa vás tento nelichotivý stav? Kde sú jeho korene?
Nemôžeme sa pozerať na posledné udalosti len európskymi očami. Pomery v Latinskej Amerike, Karibiku prípadne v Afrike sú trošku iné. Je to aj otázka prístupu a mentality ľudí, ktorí tam pracujú. Vždy sa tam aj v minulom roku objavovali menšie či väčšie škandály. Pravdou je, že v takomto rozsahu to nikdy doteraz nebolo.

Je to pre vás prekvapenie alebo niečo podobné hrozilo? Objavili sa náznaky, že môže k podobnému výbuchu prísť?
Už som naznačil, že v minulosti sa vyskytli nejaké prípady najmä v menších krajinách v týchto končinách. Bol to často miestny folklór. Ale aby sa korupcia pohybovala v takýchto rozmeroch, číslach, hodnotách, z toho som prekvapený.

Aj UEFA prideľuje šampionáty, aj v Európe sa točia vo futbale veľké peniaze. Nehrozí podľa vás takisto zneužitie situácie? Existuje mechanizmus, ako toto nebezpečenstvo eliminovať?
Nedá sa vopred tvrdiť, že sa nikdy nič nestane. Môžem hovoriť za obdobie, keď je prezidentom UEFA Michel Platini. Chcem potvrdiť, že u nás funguje absolútne transparentný systém aj vo voľbách, či rozhodovali o dejiskách majstrovstiev Európy, finálových zápasov Ligy majstrov, Európskej ligy a podobne. Samozrejme, vždy sa našlo zopár nespokojných, ktorých kandidatúra neprešla, ale výsledok bol vždy akceptovaný bez nejakých problémov a podozrení. Platí to aj o poslednom náročnom výbere trinástich miest, dejísk zápasov majstrovstiev Európy 2020.

Očakávate, že by mohla nová realita niečo zmeniť na rozhodnutí o dejiskách MS 2018 a 2022?
Nepoznám úplne aktuálnu situáciu, sme informovaní, švajčiarska polícia v týchto súvislostiach obnovila vyšetrovanie prideľovania dvoch nasledujúcich majstrovstiev sveta. Dúfam, že minimálne na šampionáte v Rusku sa nič nezmení, tam sú už prípravy v pokročilom štádiu a v tomto prípade sa podozrenia nepotvrdia. Ale platí, že vyšetrovanie opäť otvorili…

A môže sa stať všetko…
Nechcem o tom špekulovať, možno áno. Situácia je, samozrejme, zlá. Teoreticky by šampionát dokázala nejaká iná európska krajina zorganizovať za dva roky, ale to by som si neželal, ani to neprajem ruským funkcionárom.

Pôvodne predstavitelia UEFA navrhovali odloženie volieb, včera zmiernili tón a zvolili iný postup…
Všetko je aj vec rokovaní a dohôd. V stredu večer sme hovorili o odložení volieb i kongresu a tiež sme žiadali prezidenta FIFA Seppa Blattera, aby odstúpil. Potom by sa vypísali nové voľby. Včera sa uskutočnilo v dejisku stretnutie všetkých konfederácii. Bolo otázne a podstatné, či UEFA získa podporu ostatných a dôjde k dohode o ďalšom postupe. S tým som osobne nerátal. Platini vzápätí už na schôdzke európskych federácií oznámil, že bojkot sa nekoná.

Pôvodne sa objavil aj návrh, že v prípade volieb sa európski zástupcovia zdvihnú a nezúčastnia sa na hlasovaní.
Naším odchodom by to síce uľahčilo Blatterovi situáciu, ale aspoň by to spochybnilo jeho víťazstvo. A Európa by nielen slovne, ale aj nejakým činom vyjadrila svoj nesúhlas. Cez noc sme trochu zmäkli, ustúpili sme z radikálnejšej pozície… V piatok sa bude hlasovať o novom šéfovi a obávam sa, že to môže zle dopadnúť.

Chcete naznačiť, že vyhrá opäť Blatter?
Áno, Blatter je favorit volieb, ale skôr mám obavy, aby sa to neskončilo nejakou blamážou a jordánsky princ Ali neutrpel jasnú prehru, možno ani všetky európske krajiny mu nedajú svoje hlasy.

UEFA už skôr vyjadrila podporu jordánskemu princovi. To stále platí?
Platini nemôže diktovať, ale požiadal na stretnutí európskych federácií o podporu jordánskeho princa. Dal mu na našej schôdzke aj možnosť vystúpiť. Pozval tiež Blattera, ale ten odmietol prísť. Platini ho vyzval už niekoľko hodín predtým na schôdzke šéfov konfederácií, aby odstúpil, ale nestretol sa s podporou ostatných a Blatter jeho výzvu rázne odmietol, už je vraj neskoro.

Poznáte Blattera osobne. Ako hodnotíte jeho osobu a zodpovednosť v škandále?
Jeho problémom je skutočnosť, že nedokázal nájsť správny moment, aby odišiel. Mohol to spraviť na vrchole a za všeobecného rešpektu. To bolo pred štyrmi rokmi. Vtedy povedal delegátom UEFA, že bude ešte raz kandidovať. Dostal našu podporu, ale teraz si to všetko zasa rozmyslel. Situácia za uplynulé štyri roky nebola dobrá, ak hovorím o imidži a reputácii FIFA. To škodí celému futbalu.

V minulom období sa spomínal Platini ako kandidát na post šéfa FIFA. Prečo sa o túto funkciu neuchádzal, myslíte si, že by mal proti Blatterovi väčšie šance?
V predchádzajúcej situácii, keď sa uzatvárali kandidátky, nemal Platini šancu, lebo Blatter mal podporu mimoeurópskych federácií. Vtedy sa vyjadril, že nemieni stáť na čele organizácie, ktorá pracuje takým štýlom ako FIFA. Keď sa situácia vyostrila, zdôraznil, že nemôže viesť federáciu, ktorej členovia nie sú schopní reflektovať takéto negatívne javy a korupčné situácie.

Ak sa odložili voľby a vypísali sa nové, potom by bola Platiniho pozícia iná?
Potom by mohol uvažovať o kandidatúre. Ale platí, že len UEFA nemôže sama vo FIFA niečo zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #František Laurinec #Medzinárodná futbalová federácia FIFA