Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Darmstadt prežíva rozprávku. S ním odpísaný Slovák Ivana

Milan Ivana sa vracia. Bývalý slovenský reprezentant, ktorý patril k veľkým futbalovým talentom a v roku 2004 získal Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho hráča do 21 rokov, sa na dlhší čas z veľkého futbalu v tichosti vytratil. V budúcej sezóne sa však stane ďalším Slovákom, ktorý si zahrá v jednej z najkvalitnejších svetových súťaží - nemeckej bundeslige.

28.05.2015 10:00
Milan Ivana Foto: ,
Milan Ivana.
debata

Boh nosí modro-biely dres

Príbeh jeho súčasného tímu Darmstadt 98 je ako vystrihnutý z futbalovej knihy rozprávok. Klub z neveľkého mesta (150-tisíc obyvateľov) z Hesenska bol nováčikom v druhej bundeslige a vybojoval si senzačný priamy postup do najvyššej súťaže.

„Nik si nevedel ani predstaviť, že by sme mohli postúpiť,“ popisuje situáciu 31-ročný rodák z Kálnice. „Nik nerátal, že by sme mohli súperiť s takými tímami ako Karlsruher, Kaiserslautern, Fortuna Düsseldorf, Lipsko… Nakoniec bolo výhodou, že nás každý odpisoval. Dali sme dokopy mentálne silný tím. Nemci majú na to spojenie, ktoré sa dá preložiť – mentalita zdolá aj kvalitu. Dosiahli sme obrovský úspech pre klub, mesto, celý región.“

Darmstadt obsadil v súťaži druhé miesto a v bundeslige sa objaví po nekonečne dlhých 33 rokoch. Predtým v nej pôsobil tri ročníky (1978 – 1981). Ivana prišiel do tímu pred dvoma rokmi. „Začala sa séria neuveriteľných vecí. Za dva roky sme sa zo štvrtej ligy vyhrabali až medzi elitu. Usmial sa na nás pánboh. Odvtedy tu veria, že nosí modro-biely dres, čo sú naše farby.“

Pribrzdilo ho zranené koleno

Ivana nastupoval do Darmstadtu, keď práve zostupoval do štvrtej ligy. Iný klub Kicker Offenbach mal však finančné problémy a vyradili ho z treťoligovej spoločnosti. Jeho miesto ponúkli vypadávajúcemu Darmstadtu, tak sa udržal v súťaži.

Stačil mu rok a išiel vyššie. „V rozhodujúcom zápase sme strelili gól v 120. minúte, poslednej v predĺžení, ak ho nedáme, ešte teraz sme možno v tretej lige. Po ďalšom roku sme sme si už vybojovali právo účasti v bundeslige, kde nás čaká Bayern či Dortmund.“

Spočiatku patril slovenský futbalista k najvýraznejším oporám tímu trénera Dirka Schustera. V tretej lige pravidelne hrával, dal štyri góly.

„Vybral si ma tréner, obľúbil si ma, dôveroval mi. Vlani som mal však dva mesiace zdravotné problémy, operovali mi koleno, zmeškal som letnú prípravu i štart druhej bundesligy. Prišli noví, kvalitní hráči, ťažšie som sa presadzoval do zostavy. Nastupoval som menej, ale postupne som sa dostával do formy, nešlo to však lusknutím prstov. Z uplynulej sezóny mám napriek tomu dobrý pocit. Pripísal som si jeden gól, na štyri som prihral. Zmluvu mám do roku 2017 a verím, že budem platným hráčom mužstva aj v najvyššej súťaži.“

Dva české a jeden slovenský titul

Ivanova futbalová cesta bola komplikovaná. Po tom, ako mladík zažiaril na ihrisku, obliekol si aj reprezentačný dres. Na ME tímov do 19 rokov sa podieľal na zisku nečakanej bronzovej medaily, vzápätí si zahral na MS tímov do 20 rokov. Jeden štart si pripísal aj v áčku.

Z AS Trenčín, kde rozbiehal kariéru, prestúpil do Slovácka, stal sa najlepším strelcom českej ligy, v ďalšom pôsobisku v Slavii sa tešil z dvoch titulov. Z Prahy sa vrátil späť na Slovensko – tri roky si odkrútil v bratislavskom Slovane a má aj jeden slovenský titul. Postupne dostával čoraz menej šancí, odpísali ho, zakotvil v béčku. Cesta z kopca pokračovala, ďalšou zástavkou bol nemecký treťoligový Wehen Wiesbaden. Odtiaľ pred dvoma rokmi prišiel do potápajúceho sa Darmstadtu.

„Teraz prežívam svoj druhý vrchol kariéry. Prvý som zažil ešte na jej začiatku, keď som pôsobil štyri roky v Slovácku, vtedy som si vybojoval aj reprezentačnú pozvánku. Teraz som si opäť našiel svoje miesto, mám výborný klub a šťastie na dobrého trénera,“ teší sa Ivana.

V sobotu si berie Miriam

V súčasnosti sa najlepšie cíti na kraji zálohy. „Dlho som sa hľadal, nastupoval som v útoku, ale teraz mi post sedí, hoci je najbehavejší a aj fyzicky náročný,“ pripomína. „V tíme majú jasnú prevahu Nemci, je v ňom len pár legionárov. K oporám patrí Turek Sulu či Nigérijčan Balogun, reprezentant svojej krajiny. Dá sa očakávať, že sa v lete posilníme, zvýši sa konkurencia, bude ešte ťažšie presadiť sa, ale verím, že to zvládnem.“

Oslavy nečakaného postupu Darmstadtu ešte pokračujú. Celý tím na čele s trénermi si zaplatil cestu na Malorku, kde si spolu vychutnávajú triumf.

Ivana sa musel vrátiť skôr, momentálne trávi čas doma v Rakoľuboch pri Trenčíne. Dôvod je prozaický. V sobotu sa v Gelnici žení, berie si priateľku Miriam. „Tie pekné a významné veci teraz do seba perfektne zapadajú. Dúfam, že mi to takto vydrží,“ rozlúčil sa skúsený slovenský futbalista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Ivana